Jim Caviezel a fiataloknak: „Küldjétek vissza Lucifert a pokolba!”

2019. március 21., csütörtök | 19:58

A Passió főszereplője arra biztatja a következő generációt, hogy küldjék vissza a Sátánt oda, ahova való.

Az Aleteia által átvett videó egy évvel ezelőtt készült Jim Caviezelről, aki akkor éppen frissen bemutatott, szintén valllásos témájú, Pál, Krisztus apostola című filmjét promotálta, amelyben Lukács evangélistát játssza. Így látogatott el a Focus katolikus ifjúsági szervezet vezetői találkozójára Chicagóba, ahol ő volt a meglepetésvendég.

Az egyetemisták valószínűleg azt gondolták, az új filmről fog beszélni nekik, azonban egy olyan felhívást hallottak tőle, amibe beleborsódzott a hátuk.

A hallgatóság túláradó örömmel fogadta Caviezelt. Egy idő után szelíden jelezte a fiataloknak, hogy most már „pszt!” – és a teremben olyan csend lett, hogy egy légy zúgását is hallani lehetett volna. És akkor a színész belekezdett mondandójába, kedvesen, kicsit sután olvasva az előre megírt szöveget:

„A Saul név annyit tesz: a nagy, a kiváló. A Pál (angolban: Paul) név azt jelenti: a kicsi. Amíg készült ez a film, megtanultam, hogy egy apró betű megváltoztatásával naggyá válhatunk Isten szemében. Ám kicsivé kell válnunk, ha nagyok akarunk lenni. Ez a szentek útja, és így lett Saulból Szent Pál.”

Beszélt arról is, hogyan kell nyitottá válni a hivatásra, és saját pályaválasztásáról; a Monte Cristo grófjában játszott szerepe nehézségeiről; majd rátért arra, milyen áldozatokat kellett hoznia a Passió forgatása idején:

„Amikor a kereszten függtem, megértettem, hogy Krisztus szenvedésében van a megváltásunk. Ne felejtsétek el, nem nagyobb a szolga az uránál. Mindannyiunknak vinnünk kell a magunk keresztjét. Ára van a hitünknek, a szabadságunknak. Valóságosan megkorbácsoltak, éreztem az ütéseket, keresztre feszítettek, villám csapott belém, nyitott szívműtétet hajottak végre rajtam öt és fél hónap hipotermia (kóros lehűlés – a szerk.) után.”

Felidézte azt a pillanatot, amikor valaki rossz irányba mozdította el a keresztet, és kificamította a vállát – ez a képsor benne is maradt a filmben. Hozzáfűzte, hogy ha stúdióban forgattak volna, soha nem jött volna létre ilyen autentikus alakítás… „A szenvedés hozta létre az alakításomat, mint ahogy az életünket is.”

„Számtalan fájdalom és szenvedés előzte meg a feltámadást, és a ti utatok is hasonló lesz. Úgyhogy öleljétek át a kereszteteket, és siessetek a célotok felé. Azt szeretném, hogy menjetek ki ebbe a pogány világba, és ne szégyelljétek, valljátok meg hiteteket az emberek előtt. A világnak büszke harcosokra van szüksége, akiket lelkesít a hitük. Olyan harcosokra, mint Szent Pál és Szent Lukács, akik kockára tették a nevüket és a jó hírüket, miközben elvitték a hitüket, Jézus iránti szeretetüket a világba.”

Leszögezte, a szabadság, hogy azt tedd, amit akarsz, nem ugyanaz, mint a szabadság, hogy azt tedd, amit tenned kell. Maximilian Kolbe híres mondatát idézte, mely szerint „a közöny a 20. század legnagyobb bűne”, és hozzátette: „Hát, testvéreim, a 21. századé is.”

Idézte a híres csata előtti beszédet Mel Gibson 1995-ös, A rettenthetetlen (Braveheart) című filmjéből, mikor is a főhős, a 13. századi skót felkelő, William Wallace azzal tüzeli fel katonáit, hogy a szabadságról beszél nekik, és arról, mire kell képesnek lennie az embernek a szabadságért. Majd félretéve az előre megírt beszédét meggyőződéssel közölte:

„Mindenki meghal. De nem minden ember él igazán. Te, te és te! Mindannyiunknak harcolnunk kell a valódi szabadságért, és élnünk kell, barátaim. Élnünk kell, Isten kegyelméből! Ha a Szentlélek a pajzsotok, és Krisztus a kardotok, csatlakozhattok Szent Mihályhoz és a többi angyalhoz, és visszaküldhetitek Lucifert és csatlósait egyenesen a pokolba, ahova valók!”

Forrás: Aleteia.org

Videó: FOCUS Catholic/YouTube

Fotó: CatholicIreland.net

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda