Kinesztetikaképzést tartottak a nagyváradi idős- és beteggondozóknak

2018. július 13. péntek 17:20

A nagyváradi Caritas Catolica idős- és beteggondozással foglalkozó szakápolói részére szerveztek haladó szintű kinesztetikaképzést július 4. és 6. között annak érdekében, hogy a friss, korszerű tudással hatékonyabban láthassák el mindennapi feladataikat.

A húszórás képzést – melynek az Egyházmegyei Laikusképző Központ adott otthont – a Gyulafehérvári Caritas trénerei, Csíki Cristina és Gáll Gabriella tartották. A képzésen részt vevő tizenhat Caritas-munkatárs mindegyike elvégezte a tavalyi kezdő kurzust – ezúttal pedig alkalmuk nyílt elmélyíteni és bővíteni az ott megszerzett tudást.

Mindkét képzés keretében a saját mozgásuk megismerésével, elemzésével foglalkoztak a résztvevők. A haladó képzés annyiból volt más, hogy elmélyítettük a fogalmakat, és a résztvevők nemcsak elemezni, hanem variálni is megtanulhattak a mozgásukban – mondta el Gáll Gabriella tréner.

A résztvevők nagyon érdeklődőek voltak. Komolyan vették a képzést. Mindvégig tele voltak kérdésekkel. Szépen megértették azt, hogy mi nem technikákat akartunk átadni nekik, hanem inkább rávezetni őket arra, hogy a saját mozgásuk kielemzése és megváltoztatása által az ápolás minőségén is javítani tudnak, mert jobban megértik a folyamatokat – tette hozzá a gyulafehérvári oktató.

Tudatosult bennünk, hogy magunkra is oda kell figyelnünk, mert ha nekünk jó, akkor a környezetünknek is jó, ha pedig velünk baj van, akkor az a környezetünknek is problémát fog jelenteni – a kollégáknak és a gondozottaknak egyaránt, vagyis azoknak az embereknek, akiken segítenünk kellene. A kinesztetika tulajdonképpen egy szemléletváltást jelent az ápolásban, amely nem a problémák megoldására, hanem új lehetőségek keresésére összpontosít. Nagyon jól éreztem magam. Minőségi képzés volt, de tulajdonképpen ehhez is voltunk szokva a gyulafehérvári trénerektől– nyilatkozta Tóth Andrea, a Caritas Otthoni Beteggondozói Központjának vezetője.

A képzés az In guten händen elnevezésű beteggondozói projekt keretében a svájci Caritas támogatásával valósult meg.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59