Kettős jubileumot ünnepeltek a nagyváradi vincés nővérek

2017. december 20. szerda, 12:52

Rendbe lépésük 70, illetve 75 éves jubileuma alkalmából köszöntötték két rendtársukat december 17-én a nagyváradi vincés nővérek.

Az egyik ünnepelt, Albert Felicia nővér 1947-ben lépett a rendbe. A feloszlatás után műtős asszisztensként dolgozott Bukarestben. Szolgálatát talpraesettség, példamutatás, és lelki összeszedettség jellemezte; betegsége ellenére még ma is mindig igyekszik felvidítani nővértársait.

A másik jubiláns, Pollmann Lucianna nővér rendbe lépésének 75. évfodulóját ünnepelte: 1942-ben, tizenhat évesen lépett a közösségbe. Sváb származása miatt 1945-ben  édesapjával és öccsével együtt deportálták, azonban Adjudnál a nunciatúra kérésére szabadon engedték más apácákkal és papokkal együtt. Lucianna nővér ekkor látta utoljára életben édesapját, aki az elváláskor csak annyit mondott lányának: „Menj nyugodtan haza, hiszen ezért adtalak Istennek és csak azért imádkoztam, hogy te megmenekülj!”

Lucianna nővér tanítóképzőt végzett, de a rendek feloszlatása miatt ő sem gyakorolhatta hivatását. A nővér hazakerült Palotára, ahol tíz éven keresztül szolgált kántorként, majd  1960-ban ápolónő lett a közeli tüdőszanatóriumban. Nyugdíjba menetelét követően, a kommunizmus bukása után ő volt, aki felkarolta a rendbe érkező fiatalokat. Lelkükre kötötte, hogy az Istenbe vetett feltétlen bizalom legyen mindig első helyen életünkben, és akkor nincs az a nehézség, amely eltántoríthatna hivatásunktól, amely megtörné hitünket.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő