Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatait feldolgozó kötet jelent meg

2016. március 7. hétfő 15:35

A „Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatai 1920–2015” című kötetet Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Gárdonyi Máté, a Veszprémi Hittudományi Főiskola tanára mutatta be március 7-én az Országházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A könyvbemutatón Alberto Bottari de Castello úgy fogalmazott:  „Sok nehézség után Magyarország úgy döntött, hogy visszatér keresztény tradíciójához úgy, hogy Szent István király akaratát követi. A Szentszék megtalálta vezető helyét a keresztény, magyar, nemes nemzet mellett.” Hazánk apostoli nunciusa köszönetet mondott a szentszéki–magyar vegyes bizottság üléseiért is, melyek a dialógus új formáihoz vezettek.

Erdő Péter bíboros felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország és a Szentszék kapcsolatait tekintve a formális diplomáciai szintnél tágabb síkú kapcsolatokról beszélhetünk, hiszen ez nem egy másik állammal, hanem a katolikus egyház központi szerveinek közösségével való reláció. Magyarország és a Szentszék kapcsolata saját magunkkal, saját azonosságunkkal, saját kultúránkkal és életünkkel való kapcsolat is – tette hozzá a főpásztor. Erdő Péter hangsúlyozta, hogy hazánknak az elmúlt több mint ezer évben mindig is volt kapcsolata a Szentszékkel, még a török időkben is, akkor is, ha ez nem jelent meg diplomáciai szinten.

„A kereszténység olyan közös eleme az európai kultúrának, amely lehetővé teszi, hogy megmaradjon minden nép saját azonossága, de mégis legyen a népeknek egy olyan közös alapja is, amely azonos értékek mentén közös cselekvésre teszi képessé őket” – hangoztatta a bíboros, aki szerint ez volt, és ma is ez az, ami Európa lelkét képezi.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta: a katolikus egyház nem kizárólag a tanításával mutatott irányt, hanem aktívan mentette is az embereket a náci és a bolsevik időkben. Név szerint is kiemelte Angelo Rotta apostoli nunciust, aki „sok zsidó honfitársunkat megmentette”, a nácizmus bukása után, a bolsevizmus idején mégis fasisztaként ítélték el, és kiutasították az országból. Személye és sorsa mutatja a nácizmus és a bolsevizmus lényegi hasonlóságát, és azt a tanulságot, hogy az istentelen rendszer mindig embertelen, az embertelen rendszer pedig mindig istentelen is egyben.

Semjén Zsolt helyettes államtitkárként, majd miniszterelnök-helyettesként vezette magyar részről a szentszéki–magyar vegyes bizottságok munkáját. Ennek során a legszembetűnőbb az volt számára, hogy nem létezik a magyar társadalomnak olyan területe, ahol ne lenne jelen az egyház szolgálata. Arra is rámutatott, hogy az Apostoli Szentszék delegációjával tárgyalni a „legizgalmasabb dolog”, hiszen a világegyház éppen világméretű szervezeti voltából kifolyólag el tudja mondani, hogy egy adott problémát hogyan kezelnek más országok. Emiatt a tárgyalások az egész állam működése szempontjából is tanulságosak és inspirálóak voltak.

Gárdonyi Máté, a Veszprémi Hittudományi Főiskola tanára méltatta a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség, a Balassi Intézet – Római Magyar Akadémia és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány kiadásában megjelent kötetet. Az egyháztörténész szerint különösen értékessé teszi a tanulmányokat, hogy a tíz éve kutathatóvá tett vatikáni forrásokon alapulnak.

Hazánk tavaly emlékezett meg az Apostoli Szentszékkel való diplomáciai kapcsolatai újrafelvételének 25. évfordulójáról. Két nagyszabású konferenciát is rendeztek ennek apropóján: 2015. április 15-én Budapesten, a Parlamentben Fejezetek Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolataiból címmel és 2015. június 12-én a Római Magyar Akadémián Rapporti diplomatici tra la Santa Sede e L’Ungheria (Diplomáciai kapcsolatok a Szentszék és Magyarország között) címmel. A most megjelent kötet, melyet Fejérdy András, a Magyar Tudományos Akadémia és a Római Magyar Akadémia munkatársa szerkesztett, a két konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza.

A könyvbemutatón részt vett Ternyák Csaba egri érsek, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-intezmeny-es-misszios-kuldetes-szolgalataban
Az intézmény és a missziós küldetés szolgálatában – Mohos Gábort, az MKPK búcsúzó titkárát kérdeztük

Mohos Gábornak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárának a nyár folyamán jár le második mandátuma. Tíz éven át volt a testület titkára. Eddigi feladatairól, tapasztalatairól és jövőbeli munkájáról kérdeztük.

19:59
alakitsd-eletedet-az-ur-keresztjenek-titka-szerint-pap-es-diakonusszenteles-kaposvaron
Alakítsd életedet az Úr keresztjének titka szerint! – Pap- és diakónusszentelés Kaposváron

Varga László megyéspüspök kézfeltétele és az Egyház imája által áldozópappá szentelte Fodor Béla és Kisiván Csaba diakónusokat, illetve diakónussá szentelte Tölgyesi Dávid és Vida Zoltán kispapokat a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban június 23-án.

18:33