Jezsuita Menekültszolgálat – evangéliumi érték a vendégszeretet

2015. szeptember 17., csütörtök | 16:58

Jean-Marie Carriére, a Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) vezetője és Forrai Tamás magyar jezsuita provinciális szeptember 17-én a budapesti Párbeszéd Házában sajtótájékoztatón mutatták be a HOSPES Jezsuita Menekültprogram keretében nemzetközi és hazai szinten megvalósuló kezdeményezéseket.

Szeptember 4-étől Magyarországon is elindult a HOSPES elnevezésű, menekülteket segítő jezsuita program. Forrai Tamás magyar tartományfőnök bevezetőjében megosztotta a sajtó képviselőivel, hogyan látja a hazai és az európai helyzetet. Véleménye szerint a válsággal küzdő Európát traumaként érte a menekültválság, amelyre nem tudott megfelelő választ adni, ez a felkészületlenség pedig fokozta az ideérkező menekültek tragédiáját. Forrai Tamás fontosnak tartja, hogy megértsük a helyzetet, reflektáljunk rá, imádkozzunk: és hogy a reflexióból, imából aztán rövid és hosszú távú tervek szülessenek. Hozzátette, hogy komolyan kell venni az emberek félelmét, ugyanakkor fontos meglátni két dolgot: a jelen helyzetben büszkék lehetünk arra, amit a civilek tettek a menekültekért; vannak előttünk pozitív példák a múltból (zsidók, lengyelek befogadása a második világháború előtt és alatt) és a jelenben is (például a roma integráció).

Nehéz jól segíteni – állapította meg a tartományfőnök, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy hálózatokat építsenek ki a segítő szervezetek részvételével. Közös európai feladat a sok menekült szétosztása az országok között – állapította meg, és kifejezte reményét, hogy új, reális megoldások születnek majd, nyíltabb lesz a kommunikáció, és az így az állami struktúrákat kiegészítve tudják majd segíteni az integrációt.

Jean-Marie Carriére francia jezsuita, a program európai vezetője elmondta, hogy tizennégy országban vannak jelen Európában. A jelenlegi válság idején főként étellel, gyógyszerrel, szükségleti cikkekkel, internet-hozzáféréssel, telefonálási lehetőség megteremtésével segítik a menekülteket. Európai szinten fontosnak tartják megteremteni az EU területére való legális belépés lehetőségét és a megfelelő jogi védelem biztosítását, humanitárius vízum kibocsátását. Egyéni szinten szorgalmazzák a személyes találkozást, beszélgetést a menekültekkel, amiből konkrét megoldások születhetnek. Evangéliumi érték a vendégszeretet – hangsúlyozta Jean-Marie Carriére. – Meg kell vizsgálni, hogy az egyes országok adottságai a vendégszeretet mely formáit teszik lehetővé – tette hozzá.

Forrai Tamás megerősítette a személyes találkozás fontosságát, és emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa prófétai hangon szól: első apostoli útja Lampedusa szigetére vezetett, és azóta is folyamatosan a konkrét találkozásra buzdítja a híveket. Felhívta a figyelmet a Szentatya másik fontos felszólítására: az egyház tulajdona arra való, hogy használjuk.

Újságírói kérdésre válaszolva a magyar tartományfőnök elmondta, hogy a keresztények aggodalmait komolyan kell venni, de nem szabad gerjeszteni a félelmet. Ferenc pápa, miközben a befogadásra buzdít, reálisan gondolkodik, bírálja a keresztényüldözést, és elítéli az iszlám agresszív formáit. Forrai Tamás megdöbbentő gyengeségnek nevezte, ahogyan Európa reagál a krízisre, ugyanakkor lehetőséget is lát ebben, hiszen egy közösség a válság idején tapasztalja meg, miben rejlik az ereje – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatót követően megkérdeztük Jean-Marie Carriére-t, milyen gyakorlati tevékenységet végeznek azokban az országokban, amelyekben már hosszabb ideje működik a jezsuita menekültszolgálat. A program vezetője a konkrét lépésekről szólva hangsúlyozta, hogy amikor a menekültek megérkeznek, a legfontosabb az alapvető szükségletek kielégítése: étel, tisztálkodási lehetőség, orvosi ellátás biztosítása. Az olasz Astalli Központban kezdetben csak ebédet osztottak a menekülteknek. Az étkező fontos találkozási pont: a menekülteket úgy tudják megismerni, ha beszélgetnek velük, akkor derül ki, mit tudnak tenni értük. Ha valakinek gondja van a szállással vagy a hivatalos ügyek intézésével, akkor ebben segítenek. Franciaországban vannak a segítői hálózatban olyan családok, intézmények, melyek négy-hat hétre vendégül látják a menekülteket. Ez nagyon szép tapasztalat, maguk a befogadó emberek is megváltoznak a találkozás, megismerés élményétől. Az első és legfontosabb dolog tiszteletben tartani az embert – hangsúlyozta Carriére.

Nagyon fontos része a központ munkájának az önkéntesek tevékenységének koordinálása, hogy az első, érzelmi indíttatású reakciót követően szervezett módon tudjanak bekapcsolódni a segítő munkába. Az integráció folyamata később kezdődhet, nehéz és hosszadalmas folyamat. A menekültszolgálat vezetője megosztotta saját tapasztalatát: kongói menekültekkel dolgozott Dél-Franciaországban, építőipari munkásokká képezték ki őket. Nagyon hosszú folyamat volt, sok energiát igényelt, de szép eredménye lett.

Jean-Marie Carriére optimista, úgy véli, lehetséges a befogadás és az integráció. Nemcsak nagylelkűség, hanem önbizalom kérdése is, hogy meg tudjuk-e valósítani; bízunk-e a saját képességeinkben. Magyarország képes rá – hangsúlyozta, majd hozzátette: az első, érzelmi reakciónak át kell alakulnia konkrét, szervezett cselekvéssé. 

Fotó: Lambert Attila

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle