Lengyel díszdoktort avattak a pázmányos tanévnyitón

Hazai – 2014. szeptember 16., kedd | 14:55

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) ünnepélyes évnyitóját szeptember 15-én tartották Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet dísztermében. Az ünnepségen Szuromi Szabolcs rektor díszdoktorrá avatta Andrzej Dzięga szczecin-kamieńi érseket – közölte az egyetem rektori hivatala.

Negyedik alkalommal veszi úgy kezdetét az akadémiai év a katolikus egyetemen, hogy a Veni Sancte mise mellett az egyetemi szenátus is rendkívüli ülést tart. Az ünnepség keretében Szuromi Szabolcs rektor  a hittudományi kar díszdoktorává avatta Andrzej Dzięga szczecin-kamieńi érseket, az elismerést Erdő Péter bíboros, a PPKE nagykancellárja adta át a lengyel főpásztornak.

A szeptember 15-i szenátusi ülésen mondott beszédében Szuromi Szabolcs rektor megemlékezett azokról a professzorokról, akik az elmúlt tanévben hunytak el. Eltávozott Radnay József, a Jog- és Államtudományi Kar professor emeritusa, volt dékánja; Roska Tamás akadémikus, az Információs Technológiai és Bionikai Kar első dékánja; valamint Boda László és Fila Béla is, a Hittudományi Kar nyugállományú professzorai. „Az eltávozottak életműve arra kell, hogy bátorítsa az újabb generáció oktatóit és kutatóit, hogy még nagyobb erőfeszítéssel folytassák azt a munkát, amivel elődeik intézményünknek hírnevet szereztek idehaza és szerte a világon; töretlenül haladva a kijelölt úton, sőt további új utakat keresve, gazdagítva elődeik életművét” – mondta a rektor.

Szuromi Szabolcs elmondta, hogy az elmúlt akadémiai évben következetesen érvényesítették a Pázmányon az úgynevezett profiltisztítás koncepcióját. Ennek megfelelően egyértelműen megfogalmazták azokat a célokat, amelyeket a PPKE-nek mint katolikus egyetemnek Magyarországon, Európában és a világon teljesítenie kell, mind a tudományos kutatásban, mind a minőségi és versenyképes oktatásban. A rektor hozzátette, hogy kiemelten fontosnak tekintik minden képzési helyszín – Esztergom, Piliscsaba és Budapest – nívós és nemzetközi szinten is versenyképes fenntartását és fejlesztését. A létrejött nemzetközi oktatási és kutatási hálózatok kellő biztonságot adnak az egyetem minőségi céljainak teljesítésére – hangsúlyozta a vezető.

A Pázmány rektora évnyitó beszédében elmondta, nem lehet feladni azokat a világos erkölcsi alapelveket, amelyek alapján tevékenykedni akarnak. Nem kívánják ezeket senkire rákényszeríteni, de hatékony alkalmazhatóságukat biztosan állítják, az intézményen belül elvárják, és „mint működő alternatívát örömmel és önzetlenül” felajánlják a modern társadalom számára.

Az akadémiai év megnyitóján került sor Andrzej Dzięga oklevélátadó és székfoglaló ünnepére. A szczecin-kamieńi érsek a PPKE legrégibb karának, az 1635-ben alapított Hittudományi Karnak lett a díszdoktora.

Kuminetz Géza, a kar prodékánja laudációjában így fogalmazott: „Egy díszdoktori cím sokféle érdem elismerésnek lehet jele. Jelezheti a tudományos érdemeket, a tudományszervezői tevékenységet, a közéleti munkásságot, az emberi nagyságot, illetve az egyetemünkkel való baráti kapcsolatot. S mindezek önmagukban is elegendőek arra, hogy valaki méltó legyen a díszdoktori címre. Ám Andrzej Dzięga érsek úr munkásságát látva bizton állíthatjuk, hogy ő e területek mindegyikén jeleskedett.”

Andrzej Dzięga 1952. december 4-én született Radzyń Podlaskiban. Középiskolái befejezése után a papi hivatást választotta. Pappá szentelése után káplánként tevékenykedett, majd a Lublini Katolikus Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol először a lelkipásztorkodás tudományában mélyült el, majd a kánonjogi fakultáson szerzett doktori fokozatot. Ezután ugyanezen az egyetemen lett tudományos munkatárs és oktató. Közben sokféle gyakorlati jellegű és komoly kánonjogi szakértelmet kívánó munkát is végzett: bírói feladatokat látott el egyházi bíróságon, kanonizációs perben működött közre viceposztulátorként, volt a tábori ordinariátus irodaigazgatója, bírósági helynök, valamint zsinati szakértő. A szerteágazó lelkipásztori munka segítette elméleti felkészültségében is: 1996-ban habilitált doktor lett a házassági semmisségi perek résztvevői feleivel foglalkozó tudományos dolgozatával.

Dzięgát nem sokkal ezután kinevezték a kánonjogi fakultás professzorának, ahol házasságjogot, egyházi eljárásjogot oktatott, illetve oktat ma is. Betöltötte a fakultás dékáni tisztét is. Tudományos tevékenységét többek között két monográfia, mintegy 78 tudományos cikk és kilenc tudományos szaklap szerkesztőségi tagsága is jelzi.

Andzrej Dzięga püspökké, majd érsekké történt kinevezése után korábban megszerezett ismereteit és tapasztalatait formálisan is a köz szolgálatába állította – hangsúlyozta Kuminetz Géza, aki az érsek tudományos ismeretterjesztő, tudományszervezői munkásságát, illetve a lengyel–magyar baráti kapcsolatok terén tett erőfeszítéséit is méltatta. Külön elismerésre méltónak nevezte, hogy Dzięga főpásztorként is megőrizte tudományos érdeklődését, aktivitását, hiszen jelenleg is professzora a Lublini Katolikus Egyetemnek.

A szczecin-kamieńi érsek František Macharski és Zenon Grocholewski bíborosok, Bronislaw W. Zubert ferences kánonjogi professzor és Krzysztof Zanussi filmrendező után az ötödik lengyel díszdoktora a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek.

A PPKE tanévnyitó szentmiséje szeptember 20-án, szombaton 18 órakor kezdődik az Egyetemi templomban.

Fotó: PPKE, Új Ember

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria