Keresztátadás Jánoshalmán

Hazai – 2016. május 3., kedd | 12:40

„Jövök a kereszthez, Neked halált hozott, nekem életet” – áll egy ifjúsági énekben. Menyhárt Sándor jánoshalmi plébános fontos célkitűzése, hogy a gyerekek is megértsék a kereszt üzenetét. Éppen ezért május 1-jén a jánoshalmi Szent Anna-templomban először került sor a keresztátadás szertartására.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Menyhárt Sándor jánoshalmi plébános kezdeményezésére húsvét ötödik vasárnapján a Szent Anna-templomban először került sor a keresztátadás szertartására. A délelőtti szentmisében közel negyven hatodik évfolyamos hittanos tanuló kapott keresztet keresztszülőjétől vagy más közeli hozzátartozójától. A gyerekek nagyon örültek az egyházközség ajándékának, hiszen hozzájuk közel álló, „fiatalos” kereszteknek lettek a birtokosai.

Romano Guardini katolikus pap és teológus szerint „a kereszt a mindenség jele, a megváltás kifejezése. A mi Urunk a keresztfán váltott meg minket. A kereszten át s a kereszttel szentelt meg bennünket, egész életünkre az utolsó leheletünkig”. Vajon gondolunk-e erre a mindennapokban? Feltételezhető, hogy a kereszt üzenetének megértésében „előnyben” vannak azok az emberek, akiknek az otthonában is megtalálható ez a szimbólum, természetesen olyan helyen, ahol gyakran találkozhatnak vele.

A plébános szándéka, hogy a gyermekek is megértsék: „a kereszt igéje azoknak, akik elvesznek, oktalanság ugyan, de azoknak, akik üdvözülnek, vagy­is nekünk, Isten ereje.” (1 Kor 1,18)

Forrás és fotó: Parázsközpont.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria