Meggyilkoltak egy papot a Dél-afrikai Köztársaság fővárosában

Kitekintő – 2024. május 2., csütörtök | 20:05

A 45 éves, Lesothóból származó Paul Tatu atyát április 27-én lőtték le a Dél-afrikai Köztársaság fővárosában, Pretoriában, miután arra kényszerítették, hogy szálljon be egy autóba. Valószínűleg el akarták hallgattatni, mert szemtanúja volt egy nő meggyilkolásának.

A Jézus Krisztus Urunk Szent Stigmáinak Kongregációja – stigmatinus atyák – tette közzé a hírt, mely kongregációhoz Paul Tatu is tartozott. A 76 éves Gianni Piccolboni stigmatinus tartományfőnök – aki több mint harminc éve él az országban – a Fides nemzetközi katolikus hírügynökségnek elmondta, hogy nem tudják, hogyan történt pontosan az eset, csak annyit tudnak, hogy Paul atya véletlenül egy nő meggyilkolásának szemtanúja lett. A tartományfőnök kifejtette, hogy a gyilkosok állítólag egy autóba kényszerítették a rendtársát, majd hátulról fejbe lőtték, hogy ne tanúskodhasson. „Imádkozunk érte és a stigmatinus misszionáriusokért, akiket nagy fájdalom ért” – tette hozzá.

Részvétét fejezte ki Paul Tatu tragikus halála miatt a Dél-afrikai Katolikus Püspöki Konferencia, melynek Paul atya több éven át a kommunikációs vezetője volt – olvasható az elnök, Sithembele Sipuka umtatai megyéspüspök által aláírt közleményben. A püspöki kar elnöke hangsúlyozta, hogy a gyilkosság „nem elszigetelt eset, hanem inkább az ország biztonsága hiányának és erkölcsi romlásának elszomorító bizonyítéka”.

A stigmatinusok jelenléte a Dél-afrikai Köztársaságban 1960. november 9-re nyúlik vissza, amikor megérkeztek az első rendtagok, Lino Inama, Dario Weger és Primo Carnovali atyák és Giuseppe Modena testvér. A mintegy 20 éven át altartományként működő közösség 2014. szeptember 25-én rendtartománnyá vált. A Legszentebb Megváltó nevet kapta a tartomány annak a mmakaui templomnak a titulusa után, ahol a testvérek 1960-ban elkezdték apostoli szolgálatukat. A tartománynak több közössége van Dél-Afrika különböző országaiban: a Dél-afrikai Köztársaságban, Lesothóban, Botswanában, Malawiban és Tanzániában.

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria