Mobil népkonyha indult Somogyban

Hazai – 2015. május 20., szerda | 12:43

Május 19-én átadták Somogy megyében a mobil népkonyhának is nevezett, meleg étel osztására alkalmas gépjárművet. A most induló programnak köszönhetően 630 mélyszegénységben élő juthat minden munkanap egyszer egy tál meleg ételhez.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága hatmillió forintos támogatásából speciálisan kialakított járművet a somogysárdi római katolikus plébánia kapta meg tanulmányprogram elindításához, amelynek keretében Belső-Somogy zsákfalvaiban a rászorulók – a népkonyha jellegű szolgáltatásnak köszönhetően – minden hétköznap egy tál meleg ételhez juthatnak.


Világos Krisztián püspöki titkár, plébános elmondta, hogy a somogyi kisfalvas területek speciálisak, mivel számos zsákfalu fekszik a térségben. Ennek több hátránya is van: a közlekedés állapota miatt a város nincs elérhető távolságon belül, emiatt a munkalehetőségek is beszűkültek; valamint a lakosság jelentős része képzetlen, a területen az analfabetizmus sem ritka. Anyagi lehetőségeik a rendszeres szociális segélyig vagy a közmunkaprogramból származó jövedelemig terjednek. Az emberek általában mélyszegénységben élő nagycsaládosok vagy kisnyugdíjasok, sokan fogyatékkal élnek – mondta a plébános, kiemelve, hogy van olyan terület, ahová nem vezet szilárd burkolatú út, nincs buszmegálló, csupán több kilométerre, a főúton. Van, ahol vezetékes ivóvíz vagy áram sincs. Mindezek együttesen eredményezik azt, hogy az itt élő magyar lakosság felzárkózása és a cigány lakosság integrációja rendkívül nehéz feladat, mind szociális, mind hitéleti szempontból, hiszen nehéz azt felzárkóztatni, aki elsősorban éhezik – hangsúlyozta Világos Krisztián, a projektet koordináló „pap menedzser”.


A plébános kiemelte, hogy a mostani projekt keretében az Emmi Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága, a Baptista Szeretetszolgálat és a Kaposvári Egyházmegye együttműködésével a belső-somogyi régióban minden munkanap 630 mélyszegénységben élő embert juttatnak egy tál meleg ételhez. Világos Krisztián elmondása szerint ez a felnőtt lakosság körében megoldotta az éhezés problémáját, valamint jól érzékelhetően visszaesett az élelmiszerrel kapcsolatos bűncselekmények száma abban a térségben, ahol a mobilnépkonyha-szolgáltatás működik.


Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a program valós problémára valós megoldást adott, és a szociálpolitikai államtitkárság feladata, hogy az ehhez hasonlóan jól átgondolt és felépített ötleteket felkarolja, és a megvalósításban tevékeny közreműködést nyújtson. „Szívesen vesszük a hasonló ötleteket, melyekkel a rászorulók szociális helyzetén javítani lehet” – mondta Nyitrai Imre, hangsúlyozva, hogy bár a jelenlegi projekt a felnőtt lakosság számára nyújt megoldást, de az együttműködés keretében gondolkodnak azon, hogyan lehet felszámolni a kisgyermekek (0–3 éves korosztály) éhezését. Az Emmi helyettes államtitkára – aki a sajtótájékoztató után személyesen is részt vett az ételek kiosztásában – elmondta, hogy az Assisi Szent Ferencről elnevezett konyha munkatársai dietetikus bevonásával már kidolgozták, hogyan lehet mindennap friss bébiétellel ellátni a térségben a rászoruló gyerekeket. Nyitrai Imre azt is elmondta, hogy már önmagában ez a projekt is tíz új munkahelyet teremtett a térségben.


Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt, hogy különös örömmel vette az együttműködés lehetőségét a Magyar Katolikus Egyházzal és helyi szervezeteivel. Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés több egyházmegyében és területen is kiszélesedhet a rászoruló emberek mindennapi meleg étellel való ellátásában.

Balás Béla, a Kaposvári Egyházmegye megyéspüspöke köszönetét fejezte ki az együttműködés keretében létrejövő szolgáltatásért, kiemelve, hogy húsz éve nem volt példa ilyen horderejű, egyházi berkeken belül megvalósuló szociális programra az egyházmegyében.


A projekthez csatlakozott a Béres Alapítvány is, amely Béres Cseppet ajánlott fel a rászorulóknak. A sajtótájékoztató után a Baptista Szeretetszolgálat a nélkülöző kisgyermekes családoknak bébiételt osztott, Balás Béla megyéspüspök pedig megáldotta az ételszállító gépjárművet.

Fotó: Lengyel Ákos

Lengyel Ákos/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria