Időslátogató önkénteseknek tartottak képzést Budapesten

2018. november 12. hétfő 17:59

A Katolikus Karitász és a Szent Erzsébet Karitász Központ egynapos képzésre hívta azokat az önkénteseit, akik időslátogatói szolgálatot végeznek, vagy a jövőben szeretnének ebbe bekapcsolódni. Az október 27-i tréningnek a Magyar Szentek-plébánia adott otthont.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéből negyvenkét önkéntes érkezett október 27-én a budapesti Magyar Szentek-plébániára, hogy a tréningen elmélyítsék ismereteiket, és megerősítést kapjanak feladatukhoz.


A nyolcórás képzés előadója Megyeri Márta mentálhigiénés szakember, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központjának irodavezetője, aki a találkozó elméleti részében fontos gerontológiai ismereteket adott át a résztvevőknek. A jelenlevők megismerhették többek között az időskor sajátos bio- és pszichoszociális jellemzőit, a hazai idősellátás állami ellátórendszerét, valamint azokat a legfontosabb attitűdöket és kommunikációs módszereket, amelyek az otthoni időslátogatásban elengedhetetlenek.


A résztvevők együtt gyűjtötték össze azokat a lehetséges feladatokat, amelyeket karitászönkéntesként végezhetnek az otthon élő idős emberek segítése érdekében, mint például az értő meghallgatás, a háztartási feladatokban való segítségnyújtás, a szentségek vételének megszervezése vagy akár az idősek közösségi, kulturális programokba való bekapcsolása. Az önkéntesek iránymutatást kaptak kompetenciahatáraik pontos meghatározásához, valamint ahhoz: miként érdemes az időslátogató találkozásokat megszervezni az igényfelméréstől a búcsúzásig.


A képzés gyakorlati részében az önkéntesek párokban dolgozva megtapasztalhatták, hogy milyen fontos szerepe lehet a nonverbális jeleknek a bizalom kiépítésében, valamint szituációs játékok során gyakorolták azt, hogy – a rogersi segítő beszélgetés elméletével összhangban – hogyan tudnak ítélkezés és tanácsadás nélkül, teljes megértéssel és elfogadással fordulni beszélgetőpartnerük felé.

A tudásban és lelkiekben is gazdagító nap II. János Pál pápa idősekhez írt levelével kezdődött, s az értük mondott imával zárult.

Forrás: Szent Erzsébet Karitász Központ

Fotó: Ligeti Edina

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57