Kilencven éve született Kada Lajos, az első magyar nuncius

2014. november 16., vasárnap | 19:49

Kilencven éve, 1924. november 16-án született Budapesten Kada Lajos érsek, az első magyar származású apostoli nuncius.

Az Erzsébetvárosból induló fiatal pap volt az első magyar növendéke a Pápai Diplomataképző Akadémiának, és magyarként ő volt az első diplomata tagja a világ legősibb diplomáciai tevékenységet folytató intézményének, az Apostoli Szentszéknek. Ő volt az első magyar, aki egy vatikáni kongregáció második számú vezetője, vagyis titkára volt, és az első honfitársunk, aki nuncius lett. S egyben az első nem olasz nemzetiségű madridi nuncius is ő volt.

Kada Lajos Budapesten született 1924. november 16-án. Esztergomi egyházmegyés papként Mindszenty József bíboros küldte Rómába, ahol 1946–1951 között a római Collegium Germanicum-Hungaricum növendéke volt. 1951–53 között olaszországi magyar lelkész, 1953-tól a Caritas Internacionalis munkatársa. 1955–57 között a Pápai Egyházi Akadémia növendéke, majd két éven át az Államtitkárság munkatársa. 1959-től 1962-ig Pakisztánban, ezt követően Skandináviában, 1964–71 között Bonnban, 1971-ben Argentínában volt beosztott vatikáni diplomata. 1971-től a Cor Unum Pápai Tanács munkatársa. 1975–84 között Costa Rica-i nuncius, aki 1980-tól Salvadorban is képviselte az Apostoli Szentszéket. 1984–1991 között az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció titkára. Ezt követően négy éven át németországi, majd 1995–2000 között spanyolországi nunciusként szolgált.

Kada érsek 1992-ben megkapta a Magyar Köztársaság Középkeresztjét, 2000-ben pedig I. János Károly spanyol király a legmagasabb spanyol kitüntetést, a Katolikus Izabella Rend Nagykeresztjét adományozta neki.

A vatikáni tisztviselők hetvenötödik életévükben nyugalomba vonulnak. Kada Lajos több mint fél évszázad után hazatelepült, és nagy munkabírással vetette bele magát a hazai egyházi életbe. Örömmel fogadott meghívásokat az egész Kárpát-medence magyarlakta területeiről. Fáradhatatlanul utazott, lelkigyakorlatokat és előadásokat tartott, még akkor is, mikor a betegség már egyre nagyobb próbára tette erejét. 78 éves korában 2001. november 26-án Budapesten hunyt el.

Kada Lajos érsek a világ legtávolabbi pontjain is megmaradt magyarnak, és –ha nem is hivatalosan – képviselte a magyar egyház és nemzet érdekeit, akkor is, amikor a hivatalos magyar diplomatáktól joggal óvakodtak a nyugatra szakadt magyarok és a szabad világ diplomatái. Az érsek mindig segítette az itthoni, a határon túli és az emigrációban élő paptársakat és híveket. Amikor 1990-ben ismét felállt hazánk vatikáni képviselete, tanácsai nagy segítséget jelentettek. A magyar hívek az első pápalátogatáskor, 1991-ben, a pápa tolmácsaként ismerhették meg.

Forrás: Új Ember

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle