120 éves jubileumát ünnepli a Svetits Intézet, a Boldogasszony Iskolanővérek debreceni iskolája

Megszentelt élet – 2016. október 6., csütörtök | 13:41

Jubileumi évvel ünnepli 120 éves fennállását a debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. Az év megnyitóját október 4-én az intézmény Szent Kereszt-kápolnájában tartották.


Az ünnepségen többek között részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Papp László, Debrecen polgármestere, Lobmayer M. Judit SSND, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője, Csicsovszkyné Szilassy Emília a svetitses diákok szüleinek képviseletében, Bártfay M. Zsuzsanna, az intézmény igazgatója, az iskola nevelői és diákjai.

Elsőként Palánki Ferenc megyéspüspök köszöntötte a 120 éves intézményt. A jövőre tekintve elmondta, egységben, egymást megtartva, segítve, erősítve, az Isten szándéka szerint cselekedve lehet építeni Debrecen jövőjét. A főpásztor hangsúlyozta, hogy a jövő nem azokon múlik, akik félnek tőle, hanem akik bíznak benne, akik a fiatalokkal foglalkoznak. A Svetitsben 120 éve építik a jövőt az iskolanővérek azon fáradozva, hogy megváltoztassák a világot. Ezt úgy lehet megtenni, ha magunkon kezdjük a változtatást. Hasonlatként egy idős ember mondatait idézte a főpásztor: „Amikor fiatal voltam, szerettem volna megváltoztatni a világot, aztán idősebb koromban a családot, most hogy öreg vagyok, már csak magamat szeretném megváltoztatni. Milyen kár, hogy nem magammal kezdtem, akkor talán mind a három sikerült volna.”

„Kedves fiatok, itt a lehetőség. Ha azzal kezditek, hogy először magatokat változtatjátok meg, engedve, hogy neveljenek, növeljék bennetek Isten művét, a szeretetet, akkor sikerülni fog Isten országát építeni, családotokat, népünket, a világot megváltoztatni” – zárta beszédét Palánki Ferenc megyéspüspök.

Papp László, Debrecen polgármestere, a jubileumi rendezvénysorozat fővédnöke köszöntését visszatekintéssel kezdte, amelyben megemlékezett az intézményt alapító Svetits Mátyásról, a debreceni kereskedelmi és iparkamara első elnökéről és feleségéről, született Kojanitz Annáról, aki szintén kereskedőcsalád sarja volt. Az alapítók egy Svetits nevet viselő, apácák által vezetett katolikus leánynevelő intézet létesítését határozták el. 1896-ban a Temesvárról érkezett Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek kezdték meg a tanítást az iskolában. A polgármester hangsúlyozta, az alapítók szándéka harmonikusan összecseng a város szellemiségével, amelyben felekezettől függetlenül nagy szerepe van az Istenbe vetett hitnek. Ezután az oktatás jelentőségére utalva a polgármester büszkén jelentette ki, Debrecen óriási értékei között kiemelkedő szerepe van a Svetits Intézetnek, amely 120 éves oktató-nevelő munkájával beírta magát a város oktatásügyének történetébe.

Papp László az adott kor igényeire reagáló iskola sokszínűségét hangsúlyozva felsorolta az intézmény eddigi képzési típusait, elsőként említve az 1896-os tanévben induló felső leányiskolát, majd tanítóképzőt, aztán elemi, később polgári iskolát. Női kereskedelmi szaktanfolyamon, majd női ipari iskolában is tanulhattak a diákok, amely leánylíceummá, később gimnáziummá fejlődött. A szerzetesi iskolák államosításával nehéz helyzetbe került a Svetits, de végül egyedül a nővéreknek engedélyezték, hogy két intézményükben, így Debrecenben is folytathassák az oktatást. Napjainkban óvoda, általános iskola, gimnázium és kollégium is tartozik az intézményhez, amely az elmúlt két évtizedben jelentősen fejlődött.

Papp László végül kifejtette, Debrecen város évszázadok óta elkötelezett az oktatás ügye mellett. Jól szervezett, hatékony, minőségi és a változó világ körülményeire jól reagáló oktatási rendszerrel rendelkezik, melynek keretében az országos tendenciákhoz hasonlóan az egyházi fenntartású oktatási intézmények egyre nagyobb szerepet töltenek be. Fontos, hogy a gyermekek és fiatalok a jól körülhatárolt iskolai közösségeken túl váljanak egy határtalan spirituális közösség tagjaivá, hogy ne csak tudásban, de lélekben is gyarapodjanak.

Csicsovszkiné Szilassy Emília a svetitses diákok szüleinek nevében emlékeit osztotta meg a résztvevőkkel. Mint mondta, a húsz évvel ezelőtti iskolaválasztás a mai napig meghatározza gyermekei életét. A stabil értékrendet követő intézménybe egykori szülőtársaival a mai napig visszajárnak Géczy M. Erzsébet nővér csütörtöki hittanóráira. Ez is azt mutatja, hogy az iskolanővérek nemcsak a gyermekek, hanem szüleik lelkiéletével is törődnek.

Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő a 120 éves intézmény megalakulásától az évforduló ünnepi pillanatáig képkockákban emelt ki egy-egy rendkívüli eseményt.

Az örömteli eseményeket, de veszteségeket is megérő intézmény fennmaradása az isteni gondviselésnek, az emberi kitartásnak és elszántságnak a csodája, amelyet háromszor negyven évre bontva triptichonként állított az ünneplő közönség elé. A három pillanatkép egyike a kezdeti időszakban egy elszánt embert, Mellau Márton atyát, az akkori igazgatót mutatja, aki a szűkösnek bizonyuló iskola bővítésében maga is részt vett. A triptichon második képe a következő negyven év egyik kiemelkedő időszakát, a ’70-es éveket villantja fel, amely az életvidám, vagány, hol motorozó, hol gitáros, dobszólós szentmiséken evangelizáló iskolanővéreket ábrázolja, arra hívva fel a debreceniek figyelmét, hogy szeressék és válasszák a katolikus iskolát. A harmadik kép főszereplői pedig a nagy számban jelentkező diákok. A tartományfőnök végül hangsúlyozta, a 120 éves intézményt megtartó isteni gondviselésre és az elszánt, kitartó emberi cselekedetekre ma is szükség van.

Végül Bártfay M. Zsuzsanna, az intézmény igazgatója a Svetits alapításának 120. évfordulója alkalmából megnyitotta a jubileumi évet, Esterházy Péter gondolatait idézve: „Az ünneptől főként azt várnánk, hogy legyen! Mint a napsütés… Mi meg arcunkat a fénybe tartjuk. Ez volna az ünnep – jön, amikor ideje van, harmónia és jóság nő a nyomában, és nemcsak jobbá változunk, de a másik jóságára is rátalálunk.”

Az ünnepségen közreműködtek Varga Klári, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművésze, Juhász Árpád előadóművész, Káplár Gréta népdalénekes, tanár, Holozsai Eszter fuvolista (a Virtuózok televíziós komolyzenei tehetségkutató 2016-os nyertese) és a Svetits Intézet növendékeiből álló Kicsinyek Kórusa.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria