Nemzetiségi konferenciát tartottak a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán

2017. április 21. péntek 17:59

Hatodik alkalommal szervezett nemzetiségi konferenciát a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola szarvasi Pedagógiai Kara. Az idei, április 12-én megrendezett konferencia címe „Nyelv és értékőrzés a nemzetiségi oktatásban” volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szarvason megrendezett konferencia védnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök volt. A tanácskozás a szlovák, román és német nemzetiségi óvodapedagógus- és tanítóképzés, valamint az óvodai és iskolai nemzetiségi nevelés és oktatás kérdéseivel foglalkozott. A konferenciát a szervező Pedagógiai Kar részéről Lipcsei Imre dékán köszöntötte.

Kiss-Rigó László püspök megnyitó beszédében rámutatott, a kereszténység megerősítette a nemzetiségek identitását, segítette értékeik, tradícióik megőrzését. A húsvét a feltámadás örömteli üzenetét hozza, a pünkösd pedig a Szentlélek elérkezésével a különböző nyelveket beszélők, a különböző népekhez tartozók kereszténységben megvalósuló együttéléséről, együtt munkálkodásáról tanít.

Ehhez kapcsolódott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előadása. Kifejtette, a kereszténységség mindig elutasította azt az emberképet, amelyik tagadja a nemzeti, a nemzetiségi, kisebbségi létet.

Kozma Gábor, a főiskola rektora arról szólt a konferencia százhúsz résztvevőjét és a díszvendégeket köszöntő beszédében, hogy az eltérő kultúrák talajából indult gyökerek bennünk, közép-európaiakban összefonódnak, ami különös erőt ad a hazához való kötődéshez. Ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy kultúránknak a keresztény értékek adnak biztos alapot.

A konferencián megjelent politikusok, nemzetiségi vezetők közül többen is üdvözölték a Pedagógiai Kar törekvését a nemzetiségi képzés megerősítésére, hatékonyságának növelésére. Florin Trandafir Vasiloni Románia gyulai főkonzulja, Fuzik János szlovák és Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló, valamint Mittag Mónika, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tagja kiemelték, hogy a hagyományosan a húsvéti vagy a pünkösdi készület időszakában megrendezett szarvasi konferencia mindig jó lehetőséget ad a nemzetiségek számára egymás oktatási-nevelési tevékenységének megismerésére, valamint arra, hogy közös problémáikra együtt keressék a megoldásokat.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere rámutatott a Gál Ferenc Főiskola fontos szerepére a Békés megyében és másutt élő nemzetiségek kultúrájának ápolásában.

A rendezvényen megjelent Dankó Béla országgyűlési képviselő, Lukács Krisztina, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, Várfi András, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint a régió nemzetiségi köznevelési intézményeinek vezetői, munkatársai is.

A plenáris ülés után szlovák, román és német nyelvű szekciókban folytatódott a tudományos tanácskozást. Az előadók főként módszertani kérdéseket tárgyaltak, ami nagy segítséget adott a régióban nemzetiségi oktatással foglalkozó pedagógusoknak. Szarvason ismét növekszik a nemzetiségi pedagógusjelöltek száma – az oktatásuk során felhalmozódott tapasztalatok, a jó köznevelési gyakorlatok megismerése segíti a következő időszak nemzetiségi képzését-nevelését.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15