Megáldották a családokat a Margit körúti ferencesek

2017. január 9. hétfő 12:30

Urunk megkeresztelkedésének ünnepén, január 8-án a budapesti Margit körúti ferences templomban az esti fél nyolcas szentmise után külön áldásban részesítették a családokat a Családok Jézusban Közösség kezdeményezésére.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megkeresztelkedés ünnepén már nem a gyermek Jézust szemléljük, hanem azt, akiről az Atya így szól: „Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik” – ezekkel a szavakkal kezdte a szentmisét Dobszay Benedek OFM tartományfőnök a különösen fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő vasárnap esti „félnyolcason”, melyen – mint mindig – a Boanergész zenekar szolgált.

A homíliát Gorove László állandó diakónus, a Családok Jézusban Közösség vezetője mondta, aki felidézte a hallgatóság előtt azokat a helyzeteket, pillanatokat, amikor vélt vagy valós sérelem ér minket, és arra vágyunk, hogy valaki mellénk álljon, hogy valaki azt mondja: „Igen, neked van igazad...”

A nap első olvasmányából (Iz 42,1–4;6–7) úgy tűnik, ez a vágy nem új keletű; jön majd valaki, akire várnak a népek, aki mellénk áll. Eljön Jézus, mellénk áll, kiáll értünk – és valóban megszületett, azonban máshogy történtek a dolgok, mint ahogy várták. Jézus megkeresztelkedett, a Szentlélek által megkezdte működését – és nem adott mindenkinek igazat, viszont elkezdte hirdetni az örömhírt; majd három évvel később ezt a feladatot rábízta tanítványaira, vagyis: ránk. Amikor az Ő megkeresztelkedését ünnepeljük, akkor a sajátunkat is. Erőt, lehetőséget, feladatot kaptunk, hogy hirdessük az örömhírt.


Gorove László elmesélte, hogy a szentmise előtt valaki odament Rókus testvérhez, a sekrestyéshez, és kicsit rémülten jelezte, hogy a keresztelőmedencéből folyik a víz. Mire Nikodémus testvér csak ennyit válaszolt: „Miért, hát nem pont ezt ünnepeljük?”

Mindannyian kiválasztottak vagyunk – folytatta a diakónus, felhívva a figyelmet Ferenc pápa szavaira az Evangelii gaudium kezdetű buzdításában: nem csupán a „szakképzettek” feladata az örömhír hirdetése.

A szentmise végeztével a főoltárnál és a mellékoltárok előtt is egy-egy pap és egy házaspár várta a családokat, illetve az egy-egy családot képviselő családtagokat, akik az áldás előtt elmondhatták, ha volt valami különleges kérésük, majd kis csöndes közbenjáró ima után megáldották őket.


A családok megáldására a Családok Jézusban Közösség kezdeményezésére idén immár tizedik alkalommal került sor az Országúti Ferences Plébánián; célja a házasságok, családok építése és gyógyítása. A közösség elsősorban családpasztorációval és jegyesoktatással foglalkozik; az utóbbihoz számos letölthető anyagot tettek közzé honlapjukon.

Fotó: Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-bencesek-helyzeterol-partallami-diktatura-idejen
Könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

2018. január 22. hétfő