Magyar máltaiak zarándokolnak a Lourdes-i Szűzanyához

Kitekintő – 2016. április 29., péntek | 14:05

A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének szervezésében 47 fős zarándokcsoport indult Lourdes-ba április 29-én a lovagrend hagyományos zarándoklatára. A Szuverén Máltai Lovagrend minden évben ezernél is több beteg embert kísér el a Lourdes-i Szűzanyához, hogy gyógyulásért és megnyugvásért imádkozzanak.

Idén a Magyar Máltai Lovagok Szövetségével 18 beteg ember, négy orvos és több szakápoló utazik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójából a rend 58. zarándoklatára. A magyar csoporthoz a francia zarándokhelyen további hat fő csatlakozik, hogy együtt imádkozzanak, engeszteljenek a Szűzanya előtt.

A zarándoklat egyik kiemelkedő eseménye a május 1-jei, vasárnapi szentmise, amelyen közel 25 ezer, a Szuverén Máltai Lovagrendhez kötődő ember vesz részt. A zarándoklat során mind a kerekesszékes, mind az ágyban fekvő betegek speciálisan kialakított felszerelések segítségével minden programon részt tudnak venni, köztük a gyertyás és a szentségi körmeneteken. Május 2-án, hétfőn a betegeknek lehetőségük van arra, hogy megfürödjenek a szent forrás vizében és imádkozzanak a barlangban.

1858. február 11-én a Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya, aki engesztelést és bűnbánatot kért. A jelenések helyén fakadt forrásnál, mely 120 ezer liter vizet ad naponta, kezdettől fogva tapasztaltak csodás gyógyulásokat. 1862-ben templomot kezdtek építeni a forrás feletti sziklára, amely 1876-ra elkészült, és amelynek IX. Piusz pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. A barlangban Bernadette útmutatásával elkészült a Szűzanya márványszobra. A forrás mellett fürdő épült. Lourdes világhírű zarándokhely lett, ahova milliók zarándokolnak el engesztelni, és gyógyulásért vagy megnyugvásért imádkozni. Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja.

Forrás és fotó (archív): Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria