Negyvenéves az Agapé Kiadó

2018. április 15., vasárnap | 13:45

Megalakulásának 40. évfordulóját ünnepelte április 14-én az újvidéki Agapé Kiadó. Az évfordulóról ünnepséggel és hálaadó szentmisével emlékeztek meg.

A vallási könyveket és kiadványokat megjelentető Agapé Kiadó az elmúlt négy évtized során több mint 800 művet jelentetett meg magyar és horvát nyelven. A jubileumi ünnepségen részt vett Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, nagyon fontos tevékenységet végez ez a kiadó és a köré szerveződő ferencesek, hiszen a magyar nyelv és kultúra megőrzését is segítik kiadványaikkal. 

A kiadó a jugoszláviai puha diktatúra légkörében is fenn tudott maradni, az akkori kommunista országokban ez volt az egyetlen hivatalosan bejegyzett katolikus kiadó.

Azokban az években pótolhatatlanul fontos misszió volt ez, számos keresztény szellemiségű könyv jelenhetett meg az Agapé Kiadónál, melynek tevékenysége lelki forrásként trianoni sebeket is gyógyított évtizedeket át az általa kiadott bibliákkal, amelyeknek nagy része nem a Vajdaságban fogyott el, hanem Magyarországon, szép példáját adva az anyaországi és a külhonba szakadt magyar nemzetrészek közötti kölcsönös segítségnyújtásnak – emelte ki Szilágyi Péter. 

A katolikus hitet terjesztő kiadó elsődleges célja, hogy segítse az embereket lelki és vallási növekedésük során – hangsúlyozta Harmath Károly ferences, az Agapé alapítója. – Az alapvető célunk megvalósult. Feladatunk az, hogy az egyszerű, tehát a teológiailag nem szakképzett hívőnek is adjunk olyan olvasmányokat, amelyekből építkezhetnek, amelyeket elfogadnak és megértenek.

A jubileumi ünnepség hálaadó szentmisével zárult az újvidéki ferences templomban, melyet Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök tartott.

Mi az igazság? –tette fel a kérdést homíliájában a főpásztor. Ezt a kérdést Pilátus is feltette Jézusnak. Az igazság gondolata, annak keresése mindig is foglalkoztatta az embereket, és Pilátus példáján látjuk, még a politikusokat is.

„Ma egyre gyakrabban már nem azt kérdezzük, hogy mi az igazság, hanem azt, hogy kié az igazság? Ki tudja legjobban megformálni és bemutatni azt, amit igazságként akar elhitetni az emberekkel? Az igazság közlésében, annak formálásában nagyon nagy szerep jut a tömegtájékoztatási eszközöknek, legyen az nyomtatott sajtó vagy elektronikus hírforrás, avagy egyéb tájékoztatást szolgáló médium. A különféle lehetőségek és igazság formálások özönében ma egy külön fogalom lett a »fake news« szóépítmény, amely annyit jelent, mint nagy arányokban, néha világot átfogó méretekben megkísérelt tudatos félretájékoztatás. A fake news esetében nem csak egy kis csúsztatásról beszélünk, hanem egy komplett téma, hír félremagyarázásáról, féligazságok és tudatos hazugságok egységgé kovácsolását jelenti. Ilyen (ál)hírekkel egész nemzeteket lehet mozgatni, vagy akár a fél világot is meg lehet vezetni – fejtette ki Német László. Az Agapé Kiadó kifejezett hivatása és küldetése, hogy kommunikáljon, hogy igazságot tolmácsoljon és továbbítson nyomtatott vagy elektronikus formában Az Agapé kiadó tehát a tömegtájékoztatás, az igazság-keresés és az igazság továbbadásának fontos területén működik.”

„Milyen az Isten kommunikációja? – folytatta gondolatait a megyéspüspök. Az isteni kommunikáció, az isteni igazság szabadságban történik és szabadságra hívja az embert. Isten kinyilatkoztatta önmagát számunkra, az emberek számára, de nem követeli meg tőlünk, hogy tudatlanul, nyomás alatt válaszoljunk az ő gyengéd közeledésére. Türelmesen várja, hogy szabad akartunkból válaszoljunk szavára és szabadon fogadjuk el Őt. Ahogy Jézus is, akiben az isteni igazság kinyilatkoztatása lezárult – ez azt jelenti, hogy benne az isteni igazság a maga teljességében úgy lett számunkra nyilvánvalóvá, hogy ahhoz többet hozzá nem lehet tenni – mindig azt mondta magáról: szabadon választom azt, amit teszek. Szabadon és szeretetből, azért mert szeretem a mennyei Atyát, bízom benne és az Atya végtelen szeretetével szeretem az embert. Isten közelségének, gyengéd szeretetének megtapasztalása erősítette Jézusban és az erősíti bennünk is benső szabadságunk és lehetőséget ad arra, hogy Jézussal keressük az igazságot, melyet a szerető Isten közölt a világgal. Kedves testvérek, a szabadság és az igazság összetartozik. Hiszen, ahogy Paul Michael Zulehner, korunk egyik legismertebb osztrák teológusa fogalmaz gyakran: szabadság igazság nélkül relativizmus, igazság szabadság nélkül fundamentalizmus.

Az Isteni igazság és szabadság fényében elmondhatjuk tehát, hogy az AGAPÉ arra hívatott, hogy úgy közölje a világgal az igazságot, hogy az szabaddá tegyen bennünket, és az isteni igazság továbbadásával lehetőséget teremtsen arra, hogy növekedjen is szabadságunk. Mindemellett azonban arra is serkent minket, hogy megismerjük és szabadon elfogadjuk az isteni igazságot és azt elmélyítsük életünkben, mert akkor képesek leszünk arra, hogy a krisztusi szeretetet örök és egyetlen igazságának iránytűjével tájékozódjunk a világ oly sok, hamis hatalomról szóló igazságnak tűnő hír-özönében” – buzdította a jelenlevőket Német László.

Forrás: MTI, Nagybecskereki Egyházmegye, Pannon RTV

Fotó: Nagybecskereki Egyházmegye, Pannon RTV

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő