Kilépni a mindennapok nyűgéből – Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a bencés bált Budapesten

Megszentelt élet – 2017. február 28., kedd | 13:15

A már hagyománnyá vált jótékonysági bált idén február 18-án, a tavalyihoz hasonlóan a Groupama Aréna rendezvényközpontjában tartották. A bencés bál a 20. század elején a budapesti báli szezon egyik legrangosabb eseményének számított.

Ezt a hagyományt igyekeztek a bencés öregdiákok feléleszteni tizenegy évvel ezelőtt. Az esemény bevételét minden évben más jótékony célra fordítják: idén a gimnáziumi Bencés Big Band rézfúvós hangszerparkjának bővítésére.

A bálra több mint 340 vendég érkezett, ami az elmúlt évekhez képest kiemelkedőnek számít. A résztvevők túlnyomó többségét a volt és jelenlegi bencés iskolák egykori diákjai alkották, de jelen voltak a Magyar Bencés Kongregáció tagjai, a bencés rend barátai és támogatói is. A bál rendi fővédnöke Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, világi fővédnöke Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center (BMC) igazgatója, a bál háziasszonya pedig Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatóhelyettese volt.

„Olyan jó lenne néhány órát, kilépve a mindennapok mókuskerekéből, együtt lenni olyanokkal, akik szimpatikusak, akiket szeretünk, akikkel közös élmények kötnek össze bennünket, egymás szemébe nézni, hogy erőt merítsünk, és aztán így kilépve a mindennapok nyűgéből-vergődéséből – ha lehet a szenvedéseinket is a háttérben hagyva – szabadnak, boldognak érezni magunkat” – fogalmazott Várszegi Asztrik nyitóbeszédében.

A zenét a pannonhalmi bencés diákokból és tanáraikból álló Improvizációs Műhely, illetve a Yestoday zenekar szolgáltatta. Az est folyamán adták át a díjat a Palatin Gergely Fotópályázat idei első helyezettjének.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Területi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria