Országos búzaszentelőt tartottak Bátán

Hazai – 2018. április 25., szerda | 14:09

A katolikus néphagyomány Szent Márk ünnepéhez kapcsolja a búza, a gabonaföldek megáldását. Idén az evangélista emléknapját megelőző vasárnap, április 22-én szervezték meg a 28. országos búzaszentelőt a Szent Vér ősi kegyhelyén, Bátán.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az országos búzaszentelő a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Báta Község Önkormányzata, valamint a Bátai Római Katolikus Plébánia szervezésében valósult meg.

A jeles esemény szentmisével kezdődött április 22-én, melyet Kürtösi Krisztián helyi plébános mutatott be a bátai Nagy-szigetben felállított szabadtéri oltárnál.

Zenei szolgálattal közreműködött a bátaszéki Szent Cecília kórus. A szentmisén és az azt követő körmeneten több százan vettek részt, a hagyományokat követve sokan népviseletbe öltöztek.

Homíliájában a bátaszéki plébános arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy Jó Pásztor vasárnapjának üzenete szorosan összekapcsolódik a búzaszentelés, határmegáldás szertartásának lényegével. „Ezen a vasárnapon ugyanis arra kéri az Egyház a Jó Pásztort, hogy küldjön munkásokat aratásába, azaz jó papokért, papi hivatásokért imádkozunk. Így fordulunk Istenhez, és kérjük az ő áldását határainkra, vetéseinkre, gyümölcsös kertjeinkre is. Ezt fejezi ki a búzaszentelés szertartása.”

A szentmise után a hívek körmenetben vonultak a búzatáblához, ahol a négy égtáj felé fordulva kísérték imádságukkal a határok megáldását.

A rendszerváltás idején indult kezdeményezéssel azt a régi egyházi hagyományt próbálják feleleveníteni, amikor a hívek körmenetben mentek a vetésekhez, és Isten áldását kérték a következő évi termésre.

A búzaszentelés hagyományos időpontja április 25., Szent Márk evangélista ünnepnapja, illetve az ehhez legközelebb eső vasárnap.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria