Isten szemében egyenlőek vagyunk – Érzékenyítő foglalkozás a szombathelyi premontrei gimnáziumban

2018. december 6. csütörtök 09:54

November 28-án a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumba látogatott Orsós Zoltán csákánydoroszlói plébános és Sziráki Péter, a zalaegerszegi „Rád találtam!” dicsőítő csoport tagja, hogy a cigánypasztorációról szóló, érzékenyítő foglalkozást tartsanak a fiataloknak.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az interaktív foglalkozás elején az előadók nem fedték fel kilétüket, eszerint kellett osztályozni a diákoknak őket, illetve értékelni saját benyomásaikat. Minél jobban megismerték az előadókat, annál pozitívabb osztályzatot adtak. 

Orsós Zoltán elsőként azt osztotta meg a hallgatósággal, hogy gyerekkorában sokszor kinevették, megvetették, kiközösítették cigány származása miatt. Az általános iskolában egy tanárnő kitüntette a szeretetével, ez hozott változást: végre szóba álltak vele is az osztálytársai. A középiskolában egyedül ő volt cigány. Összesúgtak a háta mögött, még lopással is megvádolták. Az előítéletek az élete során csak fokozódtak.

Sziráki Péter beszámolójából kiderült, hogy nagycsaládban nőtt fel, négy testvére van. Mindig olyan közösségbe járt, ahol voltak cigányok, ő ezt természetesnek találta. Jelenleg neki is öt gyermeke van.

Ezt követően mindketten bemutatták a foci- és gitártudásukat, amit szintén osztályoztak a diákok. Majd Orsós Zoltán mutatott egy felvételt, ahogyan traktort vezet – csak ezután tudták meg a fiatalok, hogy plébános. Ezzel a kis játékkal arra szerettek volna rávilágítani, hogy az emberekben mennyire működik az előítélet, a negatív diszkrimináció a cigányokkal szemben. Tudatosan használták a cigány szót, mert az sokak körében pejoratív kifejezés. 

Orsós Zoltán ismertette a cigányok mindennapi életét is. Sok családban a „néma nevelés” a jellemző, ami azt jelenti, hogy nincs verbális nevelés, magyarázat, motiválás, a gyerekek maguktól tanulják meg, amit látnak. Sokszor nincs külön szobájuk, így a gyerekek sokáig ébren maradnak a felnőttekkel együtt. Ebből következik, hogy másnap rosszul teljesítenek az iskolában, mert fáradtak, kimerültek. Megpecsételődik a sorsuk: így válnak rossz tanulóvá. Sokszor nem is mernek jelentkezni, mert úgy érzik, nincs elég szókincsük, nem tudják jól kifejezni magukat. Tarka ruhákat hordanak, és mindent magukra aggatnak, mert ami rajtuk van, az az övék, az ő tulajdonuk.

Sziráki Péter az egyenlőségről beszélt: Isten szemében egyenlőek vagyunk. Miből fakad a különbözőség? A bőrszín, a kinézet, a testalkat, a ruházat, az életkor, a szokások, a család, az értelmi képesség, a társas kapcsolatok alapján negatívan különböztetjük meg egymást; az első benyomások határozzák meg a véleményünket – mutatott rá.

Karácsony közeledtével arra kérték a meghívott előadók a fiatalokat, hogy ne az ajándékok miatt legyen fontos az ünnep. Orsós Zoltán a csákánydoroszlói plébánián bevezette, hogy a gyerekek minden évben lemondanak egy-egy ajándékukról, amit aztán a rászorulóknak adnak. „Ne essen nehezetekre a nyolc csokimikulásból egyet odaajándékozni egy szegény társatoknak!” – buzdította a diákokat a csákánydoroszlói plébános.

Az programot közös énekléssel zárták.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök