Krakkó és Budapest párhuzamos történetét bemutató kiállítás nyílik a budai Várban

2016. március 18. péntek 16:39

A tárlat, mely Krakkó és Budapest középkori és kora újkori párhuzamos fejlődését több mint 450 műtárgyon, köztük számos egyházi kincsen keresztül mutatja be, március 19-étől látható a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában.


Képgaléria – klikk a képre!

Farbaky Péter, a BTM főigazgatója a kiállítás március 18-i sajtóbejárásán elmondta: a Közös úton – Budapest és Krakkó című tárlat a BTM és a Krakkói Történeti Múzeum több mint három évvel ezelőtt elkezdődött együttműködésének eredménye.

Mint fogalmazott, a kiállítás lehet az évad legnagyobb szabású tárlata Budapesten, csak a Krakkóból érkezett több mint kétszáz műtárgy biztosítási értéke majdnem eléri a hárommilliárd forintot.

„Nem csupán műtárgyakat hoztunk, hanem a város élő emlékezetét is szeretnénk bemutatni a kiállításon” – hangsúlyozta a Krakkói Várostörténeti Múzeum főigazgatója, Michał Niezabitowski.

A tárlat a 9-10. századi kezdetektől mutatja be a két közép-európai város 17. század elejéig ívelő történetét, különös hangsúlyt fektetve a közös folyamatokra és eseményekre, valamint a mindkét város életében kulcsszerepet játszó jeles személyiségekre, köztük az Anjou- és a Jagelló-dinasztia egyes tagjaira vagy Báthory István lengyel királyra és erdélyi fejedelemre.

Magyar Károly, a kiállítás egyik kurátora hangsúlyozta: a két város történelmének egyik nagy különbsége, hogy Krakkó esetében jóval biztosabb történelmi folytonosság mutatható ki, míg Buda életében éles cezúrát jelöl ki a rengeteg pusztítással járó török hódítás.

A tárlat több értékes műtárgya tanúskodik arról, hogy Krakkóban a középkor folyamán létrejött céhek, például a ma is aktív Krakkói Lövészegylet, a századokkal későbbi korokban is szinte változatlan formában működtek tovább. De a folytonosságot mutatja az is, hogy a lengyel város alapításának legendái – amelyeket a tárlaton többek között díszes kódexábrázolásokon keresztül ismerhet meg a látogató – ma is közismertek a krakkóiak körében, akik rendszeresen fesztivállal emlékeznek meg Krak herceg és a Wawel alatt lakó mondabeli sárkány küzdelméről – fűzte hozzá Magyar Károly.

Összeköti viszont a két várost a földrajzi elhelyezkedés: Krakkó és Buda ugyanazon az észak–dél irányú középkori kereskedelmi útvonalon feküdt. Mindkét város védőszentje – Szent Gellért, illetve Szent Szaniszló – tragikus véget ért, közös jelentős esemény volt mindkét település életében a tatárjárás is. Szintén közös pont a neves krakkói egyetem, ahol számos magyar diák fordult meg az évszázadok folyamán.

A kiállított tárgyak – köztük használati eszközök, képi ábrázolások, ékszerek és egyházi kincsek, kelyhek és ereklyetartók – betekintést nyújtanak a két város lakóinak mindennapi életébe, de megjelennek a királyi udvarok reprezentatív emlékei is, például díszfegyverek és uralkodói jelvények másolatai.

A kiállítás kiemelkedő műtárgyai közé tartoznak például a Jagelló-dinasztia tagjairól készült családi portrék ifjabb Lucas Cranach (1515–1586) műhelyéből, valamint II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja, amelyet sokáig II. Lajos tulajdonának véltek, és amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumban őriznek.

Szintén a legjelentősebb műtárgyak közé tartozik Gian Giacomo Caraglio ötvösművész alkotása, a drágakövekkel díszített ezüst fajdkakas, a remekmű 1500 körül készült, és a Krakkói Lövészegylet egyik legféltettebb kincse, egyben a város jelképe is.

Az eseményen Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, hogy a kiállítás – amelyet jövőre Krakkóban is láthat a közönség – a május 19-én kezdődő 2016–17-es lengyelországi magyar évad beharangozó eseménye. A két kiállítást a Balassi Intézet együttesen 23 millió forinttal támogatja.

A többek között az 1956-os budapesti forradalomra és a poznańi munkásfelkelésre való emlékezés jegyében szervezett programsorozat nyitóeseménye a varsói nemzetközi könyvvásár lesz, amelynek idén Magyarország a díszvendége.

Közös úton – Budapest és Krakkó című kiállítást a két fővédnök, Áder János köztársasági elnök és a 10. Magyar–Lengyel Barátság Napja ünnepségsorozat alkalmából Budapestre érkező Andrzej Duda lengyel államfő jelenlétében Tarlós István főpolgármester és Jacek Majchrowski, Krakkó polgármestere nyitja meg március 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Museum.hu; BTM.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

21:41
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

09:38
hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 19.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 19.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle