Jelenits István kapta a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét

Megszentelt élet – 2016. május 26., csütörtök | 11:50

Május 24-én, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2016. évi első rendes közgyűlésén a pesti Vigadóban átadták a köztestületi díjakat, és a résztvevők elfogadták az elnök, az elnökség, a tagozatok, a bizottságok és a főtitkár beszámolóit. Az MMA Aranyérmét Jelenits István piarista tanár vehette át.


Az MMA Életműdíját Pap Gábor Magyar Örökség díjas művészettörténész, irodalomtörténész; az MMA Nagydíját Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja; az MMA Aranyérmét Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, tanár; az MMA Művészeti Írói Díját Eősze László Széchenyi-díjas zenetörténész, az MMA rendes tagja; az MMA Kováts Flórián Emlékérmét Matitsné Vigh Marianne, az MMA Zeneművészeti tagozatának titkára vehette át.

Jelenits István 1932. december 16-án született Berettyóújfaluban. A budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1951-ben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar szakos dipolomát szerzett 1955-ben. Ekkor lépett be a piarista rendbe. 1959-ben elvégezte a Hittudományi Akadémiát, és Egerben pappá szentelték.

Hittant, magyar nyelvet és irodalmat tanított a kecskeméti, később a budapesti piarista gimnáziumban. 1965-től bibliai tárgyakat is oktatott a fővárosban a rend Kalazantinum hittudományi főiskoláján, 2000-től annak utódintézményében, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. A ’90-es évektől tanított a gödi és a váci piarista iskolákban, majd a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán. 

1985 és 1995 között a piarista rend magyarországi tartományfőnöke volt. 

Számos írása jelent meg a Szentírásról, Janus Pannonius és Pilinszky János költészetéről, irodalomról, nevelési kérdésekről és más témákról, elsősorban a Vigilia és az Új Ember folyóiratokban. Összegyűjtött műveit az Új Ember Kiadó 1999 és 2001 között öt kötetben adta ki.

Tevékenységét 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel ismerték el. 2001-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki példaértékű teológusi munkájáért, filozófiai mélységű műveiért, pedagógusi és lelkipásztori működéséért, a katolikus oktatás újjászervezésében vállalt szerepéért, a piarista rend szellemének és hagyományainak megmaradásáért és megerősítéséért vállalt fáradhatatlan munkálkodásáért. 1999-ben Eötvös József-, 2000-ben Trefort Ágoston-díjjal, 2001-ben Magyar Örökség Díjjal, 2003-ban Prima-díjjal (magyar oktatás és köznevelés kategória), 2005-ben Fraknói Vilmos-, 2007-ben Stephanus-díjjal ismerték el munkásságát. 2012 májusában a magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselőjének egyikeként átvehette a Corvin-láncot, novemberben a főváros Pro Urbe-díjjal tisztelgett „közösség- és lélekerősítő munkája” előtt. 2014-ben Budapest díszpolgára lett.

* * * 

A Magyar Művészeti Akadémia május 24-i közgyűlésén Kucsera Tamás Gergelyt jelenlegi főtitkárt választották meg a főtitkári feladatok ellátására a 2016. november 5. és 2021. november 4. közötti időszakra. A résztvevők elfogadták az elnök, az elnökség, a tagozatok, a bizottságok és a főtitkár beszámolóját a 2015. évi munkáról.

Fekete György, az MMA elnöke a tájékoztatójában elmondta: a nemzetközi akadémiák közül elsőként a krakkói Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémiával írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Művészeti Akadémia. Kitért az MMA Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságában betöltött szerepéről, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára megjelent pályázatról, valamint a szakmai programok támogatására kiírt, még nem elbírált pályázatról is. Emlékeztetett, hogy a Műcsarnokban megnyílt a harmadik nemzeti szalon Képek és pixelek címmel, és már megkezdődtek a negyedik szalon előkészítő munkálatai is.

Az MMA emléknappal és tárlattal tisztelgett az év elején elhunyt Zsigmond Vilmos operatőr, egykori piarista diák előtt, de Nemeskürty István professzorról is megemlékeztek. Tárlat nyílt moldáviai művészek alkotásaiból, a programbizottság pedig arról tárgyalt, hogy milyen kiállítási terv lesz érvényben 2017-ben – foglalta össze Fekete György.

Forrás: MTI; Piarista.hu

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria