Jótékonysági árverést rendez a Katolikus Pedagógiai Intézet Szent László évében

2017. szeptember 14. csütörtök 11:22

A Szent László-év alkalmából a Katolikus Pedagógiai Intézet pályázatsorozatot hirdetett, amelyen a katolikus óvodák, iskolák növendékei vettek részt. Most három pályázat díjnyertes alkotásait – rajzokat, fotókat, tárgyakat – bocsátják jótékonysági árverésre.

Az árverésből befolyt összeget a katolikus köznevelésben tanuló, halmozottan hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákok tanulmányaik támogatására kapják meg a Szent Gellért Ösztöndíj keretében. Az ösztöndíjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapítványa, a Pro Paedagogia Christiana Alapítvány (PPCHA) működteti.

A művek készítői a pályázat beadásakor nyilatkoztak róla, hogy munkáikat felajánlják az árverésre.

Az árverésen elkelt képeket, tárgyakat október 6-án, a Katolikus Pedagógiai Intézet alapításának 20. évfordulóján a Nemzeti Színházban 15 órakor rendezendő ünnepélyes gálaműsor szünetében adják át.

A jótékonysági árverés lebonyolítása:

– az alkotásokra licitálni kizárólag az online felületen keresztül lehet, a www.katped.hu/arveres oldalon,
– minden 18 év feletti természetes személy, illetve bármely jogi személy licitálhat,
– a licitálást az nyeri, aki szeptember 25-én 23.45 perckor, az árverés zárásakor a legmagasabb összeget ajánlotta,
– a licitálás nyerteseivel a megadott e-mail-címen veszik fel a kapcsolatot,
– a megnyert licitáláson felkínált összeget a Pro Paedagogia Christiana Alapítvány bankszámlaszámára (10702019–44661909–51100005) kell befizetni, a közlemény rovatban a következőket feltüntetve: az elnyert kép, fotó vagy tárgy címe és „Szent Gellért ösztöndíj javára”,
– a licitet megnyerő személy, illetve cég nyilatkozhat róla, hogy személyesen október 6-án, a Katolikus Pedagógiai Intézet alapításának 20. évfordulóján, a Nemzeti Színházban 15 órakor kezdődő ünnepélyes gálaműsor szünetében veszi át a rajzot, fotót vagy tárgyat (a gálaműsorra 1 db belépőjegyet tudnak a szervezők biztosítani), vagy postai úton juttassák el hozzá,
– a licitálás tárgyának átvételére az árverésen kínált összegnek a PPCHA bankszámlájára való megérkezése után van lehetőség.

* * *

A Szent László-évi iskolai rajzpályázat döntőjére 331 pályamű érkezett. (Az első fordulóban az iskoláknak helyben kellett a legjobb három munkát kiválasztaniuk, és azokat nevezhették be az országos fordulóra.)

A pályázók feladata az volt, hogy tetszőleges technikával képi alkotást készítsenek, amellyel megjelenítik, megörökítik Szent László király alakját, napjainkban is példát adó cselekedeteit, életének egy részét vagy szellemiségét. Három kategóriában küldhettek be pályaműveket a diákok.

A tárgyalkotó pályázat döntőjére 96 pályamunka érkezett. (Az első fordulóban itt is az iskoláknak helyben kellett a legjobb három munkát kiválasztaniuk, és azokat nevezhették be az országos fordulóra.)

A pedagógiai intézet szándéka az volt, hogy a diákok mélyrehatóan foglalkozzanak Szent László királlyal, megismerjék életét és szellemiségét, és átgondolják, hogyan lehet napjainkban továbbéltetni az ünnepelt szent emlékezetét.

Fotópályázatot is hirdettek a Szent László-év alkalmából. (Az iskolai kiválasztás metódusa ez esetben is az volt, hogy helyben kellett a legjobb három munkát megtalálni, és azokat nevezhették be az országos fordulóra.)

A cél az volt, hogy a diákok megismerjék Szent László király életét, szellemiségét, erényeit, és hogy észrevegyék és meg is örökítsék ezek 21. századi jelenlétét. A pályázók Szent László királyhoz kapcsolódó tárgyi vagy egyéb emlékről, természeti értékről vagy a szent alakjának, hősiességének, vitézségének napjainkban való megjelenéséről készítettek fényképeket.

Forrás: Katolikus Pedagógiai Intézet

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
a-biblia-uzenete-da-capo-al-fine-ujra-az-elejetol
Da capo al fine – Újra az elejétől

Szentháromság vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 28,16–20)

16:00
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a „L’Eco di Bergamo” című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek