Kampány kezdődik a szíriai keresztények megsegítéséért

2018. december 1. szombat 13:35

A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet három projektet kezdeményezett az egyre fogyó szíriai keresztényekért. Idei karácsonyi kampányuk részeként élelmiszercsomagokat és gyógyszereket osztanak szét, valamint helyreállítanak egy autista gyermekeket befogadó óvodát.

Szíria végsőkig elgyötört lakossága nehezen tudja begyógyítani látható és láthatatlan sebeit egy olyan háború után, amely 522 ezer ember, köztük több, mint 20 ezer gyermek halálát okozta. A helyi keresztény közösség küzd a megmaradásáért – írja a Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú segélyszervezet 2018-as karácsonyi felhívásában.

„Noha Szíria jelenlegi helyzetéről lényegében nem ír az olasz és a nyugati sajtó, ott élő testvéreinknek ma nagyobb szüksége van segítségünkre, mint valaha. Valamennyiünk kötelessége megakadályozni, hogy a Közel-Keletről eltűnjön a keresztények jelenléte – vallja Alessandro Monteduro, a segélyszervezet olaszországi igazgatója. Az olasz adományozók háromféle ajándékot tehetnek jelképesen a szíriai keresztények karácsonyfája alá.

Az első projekt segítségével élelmiszert. Latakiában a helyi egyházmegye szervezetein keresztül 1725 mélyszegénységben élő keresztény családnak juttatnak élelmiszercsomagot. Közülük 1090-en a háború során súlyosan megrongálódott épületekben laknak, 635 családnak pedig fedél sincs a feje fölött. Az élelmiszersegély nélkül nem tudnának enni adni gyermekeiknek.

A másik projekt hétszáz Aleppóban élő beteg megsegítésére irányul. A szíriai városban, mely az elhúzódó konfliktus jelképe lett, sokan megsebesültek és kezelésre, gyógyszerekre szorulnak. A harcok során az egészségügyi intézmények több mint a fele megrongálódott. A szegénység és a gazdasági szankciók szinte lehetetlenné teszik, hogy a szegényebb keresztények gyógyszerekhez jussanak. A Szükséget Szenvedő Egyháznak köszönhetően sok krónikus, illetve súlyos betegséggel küzdő ember, akiket önkéntes ápolók gondoznak, végre orvossághoz juthat.

A karácsonyi projekt harmadik eleme a gyermekeknek szól, akik a szíriai konfliktus elsődleges áldozatai. A projekt az Aleppóban működő, 15 autista gyermekkel foglalkozó Forrás nevű óvoda helyreállítási költségeit biztosítja. A bombázások súlyosan megrongálták az épületet, ahol a Ferences Mária Misszionárius Nővérek szeretettel gondozzák a gyermekeket. 

„Életbevágó a segítségünk Szíriában, főként annak a sok kereszténynek, akik eddig a háborútól szenvedtek, ma pedig nyomorognak. A hét és fél évig tartó konfliktus alatt a keresztények százezerszám menekültek el Szíriából. Ha senki nem segít rajtuk, még többen kényszerülnek szülőföldjük elhagyására. Mi pedig búcsút mondhatunk a gyökereinknek” – tette hozzá Alessandro Monteduro, a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet olaszországi igazgatója.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle