Ismerik őt? – Óra Krisztián körmendi káplán mutatkozott be Szombathelyen

2017. február 17. péntek 18:27

Óra Krisztián körmendi káplán fiatalos lendülettel és őszintén beszélt életéről és papi hivatásáról február 13-án a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban összegyűlt érdeklődőknek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár által elindított Ismerik őt? című programsorozat keretében ezúttal Óra Krisztián körmendi káplán tanúságtételét hallgathatták meg az érdeklődők.

Óra Krisztián gyermekkori emlékeinek felelevenítésével kezdte bemutatkozását, majd elmondta, hogy iker fiútestvére külföldön él. Meghatározó volt mindkettőjük számára az óvodás-, majd a kisiskolás kor, és természetesen a család. Tanulmányait a szombathelyi Püspöki Általános Iskolában, majd a Nagy Lajos Gimnáziumban végezte. Történelemtanárnak készült. Biztos pont és bázis volt számára a 387. Számú Szily János Cserkészcsapat; velük és a székesegyház ifjúsági csoportjával gyakran és sokat kirándultak.

A körmendi káplán őszintén és magától értetődő természetességgel beszélt az első szerelemről is. A lengyel lány, akivel egy külföldi utazás alkalmával ismerkedett meg, éppen akkor érkezett az életébe, amikor ő már elsőéves szeminarista volt. Képes volt érte egészen Lengyelországig utazni, csak azért, hogy kérésének eleget téve táncpartnere lehessen az érettségi bálon. Akkor és abban a helyzetben is úgy érezte, ha kérik valamire és számítanak rá, mennie kell. Még a nagy távolság sem riasztotta el. Vonatra pattant, s meg sem állt Lengyelországig. Három napot töltött kint, majd visszatért a szemináriumba. A hazautazás után hamarosan a szerelem átalakult mély barátsággá. 

Óra Krisztián szívesen emlékezett vissza a budapesti központi papi szemináriumban eltöltött évekre, az ott kialakult barátságokra, valamint említést tett azokról az utazásokról és zarándoklatokról, amelyekben része volt. Nagy élményt jelentett számára a Máltán töltött vakáció, de a svájci és olaszországi kirándulásokról is örömmel emlékezett meg. Említést tett továbbá a mariazelli zarándoklatok képeit bemutatva Miszori Zoltán atyáról, akire mint példaképére tekint. A tavaly megtett Szent Márton-zarándoklatról is kedves emlékeket őriz.

Végül lelkipásztori szolgálatának állomásairól beszélt a káplán. Elmondása szerint a zalaegerszegi Mária Magdolna-plébánia kiváló lehetőséget adott számára, hogy a gyóntatásban el tudjon mélyülni. Jelenleg a körmendi plébánián teljesít szolgálatot, amely bár csendesebb hely, mint a zalai megyeszékhely, de azért a mindennapokban itt is bőven akad tennivaló. Talán érzékenységéből, mély együttérzéséből fakad, hogy egyik kedvelt és szívesen végzett feladata a kórházi betegellátás, az elesettek és rászorultak segítése, felkarolása. A tavaly év végén a körmendi plébániára befogadott menekültekkel is jó kapcsolatot alakított ki, akiket azóta Budapestre, egy hajléktalanszállóra költöztettek.

Óra Krisztián zárásként Székely László Az én jámborságom című versét szavalta el.

Február 27-én, hétfőn 17 órakor Németh Norbert egyetemi lelkész lesz a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár következő vendége.

Forrás és videó: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
laszlo-kiralyt-nepunk-aldja-eloesti-vesperast-imadkoztak-gyori-dunakapu-teren
László királyt népünk áldja: Előesti vesperást imádkoztak a győri Dunakapu téren

Veres András győri megyéspüspök vezetésével imádkoztak előesti vesperást a Dunakapu téren felállított szabadtéri színpadon Győrben június 26-án, a Szent László-napok keretében.

2017. június 26. hétfő
-legyunk-az-ur-elofutarai-ternyak-csaba-matrafureden-keresztelo-szent-janos-unnepen
„Legyünk az Úr előfutárai!” – Ternyák Csaba Mátrafüreden, Keresztelő Szent János ünnepén

Az 1710–13-as pestisjárvány emlékét felidéző mátrafüredi Bene-búcsún június 25-én Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a 250 éves, nemrég felújított Keresztelő Szent János-kápolnát.

2017. június 26. hétfő