Megújult Albertfalván a katolikus általános iskola

Hazai – 2017. február 8., szerda | 19:00

Több évig tartó beruházás keretében, fenntartói támogatással és európai uniós pályázati forrásból megújult Budapest XI. kerületében az alapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A renoválás során a százéves épületben kicserélték a burkolatokat, korszerűsítették a fűtési rendszert, felújították a vizesblokkokat, energiatakarékos hőszigeteléssel látták el a falakat és biztonságosabbá tették az elektromos hálózatot. Az eredetileg kápolnának készült rész helyén létrehozott új, háromszintes épületszárnyban tornaterem, osztály-, és szaktantermek kaptak helyet. A földszinten mostantól tágas aula biztosít lehetőséget a beszélgetésekre, az emeleten pedig oratórium ad helyet a közösségi eseményeknek.

Az új szárny ünnepélyes átadása alkalmából január 30-án Snell György esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be hálaadó szentmisét Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök, Gyetván Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága vezetője és Gável Henrik plébános koncelebrálásával az albertfalvi Szent Mihály-templomban. 

A szertartás kezdetén Sédyné Esztergár Klára igazgató köszöntötte a megjelenteket, megköszönve a tervezők, kivitelezők munkáját, a fenntartó nagylelkű segítségét és az önkormányzat megértő hozzáállását a felújítás támogatásáért.

A szentmise után Snell György segédpüspök a meghívott vendégek, az iskola diákjai és pedagógusai jelenlétében megáldotta az új épületrészt, felajánlva azt a test és a lélek épülésére. A tornateremben került sor az iskola művész tanára, Goda Richárd Don Bosco-képének leleplezésére, melyet a tervek szerint az új aulában helyeznek el.

Az ünnepségről távozó vendégek az évfordulóra kiadott évkönyvet és naptárt kapták ajándékba. Az iskola kiadványában az igazgatói köszöntést követően a pedagógusok, az alapítók, szülők, egykori diákok írásai és visszaemlékezései olvashatók. Idén irodalmi antológiával is kiegészült az évkönyv, amelyben volt diákok versei, novellái kaptak helyet. Az ünnepséget követően kezdődött az öregdiák-találkozó, melyen az iskola kétszáznál több egykori tanítványa jelent meg.

Másnap, január 31-én az iskola közössége Bosco Szent János égi születésnapját ünnepelte. A nap kezdetén megkoszorúzták az egykori alapító plébános, Verbényi István emléktábláját. A nap során az alsó és felső tagozatosok ügyességet és ötletességet megkívánó akadályversenyen vettek részt.

Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria