Megújultak a Miskolci Egyházmegye lakásotthonai

2018. december 19. szerda, 17:20

Hamarosan befejeződik a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményhez tartozó lakásotthonok felújítása; a frissen elkészült hernádvécsei lakásotthonokat Orosz Atanáz megyéspüspök áldotta meg december 14-én.

A Miskolci Egyházmegyében hat településen tizenegy lakásotthont korszerűsítettek európai uniós pályázati és saját forrásból.

A hernádvécsei lakásotthonok megáldása előtt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott ünnepi beszédet, aki előző pozíciójában a lakásotthonok egyházmegyei átvételének is tanúja volt. Az anyagi források megteremtése, a felújítások megvalósítása mind-mind fontos mozzanatok, de a legnagyobb tisztelet azokat illeti meg, akik ezen falak között, nap mint nap az itt élő gyermekeket ellátják, gondozzák, sőt a lelküket is próbálják meggyógyítani, amennyire lehetséges – fogalmazott. Az otthon lakóinak azt kívánta az államtitkár, hogy majd felnőtt korukban olyan családot tudjanak alapítani, amely félti, őrzi, óvja a gyermekeket.

Orosz Atanáz püspök az épületszentelés szertartásán Márk evangéliumának aznapi szakaszát idézte: „Aki az ilyen kisgyermekek közül egyet is befogad az én nevemért, az engem fogad be; és aki engem befogad, az nem engem fogad be, hanem azt, aki engem elküldött” (Mk 9,37). „Ezt a csodát tapasztaljuk lakásotthonainkban is – mondta a főpásztor. – Amikor az élet viszontagságaiban megsérült gyermekeket fogadunk be, hisszük, hogy maga Jézus tér be hozzánk. Ez az ünnepi pillanat megerősít hitünkben és erőt ad a mindennapokban.” A püspök arra kérte a gyermekeket, hogy ahogyan ők már otthonra leltek ebben a környezetben, igyekezzenek ők is szállást készíteni szívükben Jézusnak.

Lónárt Csaba Attila, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója felhívta a figyelmet, hogy húsz évvel ezelőtt a megyében éppen Hernádvécsén létesült az első lakásotthon, azzal a célkitűzéssel, hogy otthonosabb körülményeket biztosítson azoknak a gyermekeknek, akiket saját családjukból ki kellett emelni. A munkatársak között többen vannak olyanok, akik a kezdetektől itt dolgoznak, ők látják a legjobban azokat az eredményeket a gyermekek lelki gyarapodásában, melyek az egyházmegyei fenntartásnak köszönhetőek.

Hernádvécsén a Rózsakert-, Liget- és Kastélykert-lakásotthonokban összesen 34 családból kiemelt gyermek lakhat, az intézmények megalakulásuk óta szinte mindig „telt házzal” működnek. A házszentelés után a gyerekek lelkesen invitálták az államtitkárt saját lakrészükbe, megmutattak minden apró, új részt és zegzugot, az új otthonban elhelyezett kincseiket.

A projekt keretén belül Megyaszón négy, Garadnán, Novajidrányban, Abaújszántón és Abaújkéren egy-egy, Hernádvécsén három lakásotthont újítottak fel. A közel két éve tartó munkálatok során a műszakilag és esztétikailag elavult épületek külseje teljes mértékben megújult, kicserélték a nyílászárókat, valamint az épületek gépészeti korszerűsítése és hőszigetelése is megtörtént. A villamoshálózatok működtetéséhez a felújításnak köszönhetően megújuló energiaforrásokat is használnak. Az épületekben modern infokommunikációt lehetővé tevő eszközöket szereltek fel, ezek mindegyike akadálymentesített.

2017 nyarán a megyaszói térséget óriási vihar sújtotta. A jégeső következtében a lakásotthonok tetőszerkezete olyannyira megsérült, hogy teljes cserére szorultak, egyes helyeken a lakások belsejében is kár keletkezett, amit sürgősséggel kellett helyreállítani. Ezekhez a munkákhoz akkor az egyházmegye kormánytámogatást is igénybe vehetett.

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény öt éve működik egyházmegyei fenntartásban, Tolcsva központtal. Az intézmény lakásotthonaiban százharminc gyermek elhelyezését tudják megoldani. A gyermekotthoni ellátáson belül különleges ellátást igénylő gyermekeket is tudnak fogadni, valamint a fiatal felnőttek utógondozói ellátása is biztosított, mintegy nyolcvan szakember munkájának köszönhetően. Ezen túlmenően az intézmény közel kétszáz nevelőszülőt alkalmaz az abaúj-zempléni térségben.

A lakásotthonok a családi fészekhez hasonlóan működnek; a gyermekek részesei a mindennapi tennivalóknak is, saját feladataik vannak, és természetesen közös élmények, programok színesítik a hétköznapokat. A gondozók elsődleges feladata a gyermekkel együtt töltött idő.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle