Mongólia első katolikus papját szentelik a nyáron

2016. február 2. kedd 16:19

Augusztus 26-án szentelik fel az első mongol katolikus papot, Joseph Enkhee-Baatart. A mongol a világ legfiatalabb katolikus egyháza.


A diakónus pappá szentelése életerős jele a korán felnőtté váló fiatal mongol egyháznak. Joseph Enkhee-Baatar egy, a mongol sztyeppe közepén élő arvajhéri kis közösségből származik. Arvajhérben, Övörhangaj (Dél-Hangaj) megye székhelyén mintegy húszezren élnek, ebből mindössze huszonegy katolikus, a diakónusukat is beleszámítva.

Napjainkban Mongólia kis katolikus egyháza nagy dinamizmussal növekszik. Minden tagja tudatában van a papszentelés jelentőségének, hisz az országban élő szerzetesek és papok mind külföldiek. (Több mint nyolcvan misszionárius húsz országból.)

Nemrég az Asianews riportere kereste fel a kicsiny arvajhéri Krisztus-követő közösséget. Egy hívő egy csésze sós tejjel ízesített tea mellett fejezte ki nagy örömét: „Enkhee türelmesnek és fegyelmezettnek bizonyult. Olyan hosszú ideig tanult távoli, nagyon messzi országban!” Hittársa ezzel a szemináriumi évekre utalt, amit Joseph Enkhee-Baatar (az enkh szó békét jelent mongolul) a dél-koreai Tedzsonban töltött. Hozzátette: „Számunkra nagyon lényeges, hogy az új papunk mongol lesz; ugyanazt a nyelvet beszéli, mint mi. Olyan lesz, mint egy a gyermekeink közül, egy a barátaink közül. S legfőképpen kapcsolatba tudja hozni hitünket a hagyományainkkal.” Márpedig Mongóliában a hagyomány szent és komoly dolog. A keresztény vallás, amit nemrégiben „tanítottak újra” az országban, egy az „idegen” vallások között, ami sokak szerint veszélyeztetheti a mongol identitást.


Szent kapu Mongóliában

Mongólia a kommunista Szovjetunió és Kína közé beszorítva a 20. században hosszú évtizedeken át a misszionáriusok számára gyakorlatilag megközelíthetetlenül érintetlen, szűz terület volt. Minden vallást üldöztek és visszaszorítottak az országban, amelynek kormánya Moszkvának volt alárendelve. A legtöbb buddhista templomot lerombolták, és a 20. század elején tervezett keresztény missziók nem valósulhattak meg. 1992-ig semmilyen missziós tevékenységet nem folytattak az országban.

Hajdanában, a 7–8. században Perzsiából nesztoriánus keresztények érkeztek a birodalom területére, de hatásuk nem volt jelentős. Hasonlóképpen nem sok eredménnyel járt Guillaume de Rubrouck flamand ferences szerzetes és felfedező kalandos expedíciója sem a 13. században. Akkóból indult el 1253-ban, hogy elvigye és megismertesse az Örömhírt. Eljutott egészen az ország belsejébe: Karakorumba, de meghiúsult az a reménye, hogy a mongolok császára, Möngke kán (Dzsingisz kán unokája) felvegye a kereszténységet.

Majd nyolcszáz év múltán Joseph Enkhee-Baatar hivatása bizonyítja a születő mongol katolikus egyház életerejét. Egyik hittársa reményt keltően így fogalmazott: „Mások is követik példáját, a többiek majd jönnek utána.”

Forrás: Aleteia

Fotó: Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége; Asianews.it

Mézner Mariann/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-sajtotajekoztatoja-repulon-ormeny-utjarol-hazafele
Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőn örményországi útjáról hazafelé

Június 26-án este a repülőgépen, amelyen Jerevánból hazatért Rómába, szokásához híven ismét elbeszélgetett az újságírókkal.

08:55
maria-maraton-amikor-csak-szived-visz-elore
Mária Maraton: Amikor csak a szíved visz előre

A Mariazellt és Csíksomlyót összekötő Mária Maraton kerékpárosai és futói 23 napra tervezett 1300 kilométeres útjuk 10. napján haladták át Budapesten. Erdő Péter bíboros áldásával indultak tovább céljuk felé, aki azért imádkozott, hogy teljesüljenek a maratonista zarándokok felajánlott kérései.

2016. június 27. hétfő