Nemzetközi gyermek- és ifjúsági rajzpályázat a fatimai jelenések 100. évfordulója alkalmából

2017. március 19. vasárnap 12:01

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely és a Tilma a Gyermekművészeti Alapítvány tizenharmadik alkalommal hirdet nemzetközi rajzpályázatot gyerekek, fiatalok részére óvodástól középiskolás korig bezárólag. A pályamunkák beküldési határideje: április 30.

A fatimai Mária-jelenések 100. évfordulója alkalmából idén az édesanyák dicsérete, a legkedvesebb templomom, valamint Szűzanya-képem adják a pályázat tematikáját. Az alkotások szabadon választott méretben és technikával készülhetnek. Várják az egyéni és a csoportban készült alkotásokat is.

Az idei pályázat az édesanyák és a nagymamák, a nők felé fordítja a fiatal alkotók figyelmét, hiszen az ő életünkben betöltött szerepük, gyengédségük, gondoskodásuk figyelemre és csodálatra méltó. Ehhez hozzátartozik az is, hogy Mária, Jézus édesanyja felé is fordulunk, szemlélve a mátraverebélyi, a máriapócsi, illetve a világ számos Máriát ábrázoló kegyképét. Rajzolhatnak a gyermekek legkedvesebb templomaikról és azokról az élményeikről is, amikor ott boldogok voltak vagy szépséget találtak. Ezzel a pályázat kiírói hangsúlyozni szeretnék: anyánk az Egyház.

Ferenc pápának a Tilma alapítvány számára 2013. október 12-én küldött üzenete legyen útmutató mindenkinek: „Áldja meg kezdeményezésüket az Úr, vezesse a gyermekeket ő maga, hogy sajátos művészetük által kifejezhessék hitüket, és ezáltal mosolyt vihessenek az egész világba!”

A pályaműveket bemutató kiállítás megnyitójáról és a díjazottakról levélben értesítik a pályázókat. A kiállítás védnökei Kálmán Peregrin OFM, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója és Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere. Örökös fővédnök: Jókai Anna Kossuth-díjas író, a nemzet művésze.

Beküldési határidő: 2017. április 30.

Cím: Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány, Hatvan, 3001 Postán Maradó.

* * *

2004-ben egy decemberi rajzórán Basa Ottóné Révész Erzsébet művésztanár meglepetésképeket készített tanítványaival karácsonyra. 2005 április végén az elkészített táblaképekből az édesanyák és a gyerekek tiszteletére egy rendhagyó tanár-diák kiállítást rendeztek a Hatvani Könyvtárban Együtt a szeretetben címmel. A kiállítás ugródeszkát és lendületet is adott a tehetséges gyerekeknek, a kezdeményezés újszerűsége pedig meglepte a kollégákat, szülőket és a felnőtt művészeket egyaránt. Így indult el a kiállítások sorozata.

2005. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén került sor az első Nemzetközi Gyermekrajz Vándorkiállításra a Mátyás-templom szomszédságában lévő Magyar Kultúra Alapítvány székházában.

A Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány 2009-ben alakult meg. Az alapítvány a Szűzanya guadalupei kegyképéről kapta a nevét, amely egy tilmán, indiánköpenyen jelent meg. Ez a kép az örökkévalóság műtermében, nem emberi kéz által keletkezett festmény. Az alapítvány céljai között szerepel, hogy ebbe a „tilmába” gyűjtse a rajzolást, festést, művészetet kedvelő gyerekeket, fiatalokat, hogy ne vesszenek el a tehetségek.

A gyermekrajz-kiállítások az évek során számos magyar nagyvárosban láthatók voltak, így Esztergomban, Vácon, Egerben, Szombathelyen, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten, Pásztón, Lőrinciben, Miskolcon, valamint külföldön is bemutatták a műveket – 2011-ben és 2014-ben például Rómában. Akkor XVI. Benedek, majd Ferenc pápa is apostoli áldását adta a kiállítás minden résztvevőjére, segítőjére és „a kicsiny alkotókra”, a magyar egyházi vezetők pedig több alkalommal nyitották meg vagy támogatták a kiállítást.

A kiállítások Hatvan városába vonzották a világ távolabbi országainak tehetséges gyermekeit is, akik szívesen küldték el alkotásaikat Indonéziából, Szlovákiából, Peruból, Kanadából, Szerbiából, Lengyelországból, Romániából, Olaszországból, Litvániából, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Németországból és Finnországból.


Forrás: Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány

Fotó: Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány; Szentimreiskola.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

18:00
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

16:00