Megáldották a győr-kismegyeri templom orgonáját

2019. március 22., péntek | 11:14

Nagyböjt második vasárnapján, március 17-én ünnepi szentmisére gyűlt össze a Győr kertvárosi részében található kismegyeri Szent Anna Lelkészség hívőközössége. Elkészült ugyanis a templom orgonája, melyet a szentmise keretében Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát áldott meg.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lelkészség és a templom a Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozik, a lelkipásztori szolgálatot több mint két évszázada bencések látják el. A templomot, melynek titulusa az Isteni Irgalmasság, Balázs Mihály és Somogyi-Soma Katalin építészek tervezték, 2011-ben szentelték fel. A templom építésekor anyagi okok miatt nem volt mód az orgona elkészítésére. Most – köszönhetően a hívek adományainak és néhány pályázati lehetőségnek – sikerült elkészíttetni az egymanuálos, hétregiszteres orgonát.

A hangszer a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. műhelyében készült, szép hangzása és esztétikus megjelenése az orgonaépítők magas szintű tudásáról és hivatásbéli elkötelezettségéről tanúskodik.

Az ünnepi szentmisén Katona Tibor karnagy vezetésével a győri Palestrina kórus énekelt. Hortobágyi Cirill főapát szentbeszédében úgy fogalmazott: biztos abban, hogy az új orgona Isten nagyobb dicsőségét és a szentmiséken részt vevő hívek lelki elmélyülését fogja szolgálni.

Az új orgonáról

Mind a játék-, mind a regisztertraktúra mechanikus. A billentyűket húzószálak kötik össze a szélláda szelepeivel. Az esztergált regiszterfejekben porcelántáblák foglalnak helyet.

Szélláda: mechanikus csúszkaláda rendszerű, a csúszkák h0 és c’ között osztottak. Szekrény: keretbetétes szerkezettel, tömör keményfából készül, keményolajos felületkezeléssel.

Az osztott klaviatúra előnye, hogy bár az orgona egymanuálos, mégis kétmanuálos regisztrálási lehetőséget ad, ezáltal a művészi játékra is lehetőség nyílik. Kézműves munka, az európai tradicionális orgonaépítészeten alapszik. Felhasznált anyagok: ón, ólom, tölgy, szilvafa, gyertyán, ébenfa, porcelán, bőrök, réz. A sípok száma: 436.


Magyarország legnagyobb orgonaépítő vállalkozása, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra már több mint két évtizede készít hangszereket, szélládákat és egyéb alkatrészeket nemzetközi megrendelésre.

Diszpozíció:

Manuál (C-g’’’)
basszus (C-h0) diszkant (c’-g’’’)
Gedackt 8’ Gedackt 8’
Principal 4’ Principal 4’
Rohrflöte 4’ Rohrflöte 4’
Octav 2’ Octav 2’
Quint 1 1/3’ Quint 2 2/3’
Cimbel 2 x1’ Cimbel 2 x 1 1/3’
Subbass 16’ önálló pedálregiszter

Forrás és fotó: Bartók Ferenc OSB plébános/Pannonhalmi Területi Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle