Jézus maga lesz a gyógyszer – A betegek világnapját ünnepelték Nagyváradon

2017. február 17. péntek 09:53

Február 11-én, szombaton Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét a nagyváradi székesegyházban, és a jelen lévő papokkal együtt kiszolgáltatta a betegek kenetét a szentség felvételére jelentkezett híveknek.


Szent Jakab apostol levele 5. fejezetének 14. versében ezt írja: „Beteg valamelyikőtök? Hívassa el az egyház elöljáróit, és azok imádkozzanak fölötte, s kenjék meg olajjal az Úr nevében. A hitből fakadó ima megszabadítja a beteget, és az Úr talpra állítja.” A Szűzanya lourdes-i jelenésének emléknapján a betegek világnapját ünnepeljük, és a betegeket Isten gyógyító és jóságos irgalmába ajánljuk – mondta bevezetőjében a főpásztor. Ferenc pápa erre az alkalomra megfogalmazott üzenetében kiemeli, hogy ez a nap jó lehetőséget nyújt a szenvedés titkához való közeledésre, de ugyanakkor a betegeket gondozók is hálát adhatnak hivatásukért, hiszen őket a betegek megsegítésére küldi az Úr. A betegek szentségének a kiszolgáltatásakor a Szűzanya közbenjárását is kérjük. Szent Bernadett példájára járjunk azon az úton, amely nem eltávolít a szenvedéstől, hanem amelyen megközelítjük a szenvedés titkát, testvéreink segítségére siethetünk – tette hozzá Böcskei László. 


A megyéspüspök köszöntötte a jelenlevő betegeket, a szentség felvételére jelentkezetteket, a betegek gondozóit, és mindazokat, akik gondoskodnak a betegek méltósággal történő figyelméről. A prédikációban az egyházmegye elöljárója tovább folytatta a betegségről és az azt elszenvedő személyekről szóló gondolatait. Általános tapasztalat – mondta, – hogy minden közösségben vannak munkaképes, erős tagok, de gyengébbek is. Jézus mindenkire figyel: nyilvános működésének egyik fő célja a gyógyítás volt, nem csak a testi, hanem a lelki is: visszaadni az egyensúlyt. Ez a gyógyító tevékenység nem ért véget földi életével, a szentségek által tovább gyógyít és erősít, hogy tudjuk Őt követni ebben a világban, akár betegen, akár egészségesen.


A betegek kenete is Jézus emberközelséget kereső tevékenységének a jele. Nem olyan, mint amikor az orvos megvizsgál és egy gyógyszert vagy terápiát ír elő. Jézus mellénk áll a szentség által, és Ő maga lesz a gyógyszer, a terápia, a gyógyulás. Nem ad föltétlenül csodálatos testi gyógyulást, de kiemel a kétségbeesésből, erőt ad a betegség elviseléséhez, erőt ad a földi élet végességének az elfogadásához. A gyógyulást a hit előzi meg, és segít, ha a betegséget nem egyedül kell elviselnünk. Jó, ha van valaki, aki a beteggel együtt siet Jézushoz, hiszen a betegség nem valakinek a privát ügye. Jézus ma is keresi a szenvedőket és minket, egészségeseket felszólít arra, hogy ne utasítsuk vissza a vele való kapcsolatot, a hitet, a szentségi kegyelmet, és ez képessé tesz minket a gyógyításra. Hiszen a gyógyítás ott kezdődik, amikor betegeink mellé állunk.


Csak Jézus, aki a világ bűneivel magára vállalta a legnagyobb szenvedést, csak Ő tud megtanítani arra, hogy elviseljük a betegséget. Öröm az, ha a Jézussal való találkozás biztonságát sugározhatjuk beteg és szenvedő embertestvéreink felé – állapította meg zárógondolatában a főpásztor.


A homília után a szentséghez járulók homlokát és kezét kenték meg a betegek olajával. Erre az alkalomra a nagyváradi székesegyházban Kalkuttai Teréz anyának az életét és beteggondozó tevékenységét bemutató külön kiállítás is készült, hogy Teréz anya példája ösztönzést ébresszen az irgalmasság tesi cselekedeteinek gyakorlására. A kiállítás a székesegyház oldalhajójában lesz megtekinthető a következő hetekben.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
isten-irgalmassagaval-az-oltariszentsegben-is-talalkozhatunk-szeidel-peter-eloadasa
Isten irgalmasságával az Oltáriszentségben is találkozhatunk – Szeidel Péter előadása

„Irgalmasság és Oltáriszentség – az Örökimádás-templom életében” címmel tartott előadást Szeidel Péter, az Üllői úti templom igazgatója a budapest-józsefvárosi Szent József-templomban február 27-én, az esti szentmisét követően.

16:00
szentmise-az-elhunyt-hajlektalanokert-tudunk-e-isten-simogato-keze-lenni-szegenyek-szamara
Szentmise az elhunyt hajléktalanokért: Tudunk-e Isten simogató keze lenni a szegények számára?

Február 26-án, vasárnap a Szent Egyed közösség szervezésében, több mint kétszáz fedél nélkül élő ember előtt Székely János esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be szentmisét Budapesten, a Horváth Mihály téri Szent József-templomban azokért a hajléktalanokért, akik az utcán éltek és haltak meg.

2017. február 27. hétfő