Máriapócsi diákok a programozott robotok versenyén

2019. február 21., csütörtök | 9:15

A tavalyi iskolaév elején kerültek be a máriapócsi Dudás-iskola diákjai a Matalent tehetséggondozó programba, melynek keretében lengyelországi utazáson és képzésen vettek részt, illetve pénzbeli támogatást kaptak havonta. Egyikük, Lőrincz Ferenc egy országos versenybe is bejutott.

A csapatok február 16-án az ifjúsági robotkupa nemzeti minősítő versenyén vettek részt, a SAP Hungary Kft. támogatásával. Hosszú hónapokon keresztül készültek a megmérettetésre a fiatalok, köztük a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, Lőrincz Ferenc.

A versenyen ezüstérmet szerzett Andicsku János csapata: Andicsku Bence, Bíró Benjámin, Boiskó Dávid; bronzérmet szerezett Egri József csapata: Palcsák Gergő, Tóth Bence, Lőrincz Ferenc.

Egri Ilona Matalent-mentor a tehetségprogram országos versenybe jutott csapatainak előkészületeiről és a versenyről elmondta: a felkészülés két nagy kihívásrészből állt – ki kellett találni egy funkcionális robotot, amely alkalmas a küldetés teljesítésére. Akadályokon kell áthaladnia; döntéseket kell hoznia, hogy mely kereszteződésnél milyen irányba kell fordulnia, emelkedőn és lejtőn kell haladnia, akadályokat kikerülni; ha mindezeken sikeresen túljut, embereket szimbolizáló golyókat kell összegyűjtenie és az evakuációs területre szállítania. A felkészülés során a robotokat többször átépítik, mert gyakran kiderül, hogy a legjobbnak hitt robot a programozás során nem úgy viselkedik, ahogy várták, s nem alkalmas a feladat végrehajtására. Így volt ez ebben az esetben is: a csapat robotját Palcsák Gergő és a csapatvezető, Andicsku János sokszor szétszedte. Volt, amikor egy teljes napot dolgoztak, örömmel újságolták, hogy kitalálták a legjobbat, majd egy óra múlva már híre-hamva sem volt a robotnak. Gergő letörve ment haza, de a következő héten új lendülettel, ötletekkel álltak elő. Soha nem fogytak ki az új lehetőségekből. A többiek Jocóval programoztak, és mindig félve tesztelték, hogy éppen milyen hiba jön elő. Végül összehozták, és sikerült érmes helyeket szerezniük.

Megérkeztek a World Robot Olympiad új pályái, indulhat a felkészülés a júniusi versenyekre, amelyeken a legfiatalabbak is ringbe szállnak. Ismét nagy kihívásnak néznek elébe a csapatok és felkészítőik.

Forrás és fotó: Dudás-iskola/Facebook; Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő