Márton Áron-domborművet avattak Erdélyben

2017. szeptember 8. péntek 15:29

A Szent András-plébániatemplomban szentmisével, majd a templomkertben domborműavatással, illetve a Gábor Áron Művelődési Házban előadással emlékeztek Isten szolgája Márton Áron püspökre szeptember 3-án a Hargita megyei Szentegyházán.

A templomkertben helyet kapott domborművet Túri Török Tibor keszthelyi művész készítette a szentegyházi közösség számára. Az ünnepségen beszédet mondott Kovács Gergely pápai káplán, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője, Márton Áron szenttéavatási ügyének posztulátora, valamint Lukács Bence Ákos, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja.

Kovács Gergely rámutatott: a nagy püspök életében a szó és a tett egységben volt. Nem csak kimondta azokat, cselekvésre buzdított. Szükséges és fontos megismerni Márton Áron püspök életét, de annál fontosabb úgy élnünk és cselekednünk, miként a legsötétebb időkben ő: mindig azt tette, amit kötelességeként felismert. „Készek vagyunk-e vállalni az áldozatokat, nem megfutamodni a munkától? Erre emlékeztessen a dombormű” – fogalmazott a pápai káplán.

Lukács Bence Ákos beszédében kiemelte: jó pásztorként, zokszó nélkül a legnehezebb utat választotta Márton Áron. Ordas világban, ordasok között hitén és hívein kívül nem volt egyebe. Nem a bűnt, a képmutatást tekintette az ember legnagyobb ellenségének. Vallotta: az idők rosszasága az emberek rosszaságából fakad – mondta a konzul.

Az avatóünnepségen többször elhangzott: Áron püspök sorsa összefonódott népe sorsával. Ennek szép szentegyházi jelképe, hogy a tavaly felavatott, szintén Túri Török Tibor által készített, a román betörés áldozatainak emléket állító plakettet és a most leleplezett Márton Áron-domborművet ugyanazon sziklából való kőbe ágyazták, és a plébániatemplom bejáratának jobb, illetve bal oldalán helyezték el.


A domborművet Molnár Tibor polgármester és Buzogány Mózes kőfaragómester leplezte le. Koncsag László helyi plébános áldotta meg az alkotást, erőt kérve a helytálláshoz, a munka vállalásához és hitünk megvallásához. Végül Benedek Szilárd tárogatómuzsikája mellett helyezték el az emlékezés koszorúit.

A művelődési házban Nagy Zoltán székelyudvarhelyi mérnök, hittantanár, A Hegy című Márton Áron életéről szóló dokumentumfilm alkotója olyan részeket mutatott be a filmből, amelyek a püspök szülőföldje iránti szeretetére, kereszthordozásának erőforrásaira fókuszáltak.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség; Székelyhon.ro

Fotó: Barabás Ákos/Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kisfalusi-m-klaveria-kapta-szent-erzsebet-rozsaja-dijat
Kisfalusi M. Klavéria kapta a Szent Erzsébet rózsája-díjat

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ebben az évben Kisfalusi M. Klavériának adományozta a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A kitüntetést Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át november 17-én, Budapesten, a Szent Margit Gimnázium dísztermében megtartott ünnepségen.

2017. november 17. péntek
legyunk-huszezren-fabry-kornel-videoban-is-hiv-kozos-szentsegimadasra
Legyünk húszezren! – Fábry Kornél videóban is hív a közös szentségimádásra

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve különleges szentségimádást hirdettek meg november 25-ére: egy időben, de különböző helyszíneken imádhatjuk a világmindenség királyát.

2017. november 17. péntek