Márton Áron-domborművet avattak Erdélyben

2017. szeptember 8. péntek 15:29

A Szent András-plébániatemplomban szentmisével, majd a templomkertben domborműavatással, illetve a Gábor Áron Művelődési Házban előadással emlékeztek Isten szolgája Márton Áron püspökre szeptember 3-án a Hargita megyei Szentegyházán.

A templomkertben helyet kapott domborművet Túri Török Tibor keszthelyi művész készítette a szentegyházi közösség számára. Az ünnepségen beszédet mondott Kovács Gergely pápai káplán, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője, Márton Áron szenttéavatási ügyének posztulátora, valamint Lukács Bence Ákos, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja.

Kovács Gergely rámutatott: a nagy püspök életében a szó és a tett egységben volt. Nem csak kimondta azokat, cselekvésre buzdított. Szükséges és fontos megismerni Márton Áron püspök életét, de annál fontosabb úgy élnünk és cselekednünk, miként a legsötétebb időkben ő: mindig azt tette, amit kötelességeként felismert. „Készek vagyunk-e vállalni az áldozatokat, nem megfutamodni a munkától? Erre emlékeztessen a dombormű” – fogalmazott a pápai káplán.

Lukács Bence Ákos beszédében kiemelte: jó pásztorként, zokszó nélkül a legnehezebb utat választotta Márton Áron. Ordas világban, ordasok között hitén és hívein kívül nem volt egyebe. Nem a bűnt, a képmutatást tekintette az ember legnagyobb ellenségének. Vallotta: az idők rosszasága az emberek rosszaságából fakad – mondta a konzul.

Az avatóünnepségen többször elhangzott: Áron püspök sorsa összefonódott népe sorsával. Ennek szép szentegyházi jelképe, hogy a tavaly felavatott, szintén Túri Török Tibor által készített, a román betörés áldozatainak emléket állító plakettet és a most leleplezett Márton Áron-domborművet ugyanazon sziklából való kőbe ágyazták, és a plébániatemplom bejáratának jobb, illetve bal oldalán helyezték el.


A domborművet Molnár Tibor polgármester és Buzogány Mózes kőfaragómester leplezte le. Koncsag László helyi plébános áldotta meg az alkotást, erőt kérve a helytálláshoz, a munka vállalásához és hitünk megvallásához. Végül Benedek Szilárd tárogatómuzsikája mellett helyezték el az emlékezés koszorúit.

A művelődési házban Nagy Zoltán székelyudvarhelyi mérnök, hittantanár, A Hegy című Márton Áron életéről szóló dokumentumfilm alkotója olyan részeket mutatott be a filmből, amelyek a püspök szülőföldje iránti szeretetére, kereszthordozásának erőforrásaira fókuszáltak.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség; Székelyhon.ro

Fotó: Barabás Ákos/Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-bencesek-helyzeterol-partallami-diktatura-idejen
Könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

2018. január 22. hétfő