Időslátogató önkénteseknek tartottak képzést Budapesten

2018. november 12., hétfő | 17:59

A Katolikus Karitász és a Szent Erzsébet Karitász Központ egynapos képzésre hívta azokat az önkénteseit, akik időslátogatói szolgálatot végeznek, vagy a jövőben szeretnének ebbe bekapcsolódni. Az október 27-i tréningnek a Magyar Szentek-plébánia adott otthont.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéből negyvenkét önkéntes érkezett október 27-én a budapesti Magyar Szentek-plébániára, hogy a tréningen elmélyítsék ismereteiket, és megerősítést kapjanak feladatukhoz.


A nyolcórás képzés előadója Megyeri Márta mentálhigiénés szakember, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központjának irodavezetője, aki a találkozó elméleti részében fontos gerontológiai ismereteket adott át a résztvevőknek. A jelenlevők megismerhették többek között az időskor sajátos bio- és pszichoszociális jellemzőit, a hazai idősellátás állami ellátórendszerét, valamint azokat a legfontosabb attitűdöket és kommunikációs módszereket, amelyek az otthoni időslátogatásban elengedhetetlenek.


A résztvevők együtt gyűjtötték össze azokat a lehetséges feladatokat, amelyeket karitászönkéntesként végezhetnek az otthon élő idős emberek segítése érdekében, mint például az értő meghallgatás, a háztartási feladatokban való segítségnyújtás, a szentségek vételének megszervezése vagy akár az idősek közösségi, kulturális programokba való bekapcsolása. Az önkéntesek iránymutatást kaptak kompetenciahatáraik pontos meghatározásához, valamint ahhoz: miként érdemes az időslátogató találkozásokat megszervezni az igényfelméréstől a búcsúzásig.


A képzés gyakorlati részében az önkéntesek párokban dolgozva megtapasztalhatták, hogy milyen fontos szerepe lehet a nonverbális jeleknek a bizalom kiépítésében, valamint szituációs játékok során gyakorolták azt, hogy – a rogersi segítő beszélgetés elméletével összhangban – hogyan tudnak ítélkezés és tanácsadás nélkül, teljes megértéssel és elfogadással fordulni beszélgetőpartnerük felé.

A tudásban és lelkiekben is gazdagító nap II. János Pál pápa idősekhez írt levelével kezdődött, s az értük mondott imával zárult.

Forrás: Szent Erzsébet Karitász Központ

Fotó: Ligeti Edina

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap