Kitüntették az augsburgi magyar katolikus misszió lelkipásztori munkatársát

2019. május 14., kedd | 11:47

Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki Kibili Angélát, az Augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió lelkipásztori munkatársát, az Augsburgi Szent Piroska Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda vezetőjét. Kibili Angéla május 3-án, Magyarország müncheni főkonzulátusán vette át a kitüntetést.

Kibili Angéla 1964-ben született a romániai Szatmárnémetiben. Középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd 1982-ben felvételt nyert a kolozsvári Babes-Bólyai Egyetem matematika szakára, ahol 1986-ban matematikatanári és matematikusi oklevelet szerzett. Ezt követően tanárként dolgozott, majd 1990-ben férjével és gyermekeivel Bajorországba települt, ahol programozást és projektmenedzsmentet tanult, majd informatikusként dolgozott. 1996-tól ugyancsak informatikusi munkakörben dolgozik az UniCredit Banknál.

1991-ben a család Augsburgba költözött, ahol rögtön csatlakoztak a második világháború utáni időszak óta Augsburgban működő magyar katolikus misszióhoz. Kibili Angéla a szervezetnél önkéntes segítőként, képviselőtestületi tagként és a Szent Piroska Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda egyik szervezőjeként tevékenykedett. 2001-ben átvette az iskola vezetését és azóta dolgozik annak továbbfejlesztésén, bővítésén. Az intézmény ma hetven, 3–16 év közötti, túlnyomórészt első generációs kitelepült családok gyermekeinek teszi lehetővé az anyanyelvi és honismereti oktatást, valamint fakultatív jelleggel hitoktatást is.

Kibili Angéla 2004–2018 között a misszió képviselőtestületének elnökeként tevékenykedett, 2010-től pedig részmunkaidős alkalmazottként dolgozik a szervezetben. A plébános irányításával és a képviselőtestülettel rendezi a Szent László-napi búcsút, a zarándoklatokat, a kulturális programokat és a ministránstábort, továbbá kapcsolatot tart magyar és német egyházi vezetőkkel, és irányítja a misszió irodájának gazdasági ügyeit.

Kibili Angéla áldozatos, kitartó, példamutató és eredményes munkáját, az augsburgi magyar gyermekek nyelvi, kulturális és vallási identitásának megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Magyarország köztársasági elnöke Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki.

Forrás: Taczman Andrea

Fotó: Magyarország Müncheni Főkonzulátusa

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
sebhellyel-az-arcunkon-megis-szerethetoen-gyermekvedelemrol-katolikus-szemmel
Sebhellyel az arcunkon, mégis szerethetően – A gyermekvédelemről katolikus szemmel

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és a Jézus Társasága Magyar Rendtartománya által működtetett Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten.

2019. május 24., péntek