Lukács László: Megvan a készség a nyitott, elfogadó, kritikus párbeszédre

Hazai – 2013. február 6., szerda | 11:36

Kihirdették a Vigilia folyóirat hit éve kapcsán kiírt pályázatának díjazottjait. „A dolgozatok összességében a katolikus-keresztény önreflexió jelentős átalakulását mutatják. Szemléletmódjukat a doktrinális hitvédelmi gondolkodásmódtól való eltávolodás, a kortárs világ tényeit, tapasztalatait, hiteit komolyan vevő, nyitott, elfogadó, kritikus gondolkodáshoz való közeledés jellemzi” – fogalmazott összefoglaló értékelőjében Lukács László főszerkesztő.

2012 októberében pályázatot hirdetett a Vigilia, A keresztény hit szerepe Európa mai és holnapi kultúrájában címmel. Február 5-én tartották a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében a pályázat nyilvános eredményhirdetését.

Várnai Jakab rektor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek, a bírálóbizottság elnöke és a pályázat fővédnöke megnyitotta az értékelő konferenciát. Hangsúlyozta, mennyire időszerű volt a pályázat célkitűzése, miszerint mit tud adni a kereszténység a mai kultúrához, hol talál meghallgatásra, mit tanulhat a mából. „Olyan dolgozatokat kaptunk, melyek a megélt hitből és tudásból fogalmazhatták meg, mit jelent a hit, a kultúra Európa számára, milyen lenyomata van világunkban az isteni erénynek, mely kísér bennünket életünk folyamán, és melynek beteljesedésére várunk” – foglalta össze a főpásztor azt a hitbeli gazdagodást, amit a dolgozatok olvasása jelentett számára.

Lukács László összefoglaló értékelést adott a beérkezett 67 pályaműről. A Vigilia főszerkesztője a pályázat témájáról elmondta: ösztönzést adott a kiírásban a Kultúra Pápai Tanácsának kezdeményezése, mely beszélgetésre hív különböző gondolkodású embereket. Pogányok udvara címmel elindított egy párbeszédet, és az elmúlt két évben a hit képviselői megszólították a tudomány, művészet és a természettudomány jeles gondolkodóit. Ma a keresztény hitről szólónak valódi párbeszédet kell kezdeményeznie, keresve a hit helyét a mai kultúrában, felemelve a kultúrában rejlő értékeket, kapcsolódási pontokat, rámutatva a mai kultúra hiányosságaira, a párbeszéd nehézségeire – foglalta össze Lukács László a folyóirat által kiírt pályázat célkitűzését.

Örömét fejezte ki, hogy a dolgozatok többsége késznek mutatkozott a párbeszédre. Kiemelte: az új nyitottság, párbeszédre való készség nem jelenti saját hitünk, gondolkodásunk feladását, hanem annak biztos alapállásából mer nyitottan, a II. Vatikáni Zsinat szellemében párbeszédet kezdeni a kultúrával, korunkkal.

A beérkezett pályaművekből a Hankiss Elemér, Jókai Anna, Jelenits István, Lukács László, Mezei Balázs, Puskás Attila tagokból álló bírálóbizottság a következőket díjazta. Első díjat kapott Görföl Tibor Az identitás és a végérvényesség ajánlata. A kereszténység a modernitás európai kultúrájában című munkája, második helyezett lett Török Csaba Európa identitása és a kereszténység címmel és harmadik Bodó Márta  A keresztény hit szerepe Európa mai és holnapi kultúrájában című esszéje.

A díjakat Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek adta át.

A bírálóbizottság három tagja mutatta be a nyertes írásokat: Jelenits István Görföl Tibor, Puskás Attila Török Csaba, Mezei Balázs Bodó Márta munkájáról beszélt. A díjazottak lehetőséget kaptak, hogy megismertessék főbb téziseiket. Pódiumbeszélgetéssel, majd Bábel Balázs érsek szavaival ért véget a díjátadás.

Trauttwein Éva/Magyar Kurír