Lelőttek egy katolikus papot a reggeli szentmise előtt a Dél-afrikai Köztársaságban

Kitekintő – 2024. március 19., kedd | 9:45

A Dél-afrikai Köztársaságban március 13-án meggyilkolták William Banda zambiai származású papot, a Szent Patrik Külmissziós Társaság munkatársát, amikor szentmisét készült bemutatni Tzaneen székesegyházában. Március 12-én három ortodox szerzetest gyilkoltak meg Cullinanban.

Szemtanúk szerint március 13-án reggel, nem sokkal 7.45 körül Banda atya a nyolc órai szentmise előtti imát végezte. A jelenlévő hívek látták, hogy a templomba belép egy általuk korábban soha nem látott, nagyon jól öltözött afrikai férfi, aki azonnal a pap felé indult, és leült mellé. Amikor Banda befejezte a rózsafüzér imádkozását, a sekrestyébe ment, hogy előkészüljön a reggeli szentmisére. Az ismeretlen férfi a pap mellé lépett, elindult vele a sekrestyébe. Amikor a pap belépett az ajtón, a merénylő előhúzott egy pisztolyt a zsebéből, és hátulról fejbe lőtte.

Ezután a templom kijárata felé ment, de amikor a küszöbhöz ért, megfordult, újra közel lépett hozzá, és egy második lövést adott le a pap tarkójába. A szemtanúk szerint a templomból kilépve a gyilkos beugrott egy ott várakozó autóba, és teljes sebességre kapcsolva elmenekült.

Egy nappal korábban, március 12-én három ortodox szerzetest gyilkoltak meg a Pretoriától mintegy 30 kilométerre keletre fekvő Cullinanban a Szent Márk Apostol és Gyóntató Szent Sámuel kolostorban. A kopt ortodox egyház közleménye szerint a meggyilkolt szerzetesek Takla El-Samouili egyházmegyei plébános, valamint Youstos Ava-Markos és Mina Ava-Markostre atyák voltak. A három szerzetest késszúrásokkal gyilkolták meg. Egy negyedik szerzetes arról számolt be, hogy vasrúddal ütöttek a kezére, mielőtt sikerült elmenekülnie és a kolostor egyik szobájában elbújnia.

Forrás: Fides

Fotó: Fides; Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria