Jean nővér 98 évesen az amerikai kosárlabda csúcsán – névre szóló edzőcipőben

2018. április 12., csütörtök | 19:58

Sister Jeanként ismeri a fél világ. Jean Dolores Schmidt nővért az Egyesült Államokban nem kell bemutatni senkinek: a 98 éves nővér népszerűsége tetőpontján áll. Mindezt pedig a kosárlabdának köszönheti.

Milliók nézték őt a közvetítések alkalmával, ahogy imádkozik csapatáért, a Ramblersért, amely a chicagói Loyola Egyetem kosárcsapata. Jean nővér 1994 óta tartozik a csapathoz: ő a lelkivezetőjük („chaplain”), s amellett, hogy imádkozik a fiúkkal, a játékukkal kapcsolatban is pontos meglátásai szoktak lenni. Imádkozik, hogy az Úr oltalmazza meg a játékosokat, hogy a bírók jól fújjanak, hogy lehetőleg nyerjenek a végén. Mindezt az ajándékba kapott, névre szóló Nike sportcipőjében: a bal lábon Sister, a jobb lábon Jean felirattal.

A Loyola csapata idén, 33 év után először hihetetlen eredményeket ért el az NCAA egyetemi kosárlabda-bajnokságon: elődöntőbe jutottak. Ez természetesen elsősorban a játékosok és az edzők érdeme, de ők maguk azt mondják, Jean nővér jelenlétének hatása tagadhatatlan. A nővér szavai kint vannak a falon a Loyola sportközpontjában: „Imádkozz, dolgozz, győzz” („Worship, work, win”). Porter Moser edző szerint azonban Szent Ignác szavai még ennél is jobban jellemzik a 98 éves szerzetesnővért: „Menjetek, és lobbantsátok lángra a világot!”. „Ő pont ilyen. Fény gyúl mindenhol, ahova belép. Mindig mosolyog. Érezhető az energia körülötte. Én nagyon érzem.”

Jean nővér minden játékosnak – az ellenfelek játékosainak is – tökéletesen ismeri az erősségeit és a gyenge pontjait. A meccsek előtti közös imádságoknál, miközben áll a hatalmasra nőtt kosarasokkal egymást átkarolva, a fohászok közben figyelmeztetések is elhangzanak: a fiúk emlékezetébe idézi, mire vigyázzanak az ellenfél legveszélyesebb játékosainál.

Minden meccs után külön e-mailt ír Mosernek, a többi edzőnek, és minden játékosnak személyre szólóan: gratulál, dicsér – és bátorít, ha rosszul sikerült valami.

Jean nővér fiatalon döntött a Könyörületes Szűzanyáról nevezett (Sisters of Charity of the Blessed Virgin Mary, BVM) amerikai alapítású, Magyarországon nem működő rend mellett. Ötven éve áll egyetemi alkalmazásban: harminc évig a Mundelein női egyetemen dolgozott, amelyet rendje alapított 1930-ban, majd átkerült a Loyola Egyetem kötelékébe, amikor a Mundelein 1991-ben beolvadt a jezsuita intézménybe. Fiatalkorában tanárként és edzőként is dolgozott különböző általános iskolákban; volt edző kosárlabda-, röplabda-, sőt jojócsapatban is. 


Számtalan diákszervezet hivatalos és rengeteg diák nem hivatalos lelkivezetője, lelkigondozója. Mivel ez a munkamennyiség meg se kottyant neki, egyéb projektekbe is beszállt, s mellette elindított egy kezdeményezést SMILE néven, amely diákokat, egyetemi hallgatókat köt össze a közelükben élő idős emberekkel. SMILE, azaz Students Moving Into the Lives of the Elderly – a betűszó egybeolvasva (smile) annyit tesz: „Mosolyogj”; kibontva pedig: „Diákok, akik részei az idősek életének”.

A róla szóló Twitter-posztok alatt sorjáznak hajdani diákok hálás hozzászólásai, akik elmondják, mekkora „celeb”, mennyire közismert és közkedvelt személyiség volt mindig Jean nővér az egyetemi campuson, a sportéletnek és a hitéletnek is meghatározó része. Van, aki beszámol arról, hogy egyetemi évei alatt volt egy nehéz időszaka, és valaki szólt Jean nővérnek, hogy baj van – attól kezdve hetente egyszer jelenése volt a nővérnél, egyszerűen csak beszélgettek az élet dolgairól, a kosárlabdáról, mindenféléről – Jean nővér kedvessége elmondhatatlanul sokat jelentett számára.

Sister Jean a Loyola Egyetem campusán az egyik kollégiumi épületben él kis külön lakrészében – ott tart heti imaalkalmakat a diákoknak. A meghitt találkozásokon gyertyát gyújtanak és a következő vasárnapi evangéliumról elmélkednek, beszélgetnek – és persze az egyetemi dolgokról is; kiengedik a gőzt, megosztják tapasztalataikat, élményeiket, nehézségeiket. Jean nővér türelemmel meghallgatja a fiatalokat, majd sütit oszt.

Forrás: America Magazine, The Jesuit Post, Loyola Phoenix

Fotó: America Magazine, Loyola University Chicago, The Jesuit Post

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő