Ministránstalálkozót tartottak Nyíregyházán

Hazai – 2017. április 24., hétfő | 18:35

Április 22-én Nyíregyházán, a Szent Imre-gimnáziumban rendezték meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ministránstalálkozóját.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozón Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is részt vett, szentmisét mutatott be, és kötetlen beszélgetésen válaszolt a ministránsok kérdéseire.

A szentmisén először a húsvét utáni szentföldi zarándoklatról beszélt a főpásztor, melyen ő is részt vett. Közel kétszáz püspök kapott meghívást Jézus földi életének színhelyére húsvét után, amikor azt az üzenetet ünnepelték, amellyel feltámadása után Jézus elküldte apostolait: „Adjátok hírül testvéreimnek, hogy menjenek Galileába, és ott meglátnak engem” (Mt 28, 10).

Így mentünk a Szentföldre, mi is találkoztunk Jézussal, megjelent nekünk úgy, ahogyan leginkább szokott, a szentmisében, kenyér és bor színe alatt. A szent helyen még inkább átélhettük azt, mit érezhetett Péter, amikor Jézus megkérdezte tőle Galileában: „Szeretsz engem?” (Jn 21,17). Jézus nekünk is felteszi a kérdést, és az erre adott válaszunk – „Igen, Uram, szeretlek Téged” – azt jelenti, mi is küldetést kaptunk arra, hogy továbbítsuk az örömhírt, Jézus Krisztus feltámadását – mutatott rá Palánki Ferenc.

Majd a ministránsoknak szóló üzenetre hívta fel a figyelmet. Elmondta, Jézus először magához hívja, átformálja őket, majd küldetést ad nekik, mint ahogy a tanítványaival is tette. Az apostoloknak Jézus Krisztus feltámadását kellett hirdetniük, amely nem egy mese, egy legenda, hanem ma is valóság, hiszen Jézus él, találkozunk vele az imádságban, a közösségben, a szentáldozásban, a másik emberben. Mindenütt jelen van, mert ő valóságos Isten, legyőzte a halált, hogy mi is feltámadjunk. Ez az igazi örömhír számunkra. A feltett kérdésére – „Szeretsz engem?” – pedig úgy válaszolunk, hogy egyre jobbak leszünk, legyőzve önmagunkban a bűnt.

A megyéspüspök ezekhez a gondolatokhoz Boldog Salkaházi Sára szűz és vértanú imáját idézte:  „Uram, indulatos, heves, ideges, szenvedélyes vagyok, pedig szeretlek Téged! Engedetlen, makacs, dacos vagyok, pedig szeretlek Téged! Nyugtalan, kapkodó, zavart vagyok, pedig szeretlek Téged! Sötét, irigy, méricskélő vagyok, pedig szeretlek Téged! És még mennyi minden volna bennem, ha Te nem szeretnél engem! Én hűséges akarok lenni és maradni mindhalálig. Hűséges, mindenen keresztül!”

Palánki Ferenc a Szent László-évben a lovagkirályra, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye védőszentjére irányította a figyelmet, aki szent művet hozott létre. Ahogy a főpásztor fogalmazott, a legfontosabb az volt ebben a műben, hogy László ragaszkodott Krisztus szeretetéhez, a hozzá való hűséghez, legnagyobb erénye pedig az volt, hogy igazi lovagkirályként harcolt ellensége, a bűn, a pogányság ellen. A püspök példaként állította a ministránsok elé a királyt, hogy ők is le tudják győzni a bennük lévő rosszat: „Ti is Krisztus katonái vagytok, ha nem is királyként, de a saját életetekben uralkodtok önmagatok fölött, legyőzve a rosszat, a bűnt, teljesítve azt a küldetést, amelyet az apostolok is megtettek, és a Szentlélek erejével megváltoztatták a világot.”

„Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg?” (Mt 5,13) – Palánki Ferenc ezt a gondolatot kifejtve elmondta, a pap után az oltárnál a ministránsok, szolgálattevők állnak a legközelebb Jézushoz. Így, mint ahogyan a só ehetővé teszi az ételt, ők is tehetnek azért, hogy általuk jobb legyen a világ, a többiek élete az iskolában.

Tanúságot tehettek viselkedésetekkel a feltámadt Krisztus mellett, és törekedhettek arra, hogy királyként, szentként legyőzzétek magatokban a rosszat. Erősítsétek egymásban a hitet, az Istenhez tartozást, a küzdeni tudást a jóért, a szépért, az igazságért, Istenért – buzdította a ministránsokat a debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

A találkozó végén a ministránsok kérdéseket tettek fel a püspöknek – szokásairól, hitéről, hivatásáról kérdezték őt. A válaszokból többek között az is kiderült, hogy Palánki Ferenc miért választotta a papi hivatást, és mivel tölti leginkább a szabadidejét. A válaszokat gyakran hangos taps követte, főként akkor, amikor a főpásztor egyik kedvenc futballjátékosáról, Cristiano Ronaldóról beszélt. Viszont nemtetszésüknek adtak hangot a ministránsok például akkor, amikor a főpásztor elmondta, a matematika volt a kedvenc tantárgya. Volt „hiábavaló” kérdés is, ez Palánki Ferenc kedvenc ételére vonatkozott. A püspök így válaszolt: „Az ebéd.” Mint mondta, a titkot nem fedi fel, nehogy ezután mindenhol a kedvenc ételét főzzék meg neki.

A találkozón koncertet adott a PáteRock együttes, majd a kiscsoportos beszélgetések alkalmával az egyházmegye kispapjaival is találkoztak a ministránsok, végül pedig Gyetkó László plébános Legyen Ön is milliomos! című, ministránsoknak szóló kvízjátékán mérték össze bibliai ismereteiket.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria