Kerekasztal-beszélgetés a Szeged-Csanádi Egyházmegye katekétáival a Gál Ferenc Főiskolán

2017. március 14. kedd 11:39

Március 9-én a szegedi Gál Ferenc Főiskola Kortárs Hallgatói Tanácsadó Központja és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája „Hittanár – Mester – Nap” címmel kerekasztal-beszélgetést szervezett az egyházmegye hitoktatóival a főiskola Glattfelder termében.


A beszélgetést Kozma Gábor rektor vezette be. Kiemelte, hogy a hittanári hivatásra készülve a képzésben részt vevőknek fontos együtt gondolkodni azokkal, akik már szolgálnak a területen. A beszélgetést Serfőző Levente kateketikai referens, a főiskola oktatója vezette. Mint szakreferens négy katekétát hívott meg: Garainé Jung Gabriella, Szögi Ildikó, Katona Attila és Piros Adorján eltérő pasztorális területeket képviseltek – különböző településekről, intézményekből érkeztek, ahol különböző fiatalokat tanítanak: az értelmi fogyatékossággal élőktől a hittanérettségire készülőkig.

Egybehangzó véleményük szerint a jó katekéta mindig megszólítható, a munka után, az utcán, esetleg hétvégén is. A közösségben jelként, Isten embereként kell hogy jelen legyen, mindig az Egyházat képviselve.

Egy nemrég elhangzott előadásból idézve a moderátor arra a kérdésre kereste a választ: mit jelenthet az, hogy ma Magyarországon a katekéta a misszió frontvonalán foglal helyet? A katekéta az a személy, aki nemcsak a diákokkal találkozik, de legtöbb esetben ő képviseli az Egyházat a szülők és az intézmények felé is. Feladata az, hogy bevezesse tanítványait az Egyház közösségébe, olyan módon is, hogy tanórán kívüli programokat, táborokat, kirándulásokat szervez, melyek során közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a gyerekekkel, fiatalokkal. A plébániai katekézis, valamint a hit- és erkölcstan oktatása tehát a többi tantárgyéhoz képest sokkal szélesebb nevelési közeget kíván, ennek koordinátora lehet a helyi hitoktató.

A beszélgetés során elhangzott, hogy a hittanóra meghittsége, az ott kapott példák, értékek és átélt élmények nyomot hagynak a gyermek, a fiatal lelkében, és ez a felnőttkori hitére is kihat; a katekéta a jövőnek dolgozik.

Közösségi élményeken keresztül lehet megszólítani és megtartani a fiatal generációt az Egyházban. A közösség kialakításának lehetnek fokozatai. Fontos, hogy a katekéta vegyen részt a közösség életében, főleg a kisebb településeken. Kapcsolódjon be a hétköznapi programokba is, ilyen módon is „megszentelve” a mindennapokat.

Hogyan kezelik a gyermekek különbözőségét a hitoktatók? – szólt az egyik hallgatói kérdés. A meghívott katekéták azt a választ adták, hogy a hitoktatásban nem is a különböző képességű tanulók fejlesztése okoz nehézséget, inkább a magatartászavaros gyerekek kezelése. Az ilyen diákok felé út lehet, ha éreztetik velük: a hitoktató elfogadja, szereti őket olyannak, amilyenek.

A beszélgetés résztvevői kiemelték: a fiatalok megszólításánál nagyon fontos a személyes példa, a katekéta tanúságtétele. Emellett meg kell beszélni olyan témákat, amelyek érdeklik, elgondolkoztatják a fiatalokat. Fontos, hogy aktuálissá és életszerűvé tegyék a hitoktatók az evangéliumot. A tanórákon sok játékos elemet is alkalmaznak, ez a játék azonban nem öncélú, mindig csatlakozik az átadandó ismeretekhez.

Lényeges szempont a hittanórán az „alapozás”. Ez a bizalom megalapozását, a tudás felmérését és a tanítandó anyag előkészítését is jelenti, valamint a hit elmélyítését. A hitoktatás „kézen fogva vezetés”.

Ha krízis adódik a hitoktatásban, segíthet a jó önismeret, a lelkigyakorlatokon való részvétel, szépirodalom olvasása. Ha szükséges, a hitoktató kérhet mentori segítséget. A lelkivezető, tapasztalt pedagógus vagy plébános is adhat jó tanácsot, és a katekéták egymásnak is sokat segíthetnek.

A hitoktató akkor is hitoktató, ha nem a diákok körében van. Jelenléte azt jelenti, hogy bármikor meg lehet őt keresni, másrészt viszont fontos, hogy kialakuljon egy olyan belső rendje a szeretetnek, amelyben egyensúlyba kerül a családi élet és a szolgálat.

Serfőző Levente a beszélgetés végén úgy fogalmazott: fontos, hogy aki ezt a hivatást választja, „Isten embere” legyen.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
dobszay-benedeket-valasztottak-magyarorszagi-ferfi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve
Dobszay Benedeket választották a magyarországi férfi szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának (FSzK) rendes tagjai 2018. március 20-án új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Érden, az FSzK kétnapos ülésének első délutánján.

2018. március 20. kedd
ferenc-papa-fiataloknak-kiprovokaljatok-hogy-kilepjunk-mindig-is-igy-volt-logikajabol
Ferenc pápa a fiataloknak: kiprovokáljátok, hogy kilépjünk a „mindig is így volt” logikájából

Március 19-én délelőtt a Szentatya jelenlétében megkezdődött a következő püspöki szinódust előkészítő, egyhetes preszinodális összejövetel plenáris ülése.

2018. március 20. kedd
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle