Ma van a katolikus–zsidó párbeszéd napja – Eszter könyve a középpontban

2019. január 17. csütörtök, 17:43

Az olasz püspöki konferencia kezdeményezésére a keresztény egységhét kezdete előtti napon tartják a katolikus–zsidó párbeszéd napját, melynek középpontjában idén Eszter könyve áll. Az olasz püspöki konferencia arra hívja a katolikusokat, hogy mélyítsék el a zsidósággal folytatott párbeszédet.

Ambrogio Spreafico püspök, az olasz püspöki konferencia ökumenizmus és párbeszéd bizottságának elnöke a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy folyamatos együttműködés áll fenn a zsidó közösség és a katolikusok között; elmélyül a bizalom és a kölcsönös megértés.

A katolikus–zsidó párbeszéd napja idei témájáról, Eszter könyvéről szólva hangsúlyozta: mindenekelőtt segít megérteni, hogy Isten jelenléte – még ha titokzatos és rejtett módon is, hiszen Eszter könyvében Isten neve sosem szerepel – miként ad ösztönzést a spirituális változás és forradalom áramlatainak a történelemben.

Eszternek köszönhető, hogy a Perzsa Birodalomban élő zsidó nép elkerülte a pusztulást. Egy olyan időszakban, amikor sokszor peremre szorítottak, kirekesztettek vagy ki akartak irtani másokat, Eszter könyve olyan hozzáállást képviselt, miszerint a sokszínűségben együtt tudunk élni – mutatott rá az olasz püspök. – A hatalmas Perzsa Birodalomban a zsidó nép maréknyi volt, mégis, az Istenbe vetett hite segítette megmenekülését, és ezáltal mindenki megmentőjévé vált. Elbűvölő ez a történet: a vallás és a kultúra sokszínűsége ellenére is osztozhatunk ugyanabban az életben, mert Isten gyermekei vagyunk. 

* * *

Az olasz püspöki konferencia kezdeményezésére 1990 óta minden évben a keresztény egységhét kezdete előtti napon tartják a katolikus–zsidó párbeszéd napját. Az ökumenikus imahétre idén január 18. és 25. között kerül sor.

„Mélyítsük el a párbeszédet egymás mélyebb megismerése által. Lépjünk túl az előítéleteken, fedezzük fel újra a közös bibliai értékeket, és indítsunk közös kezdeményezéseket az igazságért, a békéért, a teremtett világ védelméért, és ahol lehetséges, látogassunk el egymáshoz.” Ebben a szellemben hirdette meg az olasz főpásztori testület ökumenizmus és párbeszéd bizottsága 1989. október 30-án a zsidó–keresztény dialógus napját, és megtartását a keresztény egységhetet megelőző napra helyezte, így jelezve a különbséget a zsidósággal folytatott párbeszéd és az ökumenikus dialógus között, ugyanakkor felhívva a figyelmet a közös értékekre, amelyek mindenekelőtt a Biblián alapulnak, s amelyekben zsidók és keresztények közösen osztoznak.

Az emléknap rendkívüli alkalmat nyújt a kölcsönös megismerésre és megbecsülésre, összhangban a II. vatikáni zsinaton kialakult fordulattal, és összhangban a pápákkal, akik tevékenyen építették a kapcsolatokat „legkedvesebb testvéreinkkel” – ahogy II. János Pál nevezte a zsidókat 1986-ban a római zsinagógában tett látogatásakor. XVI. Benedek pápa 2005-ben a kölni zsinagógában kijelentette: „Aki Krisztussal találkozik, az a zsidósággal találkozik.” Elődei példáját követve három évvel ezelőtt, 2016. január 17-én Ferenc pápa szintén ellátogatott a római zsinagógába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Agensir.it; Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 19.

Útravaló – 2019. február 19.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 19.

Mai evangélium – 2019. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,14–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle