Irak: Az ISIS magára vállalta a bagdadi merényleteket

Kitekintő – 2014. július 21., hétfő | 17:40

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) terrorista csoportja, amely Irak északi és nyugati részét uralma alatt tartja, magára vállalta a merényleteket, amelyek július 19-én 27 ember halálát okozták Bagdad síita lakónegyedeiben – adta hírül a Vatikáni Rádió.

A keresztények helyzete egyre drámaibbá válik az országban. Miután a szélsőséges iszlamisták felgyújtották a moszuli szír katolikus érseki palotát, elégetve értékes kéziratokat, könyveket is, csaknem kétezer év óta most egyetlen keresztény sincs a városban.

„Szótlanul állunk az események láttán, mindaz, ami történt, valóban döbbenetes. A keresztényeket, akik évszázadok óta élnek Moszulban, most váratlanul elűzték városukból, otthonukból, életükből. Valóban nagyon aggódunk a keresztények jövőjéért ebben az országban” – mondta Bagdad káld segédpüspöke, Saad Syroub, miután az utolsó keresztény családok is elhagyták Moszult. – „Soha nem fordult még elő ilyesmi. Sajnos ez ma a valóság Irakban. Legszörnyűbb félelmeink valósággá válnak, és nem tudjuk, hogyan reagáljunk. Már régóta nincs biztonság Irakban. Az emberek terrorban élnek, különösen a keresztények.”

Syroub bagdadi káld segédpüspök felhívást intéz a nemzetközi közösséghez, azt kéri, gyakoroljanak nyomást az iraki kormányra, hogy konkrét megoldásokat találjanak. „Ha nagyobb lenne a belső stabilitás, akkor nem lenne helye ezeknek a fanatikus csoportoknak, akik hazánkat kormányozni akarják. Segíteni kell ezeknek a szerencsétlen embereknek, akiket elűztek otthonukból, és mindenüktől megfosztották őket. Valóban nagy tragédiáról van szó” – hangsúlyozta Saad Syroub bagdadi káld segédpüspök.

Magyar Kurír