Nemzetiségi konferenciát tartottak a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán

Hazai – 2017. április 21., péntek | 17:59

Hatodik alkalommal szervezett nemzetiségi konferenciát a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola szarvasi Pedagógiai Kara. Az idei, április 12-én megrendezett konferencia címe „Nyelv és értékőrzés a nemzetiségi oktatásban” volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szarvason megrendezett konferencia védnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök volt. A tanácskozás a szlovák, román és német nemzetiségi óvodapedagógus- és tanítóképzés, valamint az óvodai és iskolai nemzetiségi nevelés és oktatás kérdéseivel foglalkozott. A konferenciát a szervező Pedagógiai Kar részéről Lipcsei Imre dékán köszöntötte.

Kiss-Rigó László püspök megnyitó beszédében rámutatott, a kereszténység megerősítette a nemzetiségek identitását, segítette értékeik, tradícióik megőrzését. A húsvét a feltámadás örömteli üzenetét hozza, a pünkösd pedig a Szentlélek elérkezésével a különböző nyelveket beszélők, a különböző népekhez tartozók kereszténységben megvalósuló együttéléséről, együtt munkálkodásáról tanít.

Ehhez kapcsolódott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előadása. Kifejtette, a kereszténységség mindig elutasította azt az emberképet, amelyik tagadja a nemzeti, a nemzetiségi, kisebbségi létet.

Kozma Gábor, a főiskola rektora arról szólt a konferencia százhúsz résztvevőjét és a díszvendégeket köszöntő beszédében, hogy az eltérő kultúrák talajából indult gyökerek bennünk, közép-európaiakban összefonódnak, ami különös erőt ad a hazához való kötődéshez. Ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy kultúránknak a keresztény értékek adnak biztos alapot.

A konferencián megjelent politikusok, nemzetiségi vezetők közül többen is üdvözölték a Pedagógiai Kar törekvését a nemzetiségi képzés megerősítésére, hatékonyságának növelésére. Florin Trandafir Vasiloni Románia gyulai főkonzulja, Fuzik János szlovák és Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló, valamint Mittag Mónika, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tagja kiemelték, hogy a hagyományosan a húsvéti vagy a pünkösdi készület időszakában megrendezett szarvasi konferencia mindig jó lehetőséget ad a nemzetiségek számára egymás oktatási-nevelési tevékenységének megismerésére, valamint arra, hogy közös problémáikra együtt keressék a megoldásokat.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere rámutatott a Gál Ferenc Főiskola fontos szerepére a Békés megyében és másutt élő nemzetiségek kultúrájának ápolásában.

A rendezvényen megjelent Dankó Béla országgyűlési képviselő, Lukács Krisztina, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, Várfi András, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint a régió nemzetiségi köznevelési intézményeinek vezetői, munkatársai is.

A plenáris ülés után szlovák, román és német nyelvű szekciókban folytatódott a tudományos tanácskozást. Az előadók főként módszertani kérdéseket tárgyaltak, ami nagy segítséget adott a régióban nemzetiségi oktatással foglalkozó pedagógusoknak. Szarvason ismét növekszik a nemzetiségi pedagógusjelöltek száma – az oktatásuk során felhalmozódott tapasztalatok, a jó köznevelési gyakorlatok megismerése segíti a következő időszak nemzetiségi képzését-nevelését.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria