Lezárult a Mária-kegykép könnyezésének tricentenáriumi éve Sajópálfalán

2017. október 18. szerda 11:56

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben október 14–15-én, a kegykép hazahozatalának búcsúján ért véget az Istenszülő-kép könnyezésének tricentenáriumi emlékéve.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A sajópálfalai Istenszülő-kép 1717. január 6-tól február 16-ig könnyezett véres könnyekkel. A hagyomány szerint a kép sok-sok hányattatás után került vissza Sajópálfalára 1973. október 25-én – az őszi búcsút mindig ennek emlékére tartják.

A mostani templombúcsún köszöntötték Figeczki Balázs nyugalmazott esperest, Sajópálfala korábbi parókusát, aki rendkívül sokat fáradozott a sajópálfalai könnyező kegykép tiszteletének megőrzéséért.

Három évszázad kegyelméért adunk ma hálát – mondta Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök a liturgián. Felidézte a korabeli feljegyzéseket, amelyek szerint a könnyezés után a falu lakói bűnbánatot tartva tértek meg Istenhez. Szolgáljon ez számunkra tanúságul, és vezessen minket is a jóra fordulás és Isten felé – fogalmazott a főpásztor.

Az ünnepi Szent Liturgián az oltár körül azok a lelkipásztorok is szolgáltak, akik valamilyen módon kötődnek Sajópálfalához: a településen nőttek fel, vagy ezen a parókián kaptak feladatot korábban.

Demkó István is itt töltötte ifjúkorának egy részét. Búcsúi beszédében felidézte azokat a meghatározó eseményeket, személyeket, melyek a kegykép környezetében vitték egyre közelebb hivatása felé. Az ünneplők figyelmét az Istenszülő szeretetére irányította, „mellyel mindig megajándékoz bennünket. Lakhelye Sajópálfalán mindig hazavár, ahol örömünk, bánatunk egyaránt meghallgatásra talál”.

A könnyezés háromszázadik évfordulóján célunk a lelki élet elmélyítése, a spiritualitás megerősítése volt, valamint az egyetlen szükségesnek hangsúlyozása ebben a túlterhelt, rohanó világban – mondta Kiss Attila parókus. Örömét fejezte ki, hogy nagyon sokan meghallották a lelkükben megszólaló hívószót, és eljöttek Máriához a jubileumi évben. Az Istenszülő Szűz ártatlan, tiszta hangja bűntől sebzett lelkünkben és világunkban az Ő könnyein keresztül akart és akar ma is megérinteni bennünket. Vágyunk arra, hogy Sajópálfala a béke szigete lehessen azok számára, akik ezt keresik. Ebben nagy segítség a szerzetes nővérek imádkozó jelenléte, akik nem szavakkal, hanem Istennel szoros közösségben lévő életükkel sugározzák ezt – tette hozzá a lelkipásztor.

Az ünnepi fogadás kezdetén Fedor Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője méltatta azt a kutatást, amelynek eredményeként méltó helyére került a kegykép.

Számtalan parókiáról érkeztek zarándokok, nemcsak a Miskolci, hanem a Nyíregyházi és a Hajdúdorogi Egyházmegyéből is. Lelkinapok, búcsúk, találkozók, táborok – szinte minden hétvégére adódott egy-egy program Sajópálfalán, melyekkel minden korosztályt igyekeztek megszólítani.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
keletrol-jon-lux-nyugatrol-luxus-kiss-rigo-laszlo-magyar-puspokok-ad-limina-latogatasarol
Keletről jön a lux, nyugatról a luxus – Kiss-Rigó László a magyar püspökök ad limina látogatásáról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában. A küldöttség tagjaként Rómában tartózkodó Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a Vatikáni Rádió magyar adásában beszélt eddigi tapasztalatairól, élményeiről.

14:28
ferenc-papa-misen-belepunk-golgota-esemenyeibe-es-nem-szinieloadasra-megyunk
Ferenc pápa: A misén belépünk a Golgota eseményeibe, és nem színielőadásra megyünk!

A Szentatya november 22-én folytatta katekéziseit a szentmiséről. A mise emlékezet jellegéről elmélkedett, a szentmise ugyanis Krisztus húsvéti misztériumának emlékezete.

2017. november 22. szerda