Magyar program nyerte el a nemzetközi egyházi teremtésvédelmi díjat

2018. november 13. kedd 17:41

Az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat idén az „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben” elnevezésű magyarországi ökumenikus programot ismerte el a Roman Juriga-díjjal a szervezet októberi lengyelországi nagygyűlésén.

Az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat (European Christian Environmental Network, ECEN) 2017-ben létrehozta a nemzetközi Roman Juriga-díjat, amelyre az európai keresztény közösségek már működő, inspiráló egyházi környezetvédelmi programmal pályázhatnak.

A díjat Roman Juriga cseh ortodox teológusról nevezték el, aki az ECEN és a vilemovi ortodox akadémia alapítója volt. Egész életében fáradhatatlanul munkálkodott új és izgalmas környezetvédelmi programokon egyházával és partnereivel együtt. Elsősorban a megújuló energiaforrások felhasználási technológiáival foglalkozott, azzal a meggyőződéssel, hogy Istentől kapott bolygónk integritását tisztelni kell, és megőrizni.

A díj meghirdetésével az ECEN az ő kezdeményezéseit kívánja folytatni, elismerve és támogatva azokat a keresztény környezetvédelmi tevékenységeket, amelyek gyakorlatiasak, életszerűek, és több helyen is megvalósíthatók, számításba véve a társadalmi és gazdasági következményeket.

A díj 2018-as győztese a magyarországi egyházak „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben” elnevezésű ökumenikus programja lett. Az ECEN döntőbizottsága különösen a program ökumenikus és innovatív jellegét emelte ki. Emellett két program kapott még külön elismerést, az Anglikán Egyház „Islington Sustainable Church” és a skót Ökogyülekezeti Mozgalom „Cowal Church Energy Project” programja. A díjat az ECEN 12. nagygyűlésén, Katowicében adták át október 8-án.

A nagygyűlésen huszonkét európai és tengerentúli ország küldöttei tanácskoztak arról, hogyan lehetne igazságosan elosztani a rendelkezésre álló erőforrásokat a gazdasági és ökológiai igazságosság elveit tiszteletben tartva. Az idén húszéves szervezet szembenézett a teremtésvédelem jelen kihívásaival, és zárónyilatkozatában – mely magyarul is olvasható – megoldási javaslatokat fogalmazott meg az egyházak számára.


A gyümölcsfák közösségek szerinti megoszlása (forrás: NÖDIK)

Az „Őshonos gyümölcsfák egyházi kertekben” őrzési program 2011-ben indult, és a Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) koordinálja. A programban számos egyházi közösség vesz részt, célja a Kárpát-medencében régóta termesztett fajták megőrzése, újrahonosítása; a gyümölcstermesztés ősi ismeretanyagának megtartása és továbbadása; bemutatókertek létrehozásával a tájfajták megismertetése a vidéken élő fiatalokkal; a lakosság változatosabb, egészségesebb gyümölcsökhöz való juttatása.

A program keretében 2017-ig 165 gyümölcs-bemutatókert létesült, összesen 6002 darab gyümölcsoltvánnyal. Minden telepítési szezonban évente kétszer – tavasszal és ősszel – a NÖDIK szakmai rendezvényén adják át az eltelepítésre váró gyümölcsoltványokat. Jelentkezni a NÖDIK honlapján keresztül lehet.

Forrás és fotó: Kodácsy Tamás/Református.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle