Ökumenikus adománybolt létesült a Miskolci Egyetemen a kárpátaljai főiskolások megsegítésére

Hazai – 2016. december 29., csütörtök | 18:50

Lente Boglárka református egyetemi lelkész kezdeményezéséhez csatlakozott Skublics Máté katolikus, Makkai László görögkatolikus és Gerlai Pál evangélikus egyetemi lelkész, valamint Hidasy Viktória Veronika ferences kisnővér, az egyetemi lelkészség titkára.

A Miskolci Ökumenikus Egyetemi Lelkészség (MEÖT) idén Lente Boglárka református egyetemi lelkész kezdeményezésére adományboltot hozott létre a kárpátaljai magyar főiskolások megsegítésére.

A kezdeményezéshez az egész lelkészség csatlakozott: Skublics Máté katolikus, Makkai László görögkatolikus és Gerlai Pál evangélikus egyetemi lelkész, valamint Hidasy Viktória Veronika ferences kisnővér, az egyetemi lelkészség titkára. 

Az adománybolt célját sokáig tervezte a lelkészség a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatával. A tervezésben Kiss Máté HÖK-elnök, valamint a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egyetemi lelkésze, a főiskolához tartozó Kölcsey Ferenc Szakkollégium vezetője, Maksai Attila is részt vállalt.

Az adománybolt létrehozásakor két cél lebegett a szervezők szeme előtt: az egyik, hogy segítséget nyújtsanak a Kárpátalján tanuló magyar fiataloknak, a másik pedig az volt, hogy az adventi időszakban olyan jótékony célt mutassanak a Miskolci Egyetem hallgatóinak és tanárainak, amely összefogja őket, és az adventi készülődést a segítés örömével hatja át. A szervezés a helyi hallgatói önkormányzattal együttműködve zajlott, és hosszas tervezés után alakult ki az, hogy a pénzgyűjtés hogyan is éri el a célját.

Az egyetem és más miskolci intézmények (például a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola) dolgozói és növendékei november folyamán jó állapotban levő, de megunt használati tárgyakat, ruhákat adtak be az adományboltba, amelyeket Miklós-nap környékén a lelkészség dolgozói – egymás közt felosztva a munkát – árusítottak.

A befolyt összeg egyik felét olyan tanulmányi dolgozatok jutalmazására fordítja a kárpátaljai főiskola, amelyeket a diákok adhatnak be, lehetőleg minden főiskolai kar egy-egy hallgatója. A másik felét pedig a határon túli magyar intézmény kollégiumi konyhájának felújítására fordítanák. Maksai Attila elmondta, hogy a főiskolai kollégium adományokból tartja fenn magát, hiszen Kárpátalján a nem pravoszláv felekezethez tartozó intézmények semmilyen állami támogatást nem kapnak.

A december 5-től 7-ig tartott háromnapos vásár végére 350 ezer forint értékű adomány gyűlt össze – az ottani viszonyokhoz képest nagy összeggel tudnak sok diákot támogatni, illetve a főiskolai kollégium lelkésze, Maksai Attila elmondása szerint ennek az adománynak is köszönhetően a kollégiumi konyha új burkolatot kaphat és a tűzhelyeket ki tudják cserélni.

Ez az együttműködés megmutatta, hogy az egyetemi lelkészség jó cél érdekében össze tudja fogni az egyetem dolgozóit és hallgatóit, és persze a különböző felekezetű embereket.

Forrás: Evangélikus.hu, Karpataljalap.net

Fotó: Evangélikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria