Ő is katolikus? Tom Araya metálzenész

Kultúra – 2012. október 20., szombat | 14:23

A Slayer basszusgitárosáról nehezen képzeljük el, hogy van valami köze a kereszténységhez, de úgy tűnik, nincs igazunk.

Azt állítani persze, hogy Tom Araya hitét gyakorló, hithű katolikus volna, túlzás. De mégis érdekes, hogy mit mond a kereszténységről az egyik legnagyobb hatású thrash metal együttes frontembere, egy olyan együttesé, amelyet tévesen sokan összekötöttek a sátánizmussal.

Az 1981-ben alakult Slayer a „négy nagy” thrash metal együttes egyike, a másik három a Metallica, az Anthrax és a Megadeth (bár utóbbiról vitatott, hogy ebbe az irányzatba sorolandó-e).

A zenekar korai lemezeinek köszönheti (Show No Mercy, Hell Awaits), hogy a sátánizmus hírébe keveredett, mivel előszeretettel írt (és ír is) szövegeket sorozatgyilkosokról, okkulista témákról, a világ sötét oldaláról. Harmadik albumuk, a mindössze 28 perces Reign in Blood az irányzat egyik klasszikusa lett. Az 1988-as South of Heaven viszont már a zenakar dallamosabbik oldalát mutatta meg. Ezután koncert- és válogatáslemezek következtek. A kilencvenes évek első fele a metálzene nagy válsága volt. Végül a középkorúvá érett zenészek 1994-ben kiadták a Diabolus in Musicát, amit 1998-ban követett a Divine Intervention, majd a keresztény szemszögből jogos meghökkenést kiváltó God Hates Us All (ami épp 2001. szeptember 11-én jelent meg), végül jött a Christ Illusion és a World Painted Blood. Mindezzel együtt az együttes mindig is visszautasította a sátánizmus vádját.

A legnagyobb vitát azonban talán a Reign in Blood első száma, az Angel of Death váltotta ki, mivel szövege a hírhedt náci orvos, Josef Mengele rémtettein alapul. 1994-ben ismét vitát gerjesztett SS-3 című számuk, amely Reinhard Heydrich-ről, a Harmadik Birodalom egyik vezetőjéről szól. Ezek miatt számosan vádolták meg őket azzal, hogy neonáci szimpatizánsok. A nyolcvanas években több neonáci fanzine is szerepeltette őket oldalaikon, ügyük támogatójaként beállítva őket. Az is tény, hogy Jeff Hanneman gitárost több koncerten is látni lehetett a nyolcvanas években horogkeresztes kitűzővel. A gitáros nagy fanatikusa a második világháborús relikviáknak édesapja révén, aki az európai fronton harcolt. Az említett kitűzőt is édesapja szerezte a háborúban. Egy interjúban ő azt nyilatkozta, hogy azért nem írja le explicite azt, hogy Mengele rossz ember volt, mert ez teljesen nyilvánvaló, nem az a feladata, hogy ezt a hallgatók szájába rágja.

Mindennek fényében viszont igen érdekes, hogy Tom Araya, a Slayer basszusgitáros-énekese ha tételesen nem is nevezhető katolikusnak, azért pozitívan viszonyul a kereszténységhez. A magyarázat talán az, hogy az eredetileg légzésterapeuta zenész Chilében született 1961-ben, Tomás Enrique Araya Díaz néven, és katolikusként nőtt fel.

Araya ma a texasi Buffalóban él feleségével és két gyermekével. A felesége farmot tart fenn, a házaspár rajong a horrorfilmekért. Innen van a Slayer gyakori sorozatgyilkosos témaválasztása, amelyet azonban a zenekar szerint nem szabad komolyan venni.

Míg a zenekar többi tagja nem vallásos, A Wikipédia szerint Tom Araya katolikus. Noha a szó szigorú értelmében ez valószínűleg nem igaz, a zenész egy interjúban azt nyilatkozta, hogy Krisztus azért jött, hogy a szeretetről tanítson minket, illetve hogy fogadjuk el a másikat, akiért létezünk. Éljünk békésen, és szeressük egymást. Amikor arról kérdezték, hogy hisz-e Istenben, úgy válaszolt: hisz egy felsőbb lényben. „De Ő egy mindent szerető Isten.” Hozzátette: komoly „hitrendszere” van, és együttese, a Slayer imidzse és szövegei nem ezt a hitet tükrözik. Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy szerinte nem túl erős személyiség az, akinek a hite megkérdőjeleződik egy Slayer-nóta miatt. Leszögezte: az, hogy a Slayer sátánista lenne, a leggyakoribb félreértés az együttessel kapcsolatban.

Hogy Tom Araya ezek alapján kissé redukcionista elképzelésekkel rendelkezik Krisztusról és a kereszténységről, az biztos. Viszont mégis érdekes színfolt a metálzenészek közt, akinek becsülendő ez a kissé minimalistára sikeredett Jézus-párti kiállása.

A Slayer egyébként utoljára 2011. április 8-án játszott Budapesten.

Korábbi három rész:
Hans-Gert Pöttering EP-politikus
Paul Ryan amerikai republikánus alelnök-jelölt
Jack Kerouc, a beatnemzedék írója

SzG/Magyar Kurír