Nemzetiségi konferenciát tartottak a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán

2017. április 21. péntek 17:59

Hatodik alkalommal szervezett nemzetiségi konferenciát a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola szarvasi Pedagógiai Kara. Az idei, április 12-én megrendezett konferencia címe „Nyelv és értékőrzés a nemzetiségi oktatásban” volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Szarvason megrendezett konferencia védnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök volt. A tanácskozás a szlovák, román és német nemzetiségi óvodapedagógus- és tanítóképzés, valamint az óvodai és iskolai nemzetiségi nevelés és oktatás kérdéseivel foglalkozott. A konferenciát a szervező Pedagógiai Kar részéről Lipcsei Imre dékán köszöntötte.

Kiss-Rigó László püspök megnyitó beszédében rámutatott, a kereszténység megerősítette a nemzetiségek identitását, segítette értékeik, tradícióik megőrzését. A húsvét a feltámadás örömteli üzenetét hozza, a pünkösd pedig a Szentlélek elérkezésével a különböző nyelveket beszélők, a különböző népekhez tartozók kereszténységben megvalósuló együttéléséről, együtt munkálkodásáról tanít.

Ehhez kapcsolódott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előadása. Kifejtette, a kereszténységség mindig elutasította azt az emberképet, amelyik tagadja a nemzeti, a nemzetiségi, kisebbségi létet.

Kozma Gábor, a főiskola rektora arról szólt a konferencia százhúsz résztvevőjét és a díszvendégeket köszöntő beszédében, hogy az eltérő kultúrák talajából indult gyökerek bennünk, közép-európaiakban összefonódnak, ami különös erőt ad a hazához való kötődéshez. Ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy kultúránknak a keresztény értékek adnak biztos alapot.

A konferencián megjelent politikusok, nemzetiségi vezetők közül többen is üdvözölték a Pedagógiai Kar törekvését a nemzetiségi képzés megerősítésére, hatékonyságának növelésére. Florin Trandafir Vasiloni Románia gyulai főkonzulja, Fuzik János szlovák és Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló, valamint Mittag Mónika, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tagja kiemelték, hogy a hagyományosan a húsvéti vagy a pünkösdi készület időszakában megrendezett szarvasi konferencia mindig jó lehetőséget ad a nemzetiségek számára egymás oktatási-nevelési tevékenységének megismerésére, valamint arra, hogy közös problémáikra együtt keressék a megoldásokat.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere rámutatott a Gál Ferenc Főiskola fontos szerepére a Békés megyében és másutt élő nemzetiségek kultúrájának ápolásában.

A rendezvényen megjelent Dankó Béla országgyűlési képviselő, Lukács Krisztina, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, Várfi András, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, valamint a régió nemzetiségi köznevelési intézményeinek vezetői, munkatársai is.

A plenáris ülés után szlovák, román és német nyelvű szekciókban folytatódott a tudományos tanácskozást. Az előadók főként módszertani kérdéseket tárgyaltak, ami nagy segítséget adott a régióban nemzetiségi oktatással foglalkozó pedagógusoknak. Szarvason ismét növekszik a nemzetiségi pedagógusjelöltek száma – az oktatásuk során felhalmozódott tapasztalatok, a jó köznevelési gyakorlatok megismerése segíti a következő időszak nemzetiségi képzését-nevelését.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-kozkinccse-valt-ernst-kodex-utohang-szent-marton-evehez
Utóhang Szent Márton évéhez – Közkinccsé vált az Ernst-kódex

Április 25-én mutatták be az Országos Széchényi Könyvtárban az Ernst-kódex első teljes hasonmás kiadását. A 12. századi kötet többek között Szent Mártonról szóló műveket tartalmaz, illetve Szent István ismert kisebb és nagyobb legendáját.

2017. április 27. csütörtök
a-szent-laszlo-ev-kiemelt-programjai-egyhazmegyeinkben
A Szent László-év kiemelt programjai egyházmegyéinkben

Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett a magyar kormány, amelyhez egyházmegyéink is csatlakoztak. Az alábbiakban a Szent László-év kiemelt egyházmegyei programjait közöljük.

2017. április 27. csütörtök