Közzétették a pápa júniusi genfi útjának programját

2018. május 16. szerda, 17:28

Ferenc pápa június 21-én Genfbe látogat az Egyházak Világtanácsa jubileumi ünnepségére. Az ökumenikus szervezet alapításának 70. évfordulójáról az „Együtt az úton, az imában és a munkában” mottó jegyében emlékeznek meg. A pápai út programját május 15-én ismertették Genfben.

Történelmi utazásra készül Ferenc pápa: június 21-én fölkeresi a világ legnagyobb protestáns ökumenikus szerve, az Egyházak Világtanácsa székhelyét. A szervezet 348 egyházat tömörít magába a világ 110 országából. Ezzel mintegy 500 millió keresztényt képvisel, köztük anglikánokat, evangélikusokat és ortodoxokat is.

A programot ismertető sajtótájékoztatót az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Olav Fykse Tveit tiszteletes, valamint Charles Morerod, Lausanne, Genf és Freiburg püspöke vezette. Vatikáni részről egészségi okokból távol maradt Kurt Koch bíboros, az Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, akit Andrzej Choromanski atya helyettesített. Így ő számolt be a pápai út hivatalos programjáról.

Ferenc pápa június 21-én, csütörtökön 10.10-kor érkezik Genfbe. Fél 11-kor a repülőtér egyik termében találkozik a szövetségi elnökkel. Negyed 12-kor ökumenikus imádságot tartanak az Egyházak Világtanácsa ökumenikus központjában. Ezután a bossey-i ökumenikus intézetben ebédel a pápa, majd visszamegy az Egyházak Világtanácsának központjába, ahol beszédet mond. Délután fél 6-kor a Szentatya a genfi kiállítási és kereskedelmi központban (Palexpo) szentmisét mutat be, amelyre 40 ezer hívőt várnak.

A június 21-i ökumenikus nap három fő mozzanatból áll majd: az első az Egyházak Világtanácsának jubileuma, a szervezet alapításának 70. évfordulója alkalmából.

Tveit tiszteletes elmondta, hogy nagy megtiszteltetés vendégül látni a Szentatyát egy ilyen fontos állomás megünneplésekor. Az evangélikus lelkipásztor szerint a látogatás mottója –„Együtt az úton, az imában és a munkában” – magában foglalja az ökumenikus párbeszéd lényegét.

Az ökumené fontos a béke megőrzése szempontjából Európában és az egész világon. Elég, ha arra gondolunk, mi történt a II. világháború alatt – tette hozzá a főtitkár. – A pápai út logója egy hajó, rajta görögül a felirat: oikumene. A csónak a hajózó egyházat szimbolizálja, és egyben rámutat a mozgalom értékére – mondta Olaf Fykse Tveit.

Andrzej Chormonski atya emlékeztetett, hogy a nevelés és a szolidaritás terén sok közös projektet működtet a Katolikus Egyház és az Egyházak Világtanácsa. A Katolikus Egyház ökumenikus tanulmányi ösztöndíjat biztosít nem katolikus diákoknak.

Annak teológiai és gyakorlati okai vannak, hogy a Katolikus Egyház távol marad az Egyházak Világtanácsától – fejtette ki Chormonski atya. – A protestáns szervezetnek 348 egyház a tagja, mintegy fél milliárd hívő képviseletében, míg a Katolikus Egyháznak másfél milliárd hívő tagja van, ezért aránytalan lenne a részvétel. Teológiai szempontból is számos probléma merülne föl. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben nem volna esély a csatlakozásra – véli Chormonski atya. – Ahányszor egy pápa látogatást tesz az Egyházak Világtanácsánál, mindig fölmerül a Katolikus Egyház csatlakozásának kérdése.

A pápai út második mozzanata a Szentatya találkozója lesz a svájci katolikusokkal, amint azt a vendéglátó Morerod püspök elmondta az újságíróknak. Lausanne, Genf és Freiburg főpásztora kiemelte, hogy Svájcban kiváló a kapcsolat a Katolikus Egyház és a többi keresztény egyház között.

Genf nemzetközi város, mely számos nemzetközi intézménynek ad otthont, és nyitott a párbeszédre. Ferenc pápa mindenkitől együttműködést kér az egyetértés és a béke érdekében. A genfi kiállítási és kereskedelmi központban (Palexpo) bemutatandó szentmisének ökumenikus értéke lesz – tette hozzá a püspök.

Ferenc pápa látogatásának harmadik programpontja a helvét kormánnyal való találkozó lesz. A svájci kormány szóvivője szerint kitűnőek a diplomáciai kapcsolatok a Szentszék és a Svájci Államszövetség között. A pápát a szövetségi elnök, Alain Berset fogadja majd a szövetségi tanácsossal, Ignazio Cassisszal és a nemzeti tanács elnökével, Dominique de Bumannal együtt.

* * *

Az Egyházak Világtanácsa, angol nevén World Council of Churches, más néven Ökumenikus Világtanács a protestáns ökumenikus mozgalom világméretű szerve. Az ökumené igényének fölerősödése indította el protestáns egyházakban a Gyakorlati Kereszténység és a Hit és Egyházalkotmány mozgalmakat. 1937-ben merült föl az Egyházak Világtanácsa létrehozásának gondolata ezek egyesítésére az oxfordi, majd az edinburghi világkonferencián. Az egyházak képviselői 1938 májusában Utrechtben fogalmazták meg az Egyházak Világtanácsa tervezetét. Csatlakozásra szólították föl az egyházakat, és 1941-ben nagygyűlést tartottak. A háború ellenére folytatódott az egyházakkal való kapcsolatfölvétel.

Az Egyházak Világtanácsa első nagygyűlését 1948. augusztus 23-án Amszterdamban tartották, 146 különféle keresztény egyház 351 képviselőjével. Ezt a találkozót tartják egyúttal az Egyházak Világtanácsa megalapításának. Az Ökumenikus Világtanács így fogalmazta meg céljait: „Fölhívni az egyházakat a látható egység elérésére az egy hitben és egy eucharisztikus közösségben; megkönnyíteni az egyházak közös tanúságtételét; támogatni az egyházak missziós tevékenységét a világban; segíteni az egyházakat az ínség enyhítéséért, az embereket elválasztó falak lebontásáért és az emberiség családja egységének létrehozásáért végzett munkában; bátorítani az egyházakat a megújulásra az egységben, istentiszteletben, misszióban és szolgálatban.” Az Egyházak Világtanácsába később beolvadtak ökumenikus célú mozgalmak is.

A Katolikus Egyház megfigyelői először 1961-ben vettek részt az Egyházak Világtanácsának nagygyűlésén. 1965-ben közös munkacsoportot hoztak létre, mely főként az egyházak egysége, a közös tanúságtétel, az igazságosság, a fejlődés és béke témaköreivel foglalkozott. 1968-tól katolikus teológusok is dolgoznak az Egyházak Világtanácsában. 1969-ben VI. Pál pápa Genfben látogatást tett az Egyházak Világtanácsánál, de a Katolikus Egyház csatlakozása nem történt meg. II. János Pál pápa 1984-ben szintén ellátogatott a genfi székhelyű Ökumenikus Világtanács közgyűlésére. Ferenc pápa most először keresi föl ezt a központot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd