Máriapócsi diákok a programozott robotok versenyén

2019. február 21., csütörtök | 9:15

A tavalyi iskolaév elején kerültek be a máriapócsi Dudás-iskola diákjai a Matalent tehetséggondozó programba, melynek keretében lengyelországi utazáson és képzésen vettek részt, illetve pénzbeli támogatást kaptak havonta. Egyikük, Lőrincz Ferenc egy országos versenybe is bejutott.

A csapatok február 16-án az ifjúsági robotkupa nemzeti minősítő versenyén vettek részt, a SAP Hungary Kft. támogatásával. Hosszú hónapokon keresztül készültek a megmérettetésre a fiatalok, köztük a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, Lőrincz Ferenc.

A versenyen ezüstérmet szerzett Andicsku János csapata: Andicsku Bence, Bíró Benjámin, Boiskó Dávid; bronzérmet szerezett Egri József csapata: Palcsák Gergő, Tóth Bence, Lőrincz Ferenc.

Egri Ilona Matalent-mentor a tehetségprogram országos versenybe jutott csapatainak előkészületeiről és a versenyről elmondta: a felkészülés két nagy kihívásrészből állt – ki kellett találni egy funkcionális robotot, amely alkalmas a küldetés teljesítésére. Akadályokon kell áthaladnia; döntéseket kell hoznia, hogy mely kereszteződésnél milyen irányba kell fordulnia, emelkedőn és lejtőn kell haladnia, akadályokat kikerülni; ha mindezeken sikeresen túljut, embereket szimbolizáló golyókat kell összegyűjtenie és az evakuációs területre szállítania. A felkészülés során a robotokat többször átépítik, mert gyakran kiderül, hogy a legjobbnak hitt robot a programozás során nem úgy viselkedik, ahogy várták, s nem alkalmas a feladat végrehajtására. Így volt ez ebben az esetben is: a csapat robotját Palcsák Gergő és a csapatvezető, Andicsku János sokszor szétszedte. Volt, amikor egy teljes napot dolgoztak, örömmel újságolták, hogy kitalálták a legjobbat, majd egy óra múlva már híre-hamva sem volt a robotnak. Gergő letörve ment haza, de a következő héten új lendülettel, ötletekkel álltak elő. Soha nem fogytak ki az új lehetőségekből. A többiek Jocóval programoztak, és mindig félve tesztelték, hogy éppen milyen hiba jön elő. Végül összehozták, és sikerült érmes helyeket szerezniük.

Megérkeztek a World Robot Olympiad új pályái, indulhat a felkészülés a júniusi versenyekre, amelyeken a legfiatalabbak is ringbe szállnak. Ismét nagy kihívásnak néznek elébe a csapatok és felkészítőik.

Forrás és fotó: Dudás-iskola/Facebook; Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda