Mátyás király és az Egyház – Tudományos konferenciát rendeztek Pécsen

2018. november 21. szerda 13:51

A Mátyás király-emlékév keretében nagyszabású tudományos konferenciát rendeztek november 15-én „Mátyás király és az Egyház” címmel az MTA pécsi székházában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottságának (MTA PAB) II. Filozófiai, Történettudományi és Néprajztudományi Szakbizottsága, a Pécsi Tudományegyetem Egyháztörténeti Kutatóközpontja, valamint az MTA–PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport és a Szent István Tudományos Akadémia szervezte.


Az esemény megnyitóján Udvardy György pécsi megyéspüspök örömét fejezte ki, hogy egy újabb konferencia igyekszik feltárni a múltat, és segít jobban megismerni az üdvösségszerző történelmet. A főpásztor kifejtette, Mátyás király életében és tevékenységében az isteni üdvözítő akarat jelenik meg, amely az embert segíti az adott kor, adott kultúra körülményei és intézkedései között, még akkor is, ha ezt nem mindig könnyű felfedezni. Különösen izgalmas ebben az összefüggésben az Egyházhoz fűződő kapcsolata szempontjából tárgyalni Mátyás király művét.


Udvardy György köszöntőjét a szervezők, Lénárd László akadémikus, az MTA PAB elnöke, valamint Fedeles Tamás történész megnyitóbeszéde követte. Az előadók között a téma neves és elismert szakértői – például Fedeles Tamás, Szovák Kornél, Tusor Péter, Karlinszky Balázs – mellett fiatal, doktori fokozatuk megszerzése előtt álló, a késő középkor iránt érdeklődő történészek – Horváth Terézia, Kovács István, Buják Gábor – is feltűntek.

A konferencia mind a laikus érdeklődők, mind pedig a szakma képviselői számára képet adott arról, milyen módon tartotta a kapcsolatot a Magyar Királyság Mátyás idején a Szentszékkel, milyen pápai folyamodványok érkeztek ide, és hogyan bírálták el őket. Szó esett a terminológiáról is, amelyet a különféle pápai és világi követek megnevezésére használtak a korszakban. Az érdeklődők megismerkedhettek a 15. század második felében élt klerikusok életútjával, káptalanok, prépostságok személyi összetételével, késő középkori szerzetesi reformokkal és Mátyás király építkezéseivel is. A kutatók egy-egy ismert egyházi személy karrierútját is bemutatták, köztük Vitéz János esztergomi érsek, Veronai (Rangone) Gábor bíboros, egri püspök és Stock János orvos, majd klerikus, szepesi prépost életpályáját.


Fedeles Tamás elmondta, hogy nagyon széles a paletta, amelyből a konferencián egy szeletet próbáltak felvillantani. Tervezik, hogy az elhangzott előadásokat könyv formájában is megjelentetik, hogy a széles közönség számára is közvetíteni tudják a kutatások eredményeit.

Forrás: Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport; Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle