Nagyhét és húsvét az EUFOR szarajevói táborában

Kitekintő – 2016. április 1., péntek | 11:46

Rácz István százados, tábori lelkész vezetésével az EUFOR (az Európai Unió felügyelete alatt működő gyors reagálású hadtest) szarajevói táborában is megemlékeztek Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról.


A húsvétot megelőző szent három napot az otthonihoz hasonlóan ünnepelte a Magyar Honvédség Szarajevóban állomásozó EUFOR-kontingense.


Rácz István százados, tábori lelkész nagycsütörtökön tizenkét katona lábát mosta meg a szarajevói katonai táborban, majd szentbeszédben kifejtette ennek értelmét: „Katonák között, parancsnokok és beosztottak között fontos szem előtt tartani egymás segítő szolgálatát. De még inkább felértékelődik ez a szolgálat itt, a missziós területen, ahol távol hazától és családtól sokkal könnyebb szeretetteljes és egymásra figyelő, egymást segítő közegben szolgálatot teljesíteni.”


A magyar katonák nagypénteken együtt emlékeztek meg Krisztus kereszthaláláról és sírba tételéről, a nagyszombat esti szertartás után pedig az ünnepi szentmise zárásaként a régi hagyományt felelevenítve a tábori lelkész megáldotta a húsvéti sonkát és kalácsot.

Forrás: Katolikus Tábori Püspökség

Fotó: Katolikus Tábori Püspökség; Bundesheer.at

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria