Kiállítás nyílt Agárdy Gábor ikonjaiból a győri Múzeumházban

2015. március 24., kedd | 10:50

Agárdy Gábor színművész ikonjai láthatók a március 18-án a Győri Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt tárlaton – adja hírül a Győri Egyházmegye honlapja.

Agárdy Gábor a színművészeten kívül a festészetben is maradandót alkotott. Ikonjaiból nyílt kiállítás március 18-án, szerdán a győri Múzeumházban. A kilenc éve elhunyt színművész özvegye, Rácz Boriska ajánlotta fel az ikonokat megtekintésre a győri közönség számára. A tárlat megnyitóján férje sokoldalúságáról mesélt, arról, hogy a rendkívüli színészi tehetsége mellett egész kicsi gyermekkora óta festett. A kiállítás pedig bizonyíték arra, hogy kiváló ikonfestővé is fejlesztette magát.

Agárdy Gábor munkáit megtalálhatjuk többek között a pannonhalmi apátságban, a II. Alekszij orosz pátriárka számára ajándékozott művét a Danyilov-kolostorban, a II. János Pál pápa számára Szent István királyról készített ikonját pedig a Vatikánban. A színművész interjúiban elmesélte, hogy 1968-ban, Szófiában barangolva a felhőszakadás elől egy templomba menekült. A templomszolga az altemplomban csodákat mutatott neki: nyolcszáz éves festett fatáblákat. Ekkor, ahogy mondta: „Belém csapott a megvilágosodás, hogy nekem ikonokat kell festenem.” Műveit százötven éves deszkadarabokra készítette, ikonfestő színekkel, ősi minták alapján, az aranyozást Szász Endrétől tanulta.

Rózsavölgyi László, a győri önkormányzat oktatási, kulturális és sportbizottságának elnöke megnyitójában arról szólt, hogy nem könnyű a 21. században az ikonokat értelmezni és befogadni. Monotonnak tűnhet a sok szentkép az impresszionisták mozgalmas képi világához képest. Az ikonok világába nem egyszerű a belépés, mert elveszítettük a tiszta szemlélődés képességét, a dolgokon való elmélkedés örömét, és elvárjuk, hogy a titkok, a csodák maguktól nyíljanak meg nekünk. Minden egyes ikon egy csoda. Amikor Agárdy Gábor ezeket az ikonokat festette, minden egyes darabját csodaként élte meg. Éljük meg mi is csodaként a kiállítást – ajánlotta a látogatók figyelmébe a tárlatot Rózsavölgyi László.

A Győri Tavaszi Fesztivál keretében rendezett tárlat április 3-áig látogatható.

Fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda