Kinesztetikaképzést tartottak a nagyváradi idős- és beteggondozóknak

2018. július 13. péntek 17:20

A nagyváradi Caritas Catolica idős- és beteggondozással foglalkozó szakápolói részére szerveztek haladó szintű kinesztetikaképzést július 4. és 6. között annak érdekében, hogy a friss, korszerű tudással hatékonyabban láthassák el mindennapi feladataikat.

A húszórás képzést – melynek az Egyházmegyei Laikusképző Központ adott otthont – a Gyulafehérvári Caritas trénerei, Csíki Cristina és Gáll Gabriella tartották. A képzésen részt vevő tizenhat Caritas-munkatárs mindegyike elvégezte a tavalyi kezdő kurzust – ezúttal pedig alkalmuk nyílt elmélyíteni és bővíteni az ott megszerzett tudást.

Mindkét képzés keretében a saját mozgásuk megismerésével, elemzésével foglalkoztak a résztvevők. A haladó képzés annyiból volt más, hogy elmélyítettük a fogalmakat, és a résztvevők nemcsak elemezni, hanem variálni is megtanulhattak a mozgásukban – mondta el Gáll Gabriella tréner.

A résztvevők nagyon érdeklődőek voltak. Komolyan vették a képzést. Mindvégig tele voltak kérdésekkel. Szépen megértették azt, hogy mi nem technikákat akartunk átadni nekik, hanem inkább rávezetni őket arra, hogy a saját mozgásuk kielemzése és megváltoztatása által az ápolás minőségén is javítani tudnak, mert jobban megértik a folyamatokat – tette hozzá a gyulafehérvári oktató.

Tudatosult bennünk, hogy magunkra is oda kell figyelnünk, mert ha nekünk jó, akkor a környezetünknek is jó, ha pedig velünk baj van, akkor az a környezetünknek is problémát fog jelenteni – a kollégáknak és a gondozottaknak egyaránt, vagyis azoknak az embereknek, akiken segítenünk kellene. A kinesztetika tulajdonképpen egy szemléletváltást jelent az ápolásban, amely nem a problémák megoldására, hanem új lehetőségek keresésére összpontosít. Nagyon jól éreztem magam. Minőségi képzés volt, de tulajdonképpen ehhez is voltunk szokva a gyulafehérvári trénerektől– nyilatkozta Tóth Andrea, a Caritas Otthoni Beteggondozói Központjának vezetője.

A képzés az In guten händen elnevezésű beteggondozói projekt keretében a svájci Caritas támogatásával valósult meg.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
karmelhegyi-boldogasszony-bucsut-unnepeltek-marosszentgyorgyi-karmelita-kolostorban
Kármelhegyi Boldogasszony-búcsút ünnepeltek a marosszentgyörgyi kármelita kolostorban

Székely János szombathelyi megyéspüspök főcelebrálásával ünnepi szabadtéri szentmisére hívták a híveket, a családokat a kármelita nővérek a marosszentgyörgyi Kis Szent Teréz-kolostorba július 16-án.

2018. július 19. csütörtök
elismertek-nagy-hazaspar-munkajat
Párkapcsolatra oktatnak felsőfokon – Elismerték a pécsi Nagy házaspár munkáját

Június elején adták át a családbarát szemlélet terjesztését elismerő Kopp-Skrabski-díjakat. A közönségdíjat Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa és felesége, Nagyné Dékány Judit nyerték el a családi életre nevelésben végzett hatékony tevékenységükért.

2018. július 20. péntek