A magyar tudomány ünnepe a Gál Ferenc Főiskolán – 2. rész

2015. december 3. csütörtök 08:01

Az MTA által meghirdetett magyar tudomány ünnepe keretében 2015 novemberében öt konferenciát tartottak a Szeged-Csanádi Egyházmegye főiskolájának szegedi és szarvasi karán. A tudományos eszmecserékről szóló beszámoló második részét tesszük közzé.

November 26-án második alkalommal tartottak sporttudományi konferenciát a Gál Ferenc Főiskolán. Az eszmecsere első részében azt a kérdést vizsgálták, hogy a felsőoktatási tanulmányok mellett lehetséges-e világszínvonalú sporteredményeket elérni, vagy a kettő kizárja egymást.

Kozma Gábor rektor köszöntőjében a sport, a testi nevelés szerepéről szólt a keresztény nevelésben, majd a konferencia alapkérdésére a saját sportolói és felsőoktatási életútjukat bemutató élsportolók adtak választ. Dudás Zita Bianka Európa-bajnok búvárúszó Szegeden szerzett jogászdiplomát, akárcsak az utána előadást tartó Molnár Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. Mindketten kiemelték a következetes családi nevelés, a kiváló edzők és a szigorú, de elismerést is nyújtó iskola szerepét.

Kárász Anna világbajnok kajakozó a szegedi gazdaságtudományi képzés hallgatója, ő Skype-on jelentkezett be Floridából a szegedi konferenciára, és válaszolt a feltett kérdésekre.

A vizes sportok után a kosárlabdázás és az egyetemi tanulmányok összeférhetőségéről volt szó: a Naturtex-SZTE-Szedeák két kosarasa, Chip Armelin és Juhos Levente mutatta be a magyarországi mellett az USA híres egyetemi bajnokságainak világát a felsőoktatási intézményekbeli tanulmányokkal való összefüggésben.

Bár sportolói szempontból nehezen összehasonlítható a két ország egyetemi sportélete, de aki az USA-ban a középiskola elvégzése után tovább szeretne sportolni, annak egyetemre kell járnia, ezért muszáj tanulnia. Mindenütt kihívás egy élsportoló számára összeegyeztetni a sportot tanulmányaival. A sport az akaraterőre, a kitartásra, a rendszerességre, az edzői, nevelői utasítások követésére, a jó életcélok, a minél teljesebb élet megvalósítására nevel, ami a sportoló számára sikereket hozhat, és ezek az eredmények másoknak, egy egész nemzetnek is örömöt, büszkeséget adnak, és követendő példát nyújtanak a fiataloknak.

A Gál Ferenc Főiskola sporttudományi konferenciája egy kutatási program eredményeinek bemutatásával folytatódott, amely a hazai és a nemzetközi sporttudományi képzési kínálatot és felsőoktatási módszereket tárta fel. A felmérést többek között Lepeš Josip, az Újvidéki Egyetem sportképzéseket is nyújtó szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának dékánja ismertette.

November 27-én tartották Az egyházi szociálismunkás-képzések duális képzéssé fejlesztéséről címmel a magyar tudomány ünnepe 2015. évi rendezvénysorozatának utolsó konferenciáját a Gál Ferenc Főiskolán, amely egyben a Szegedi Tudományegyetemmel közös projekt záró konferenciája is volt.

A tudományos eszmecsere plenáris és szekcióüléseit megnyitva Kozma Gábor rektor áttekintette a Gál Ferenc Főiskolán folyó szociálismunkás-képzés rendszerét és a fejlesztési célokat. Varga István professzor, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora a veszprémi szociális munka szak huszonöt évének történetét, fejlesztési lépéseit idézte fel.

Ritz Judit, a Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat főigazgatója a Szeged-Csanádi Egyházmegye szociális ellátórendszeréről nyújtott módszertani elemzést, majd Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója tartott előadást A professzionális szociális munka szükségessége a katolikus egyház karitász szolgálatában címmel. Birher Nádor címzetes egyetemi tanár a karitásztudomány alapvetéseit, valamint a tudomány és a gyakorlat nemzetközi trendjeit tekintette át, betekintést adva a hálózatelméletre épített újszerű kutatásába is.

Szabó Péter, a Szegedi Tudományegyetem oktatója a szociális munkában igényelt innovatív megközelítéseket elemezte, Petróczi Erzsébet főiskolai tanár pedig a Gál Ferenc Főiskola képzéseiből emelte ki, hogy a gyakorlati modulok hogyan segítik a hátrányos helyzetben és krízisben lévők megismerését és pasztorális segítését, beleértve az egyházmegyei szociális és karitászintézményekben biztosított gyakorlatszerzési és hivatásra készülési lehetőséget, továbbá a Szegedi Fegyház és Börtönnel kialakított intézménylátogatási, mentorálási együttműködést. A konferencia zárásaként Trosits András, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola docense reflektált a bemutatott helyzetképre, fejlesztési utakra és a gyakorlati tapasztalatokra.

Forrás és fotó: Gál Ferenc Főiskola

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
dobszay-benedeket-valasztottak-magyarorszagi-ferfi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve
Dobszay Benedeket választották a magyarországi férfi szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának (FSzK) rendes tagjai 2018. március 20-án új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Érden, az FSzK kétnapos ülésének első délutánján.

2018. március 20. kedd
ferenc-papa-fiataloknak-kiprovokaljatok-hogy-kilepjunk-mindig-is-igy-volt-logikajabol
Ferenc pápa a fiataloknak: kiprovokáljátok, hogy kilépjünk a „mindig is így volt” logikájából

Március 19-én délelőtt a Szentatya jelenlétében megkezdődött a következő püspöki szinódust előkészítő, egyhetes preszinodális összejövetel plenáris ülése.

2018. március 20. kedd
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle