Megáldották a felújított nagykeresztúri templomot

Hazai – 2024. március 17., vasárnap | 16:10

Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg március 10-én, vasárnap a Nógrád vármegyei Nagykeresztúr katolikus templomát, amelynek építését a Modern Városok Program keretében fejezték be 2023-ban. Az eseményről a nool.hu tudósítását szerkesztve adjuk közre.

Megtöltötték a nagykeresztúri katolikus templomot a helyi és a környező településekről érkezett hívők a vasárnapi szentmise idején, amely a közelmúltban kívül-belül megújult. A Váci Egyházmegye révén, a Modern Városok Program keretében a több hónapon át zajló munkafolyamat során megtörtént a nyílászárók és a tetőszerkezet cseréje, a falak szigetelése, új burkolatot kapott a padló, illetve átépítették a templomtornyot, korszerűsítették a fűtést és a vizesblokkot is.

A szentmisében Varga Lajos váci segédpüspök Isten áldását kérte a felújított templomra és a jelenlévőkre.

Szentbeszédében egyebek mellett visszautalt a János evangéliumából felolvasott részletre Jézus és Nikodémus találkozásáról. „A párbeszéd lényege a szeretetről szól. Igényünk az, hogy kapjunk, de ugyanúgy igényünk az is, hogy adni is tudjunk szeretetet – hangsúlyozta Varga Lajos. – A Jézus és Nikodémus között zajló diskurzus is tulajdonképpen a szeretetről szól. Isten az emberek jobblétét akarja, szeretetének megnyilvánulása az idézett evangéliumi szakasz szerint az, hogy elküldi közénk egyszülött fiát, aki vele egylényegű. Isten önmagát a fiában teljesen odaadja ennek a világnak.”

„A fiú szeretete is megnyilvánul. Valljuk, hogy Jézus keresztáldozata a Mennyei Atya megdicsőítése pontosan azért, ahogy önmagát adja az Atyának, illetve értünk is, és így az Isten szeretete az Úr Jézus által begyűrűzik ebbe a világba” – fejtette ki a segédpüspök.

Ezután az Efezusiaknak írt levél elhangzó részére utalva arról beszélt, hogy a hatalom kérdése jelen van a világunkban, hiszen alá- és fölérendelt kapcsolatok minden társadalomban léteznek. Varga Lajos felhívta a figyelmet arra is, hogy az említett levélben Isten a maga hatalmával úgy rendelkezik Jézus Krisztus által, hogy megszabaduljunk a bűntől. „A Teremtő hatalma, hogy megadja a megtérés lehetőségét, azt, hogy az ember elhagyja a rosszat, és újjászülessék lélekben, belülről.”

A szentmise végén Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta: fontos nap ez mind a település, mind az egyházközség szempontjából: közel tíz évvel ezelőtt kereste meg őt a településvezetés azzal a kéréssel, hogy a falu szívében található területen a helyi közösség szeretné, ha felépülhetne egy nagyobb templom. Az álom végül a Modern Városok Programnak köszönhetően válhatott valóra.

Fotó: Vendel Lajos/Nool.hu

Forrás: Nool.hu/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria